Med solceller kan föreningen producera sin egen el från solens strålar. Tillsammans med IMD-el (individuell mätning och debitering) kan föreningens medlemmar nyttja solenergin direkt i huset. Solceller är dessutom ett klimatsmart alternativ och en viktig del i övergången mot en mer hållbar energiförsörjning.
Genom att använda sig av solceller som produktionskälla, kan föreningen säkerställa att en betydande del av den årliga elanvändningen är både närproducerad, ekonomiskt förmånlig och inte minst miljövänlig. Solceller ger också ett tryggt skydd mot stigande elpriser vilket leder till att föreningen får en mer oberoende roll mot nät- och kraftbolagen. Med andra ord; med solceller blir vi mindre känsliga för prisökningarna på elmarknaden.
Solceller har inga rörliga delar vilket ger ett minimalt underhållsbehov och lång livslängd. En solcellsanläggning är en långsiktig investering för medlemmarna i föreningen. Seriösa entreprenörer ger exempelvis en garanti på ca 20 år.
För att kunna installera solceller på föreningens tak krävs ett stämmobeslut, varpå styrelsen önskar lyfta frågan på kommande föreningsstämma.
För- och nackdelar
- Solceller ger föreningen en stärkt positiv profil ur både miljö- och klimatperspektiv.
- Solceller sänker elkostnaderna för föreningen och medlemmarna på lång sikt.
- Eftersom vi har IMD-el kan elproduktionen från solcellerna nyttjas av medlemmarna.
- Föreningen säkerställer en lokal energiproduktion och får samtidigt en mer oberoende roll mot kraftbolagen.
- Solceller på tak har en viss en viss estetisk påverkan på byggnaden. I vårt fall med svarta papptak är dock bedömningen att svarta solceller kan utgöra ett varsamt tillägg på byggnaden.
- Återbetalningstiden på en solcellsanläggning är ca 10 år, livslängden ca 30 år.
- En av solcellsanläggningens viktigaste delar, växelriktaren, håller bara ca 10 – 15 år innan den måste bytas.
Frågor och svar
- Kommer jag kunna spara några pengar?
Svar: Ja. Genom att producera egen el på taket kan föreningen minska sina utgifter för inköp av el, lägre driftkostnader har alla medlemmar nytta av.
- Blir mitt elpris lägre?
Svar: Nej. Vi har idag ett mycket lågt elpris jämfört med marknadspriserna. Med investeringen i solceller hoppas vi kunna motverka prisuppgångarna på marknaden och fortsätta erbjuda ett lågt elpris även kommande år.
- Blir vi helt självförsörjande på el?
Svar: Nej. Vi väntas kunna producera omkring 270 000 kWh/år, det motsvarar omkring 20 % av vårt totala behov.
- Finns det ekonomi i en sådan satsning?
Svar: Ja. Investeringen väntas vara återbetald på ca 12 år och ge oss en intern avkastning på ca 8%. Efter 20 år väntas vi ha sparat ca ,4 mkr. efter att investeringen betalats av.
- Skiner solen tillräckligt i Sverige?
Svar: Ja. I Sverige finns bra förutsättningar för solel, med en solinstrålning nästan lika hög som i centrala Europa och dessutom fördelaktiga temperaturer.
- Är det någon skillnad mellan solceller och solfångare?
Svar: Ja. Solfångare producerar varmvatten som du sedan använder vid dusch eller liknande. Solceller producerar el att använda till matlagning, belysning eller annat.
- Producerar solcellerna el även under vintern?
Svar: Ja. Dock är det under vintern färre soltimmar i Sverige och solen står lågt på himlen, produktionen är därför liten. Störst är produktionen mellan mars och oktober.
- Måste jag använda elen just när solen skiner?
Svar: Nej. Solcellssystemet är inkopplat på husets elsystem som i sin tur är kopplat till elnätet. Det innebär att om föreningen inte själv använder elen som solcellerna producerar, så matas den automatiskt ut på elnätet. Denna överskottsel får föreningen betalt för. På samma sätt kan vi fortsatt köpa el från elnätet när solen inte skiner.
Med vänlig hälsning
HSB Malmö och Styrelsen