Värme

Vi har ett centralstyrt värmesystem som styrs av en undercentral. Värmen regleras automatiskt beroende på temperaturen.

 

·       Temperatur

Rekommendationen är att temperaturen är 20–23 grader i lägenheten. Tillfälligt, framför allt under extrema utomhustemperaturer, får man acceptera andra inomhustemperaturer. Under hösten och våren är det alltid besvärligt att ställa in rätt inomhustemperatur då utomhustemperaturen kan variera kraftigt. För att mäta om din lägenhet håller rätt temperatur ska du mäta minst 1 meter in från väggen och ca 1-1,5 meter upp från golvet.

 

·       Termostater

Motionera termostat/ventil genom att vrida på den då och då så att reglaget inte fastnar. Termostaten möjliggör att du kan ha svalare tex i sovrummet.

 

·       Element

Elementen är ofta varma upptill och kalla nedtill, detta är för att det varma vattnet kommer in där uppe, ger ifrån sig värme och sedan går ut där nere. Elementet kan kännas kallt då det fungerar som så att när termostaten känner av att det är rätt temperatur i lägenheten så stänger den av vattenflödet genom elementet och då svalnar elementet av till samma temperatur som rummet. När sedan temperaturen sänks i rummet så öppnar termostaten igen så att temperaturen hålls jämn i rummet. Vattnet som kommer till elementen håller en temperatur på 35 grader vilket gör att det kan upplevas som att elementen inte blir varma men känns de ”ljumna” är det rätt. Att elementen är kalla behöver alltså inte betyda att det är för kallt i lägenheten eller att de inte fungerar.

 

·       Vädring

När du vädrar så gör det gärna snabbt och effektivt med tvärdrag i max 10minuter. Om du vädrar under längre tid så stäng av termostaterna och sätt på dem igen ca 30 min efter att fönsterna har stängts, detta gör dock att väggar, golv etc kyls ner.

 

·       Möblering

Termostatventilerna och elementen behöver fri cirkulation för att fungera bra. Tänk på att inte ställa möbler eller ha tunga gardiner framför och att inte ha någon värmealstrande apparat för nära termostaten då det kan göra att värmen inte kan cirkulera eller att termostaten stängs av.

 

·      Felanmälan 

Görs tex om termostaterna inte fungerar, elementen läcker eller du har följt ovanstående och temperaturen inte följer rekommendationen. För att gå vidare med felaktig temperatur i lägenheten behövs oftast en mätning göras under en lite längre period av vår vicevärd.