Att bo i en bostadsrätt innebär en större frihet när det gäller renovering i lägenheten. Hyresrätten är en lägenhet som man hyr av en fastighetsägare. I en bostadsrättsförening ägs fastigheten gemensamt av dem som bor i huset.
Som hyresgäst äger du alltså inte din lägenhet, utan rätten att bo i den. Till skillnad från en hyresrätt så har du stora friheter att till exempel måla, tapetsera och bygga om din bostadsrätt, men det är viktigt att komma ihåg att du behöver styrelsens godkännande för större ingrepp i lägenheten. Ta alltid kontakt med din bostadsrättsförening eller HSB om du är osäker på vad som gäller.
I ett flerfamiljsområde bor många tillsammans, både äldre och yngre. Det är viktigt att alla trivs och tar hänsyn till varandra. Det kan handla om att hjälpa till så att äldre kommer fram i trappor och på gångar. Tänk på att du i ett flerfamiljshus har grannar runt omkring dig. Störningar som till exempel höga skrik, hög musik och liknande bör generellt undvikas och får inte förekomma mellan klockan 22:00-07:00. I princip får ingenting från din lägenhet höras in till grannarna. Ska du ha en större fest med många besökare är det klokt att informera grannarna i förväg. Som bostadsrättsinnehavare är du ansvarig också för alla som tillhör ditt hushåll, även för besökare till din lägenhet.
Tänk på att inte förvara värdefulla saker i vind- och källarförråd. Tänk också på övriga säkerhets- och miljöaspekter, att inte ha brandfarliga saker som färg och lösningsmedel här. Städa dina förråd regelbundet, det ökar allas trivsel och säkerhet.
Ställ inte saker i trapphuset, källare eller utanför dörren (brandsäkerhet). Se till att entrédörrarna alltid är stängda. Släpp aldrig in obekanta. Lär dig hur porttelefonen fungerar. Det är inte tillåtet att ha mattor utanför sin dörr.
Den yttre miljön sköter fastighetsskötaren. Men tänk på att du också själv kan hjälpa till genom att till exempel inte skräpa ner. Var rädd om växter och rabatter. Istället för att kasta i sopkorgen, ta dina sopor med dig in och förpacka dem väl och kasta dem i miljöhuset så slipper vi att måsar, andra fåglar och råttor drar runt skräpet.
Det är viktigt att vara observant på saker som kan orsaka fuktskador. Informera vaktmästaren om du ser tecken på läckage. Kontrollera regelbundet radiatorer, toaletter och kranar. Tänk på att du får stå för skadorna själv.
Värmen regleras efter utetemperaturen och när temperaturen sjunker ute så sätts värmen automatiskt igång. Därför är det viktigt att tänka på att när vi öppnar i trapphusfönstren så får vi inte glömma att stänga dem på kvällen när nattkylan kommer. Värmen är inställd på cirka 21 grader.
Bilar, motorcyklar och mopeder får över huvudtaget inte finnas på gården eller dess gångar. Detta är viktigt att respektera. Det är inte tillåtet att starta eller köra inne på gården. Motorcyklar skall parkeras på gatan och mopeder skall parkeras på de yttre cykeluppställningarna.