Energideklarationen är ett dokument med uppgifter om hur mycket energi som används i en byggnad. Deklarationen redovisar hur mycket energi som köps in och vad den används till, exempelvis värme, el och tappvarmvatten.
Syftet på samhällsnivå är att vi ska använda mindre energi och med energideklarationen får vi bättre koll på var energin tar vägen och kan hitta åtgärder för att minska förbrukningen.
Det viktigaste man får ut av en energideklaration är åtgärdsförslagen. En väl utförd energideklaration brukar ge förslag på tre till fem lönsamma åtgärder som föreningen kan genomföra för att minska energianvändningen i byggnaden och därmed sänka kostnader och miljöpåverkan. Förslagen behöver i de flesta fall utredas mer, men ger en bra vägleding till vad ni som fastighetsägare bör titta vidare på.
Byggnader delas in i energiklasser på en skala från A till G. Energiklass A innebär den lägsta energianvändningen och G motsvarar den högsta. En byggnad som uppfyller kraven som ställs på ett nybyggt hus i dag får energiklass C eller bättre.
Lagen om energideklaration för byggnader trädde i kraft 2007. En energideklaration är giltig i tio år, därefter behöver den förnyas. Det är byggnadens ägare som ska se till att det sker. En certifierad energiexpert ska upprätta deklarationen.
Boverket för register över alla genomförda energideklarationer och agerar även tillsynsmyndighet för att tillse att en giltig energideklaration är genomförd.
Om energideklarationen inte är upprättad i tid riskerar byggnadsägaren/bostadsrättsföreningen ett vite. Boverket har meddelat att de inte kommer skicka ut någon påminnelse utan kräva vite direkt.