Våld i nära relation klassas som ett globalt folkhälsoproblem. Nationella trygghetsundersökningar visar att de allra flesta som utsätts för våld i nära relation inte anmäler förövaren. Många lever därför med våld varje dag. Varje år dödas I Sverige över 20 personer av våldet som används mot annan part i nära relation, majoriteten är kvinnor, men även barn och män dödas av närstående. I Sverige anmäls varje dag 50 fall av våld i nära relation. Det är våld som sker av en närstående, oftast i hemmet, som borde vara den tryggaste platsen på jorden.
I Sverige beräknar Rädda Barnen att var tionde barn lever i hem med våld. Det innebär minst 200.000 barn i Sverige. Det vi känner till om de här barnen är att de löper tio gånger så stor risk att senare i livet vara de som själva utsätts för fysiskt våld och många gånger också utsätter andra. Vi kan stoppa den här kedjan av våld och vi behöver därför hjälpas åt för att möjliggöra ett bättre liv för de här barnen.
Agera genom att ringa på hos grannen du är orolig för, hör efter hur allt är och kontakta polisen om det är en akut eller hotfull situation. Det är dock viktigt att du inte utsätter dig själv för fara. Om du är osäker på om en situation kan vara farlig, ring polisen och/eller knacka på tillsammans med fler grannar. I korthet:
Att hota någon, eller använda fysiskt eller sexuellt våld är förbjudet enligt lagen. Det är aldrig den som blir utsatts fel. Ansvaret ligger alltid hos personen som använder våld. Alla kan utsättas för våld, men ingen ska behöva leva med våld. Du kan få stöd och hjälp för att förändra din situation. Ett första steg kan vara att prata med en vän, en släkting eller någon annan som du litar på. Det kan kännas tryggt att veta att någon annan känner till din situation.
Du bestämmer själv om du vill polisanmäla din partner eller inte. En polisanmälan är en viktig markering att det som har hänt är ett brott. Det ger dessutom partnern en möjlighet att få hjälp att förändra sitt beteende. Inom kriminalvården finns det speciella program för behandling av personer som använder våld mot sin partner.
Vill du göra en polisanmälan kan du ringa 114 14 eller gör en anmälan på polisens hemsida här. I akuta lägen, ring 112. Polisen hjälper dig, tar emot polisanmälan och ger stöd och råd.
Du kan också kontakta Brottsofferjouren som ger stöd till brottsutsatta, vittnen, anhöriga, och även till den som inte vet om det som hänt är ett brott. Du behöver inte ha polisanmält för att få stöd. Allt stöd är gratis. Ring Brottsofferjourens nationella telefonnummer 0200-21 20 19, så slussar rådgivare dig till Brottsofferjouren där du bor.
Kvinnofridslinjen erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefonnummer: 020-50 50 50.