Att bo i bostadsrätt

Vad innebär det att bo i bostadsrätt? Här kommer inom kort information och ordningsregler presenteras som kan underlätta att svara på frågan.

Ansvarsfördelning
I en bostadsrättsförening skiljer man på delar som är gemensamma för föreningens fastigheter och de som hör till bostadsrätterna. I vissa fall är gränsdragningen självklar. Det är till exempel lätt inse att trappuppgången och tvättstugan tillhör den gemensamma delen. 
I andra fall kan gränsdragningen vara mindre självklar, till exempel när det gäller fönster. En bostadsrättsinnehavare ansvarar för fönstrets insida, medan föreningen ansvarar för fönstrets utsida. Vattenledningar och radiatorer tillhör den gemensamma anläggningen, men är placerade i lägenheterna. 



Det är viktigt att känna till gränsdragningen mellan föreningens ansvar och ditt ansvar som bostadsrättsinnehavare. Styrelsen får ofta frågor om detta, till exempel när skador har uppstått i en lägenhet.

HSB Malmö har bra, lättförståelig information på sina sidor om Bokunskap.
Vi kan även rekommendera att göra HSBs interaktiva utbildning online för att få bättre förståelse för bostadsrättsföreningar.

Inre underhåll
Det är skillnad på yttre och inre underhåll. Du svarar själv och på egen bekostnad för det inre underhållet och de reparationer som behövs i lägenheten. Föreningen svarar för det mesta av allt yttre underhåll samt husets installationer av vatten, värme, el och ventilation.

För mer information se våra stadgar

Andrahandsuthyrning
Visst kan du hyra ut din bostadsrättslägenhet i andra hand, men det är några saker att tänka på före själva uthyrningen. Gör du fel riskerar du faktiskt att bli av med din bostad. Mer information om andrahandsuthyrning och godkända anledningar finns på  HSB Malmös hemsida där det även finns blankett för ansökan. Blanketten som ska användas heter "Ansökan om tillstånd för uthyrning i andra hand" - denna fylls i och lämnas till styrelsen, antingen digitalt styrelsen@ryttmastaren.se eller i brevlådan på Krutmeijersgatan 8C. Styrelsen tar beslut på nästkommande styrelsemöte - dessa äger som regel rum i mitten av varje månad, undantaget juli. Föreningen tar ut en administrativ avgift per månad för andrahandsupplåtelsen, se policydokument nedan för detaljer. 

Badrumsrenovering
Allt fler medlemmar väljer att renovera sina badrum. Styrelsen ser mycket positivt på detta. De ursprungliga badrummen motsvarar inte dagens krav på fuktskydd.

Det är viktigt att en badrumsrenovering genomförs på ett professionellt sätt med godkända produkter. Föreningen uppmuntrar fackmannamässig renovering genom att ersätta kostnaden för utbyte av golvbrunn samt material som därtill hör och applicering av tätskikt (dock inte flytt av golvbrunn). Kravet är att renoveringen utförs av fackmässigt av företag som kan lämna garanti i form av kvalitetsdokument.

En certifierad entreprenör ger tio års garanti på arbetet och du erhåller ett kvalitetsdokument som bevis på arbetet. Detta dokument måste uppvisas i original för att få ersättning från föreningen.

För mer information se även Svensk Våtrumskontroll (GVK) och Byggkeramikrådet.

Ombyggnad och håltagning i väggar
Så kallade öppna planlösningar är vanliga i nybyggda fastigheter. Vi har märkt ett ökat intresse för att ändra planlösningen i bostadsrätterna till exempel mellan rum eller när två lägenheter ”slås ihop”.



Fastigheten har många bärande innerväggar. Att göra ingrepp i en bärande vägg kan skada hela fastigheten, om arbetet inte utförs professionellt. Om skador uppstår, är bostadsrättsinnehavaren ansvarig. 



Stadsbyggnadskontoret har ritningar över huset. Styrelsen kan bistå med goda råd.
Vid ingrepp i bärande konstruktioner upprättas ett avtal mellan styrelsen och bostadshavaren.

När det sker ingrepp i väggar som inte är bärande meddelas styrelsen innan ett sådant ingrepp görs.

Vår policy är:

  1. Bostadsrättshavaren ska alltid informera styrelsen om sina ombyggnadsplaner genom att presentera en ritning.

  2. Styrelsen avgör med ledning av inlämnade ritningar om byggnadsanmälan ska göras.

  3. När byggnadsanmälan är gjord och är godkänd ska kopia av samtliga handlingar skickas till styrelsen för arkivering.

  4. När byggnationen är slutförd ska styrelsen göra tillsyn för att se att ombyggnationen överensstämmer med de inlämnade ritningarna.

Policys för Medlemskap, andrahandsupplåtelser och ombyggnader