Det finns flera fördelar med att installera solceller. Den främsta fördelen är att minska föreningens och medlemmarnas elkostnader. Solceller kan även bidra till att skapa ett mer attraktivt boende för medlemmarna, och i förlängningen öka marknadsvärdet på fastigheten. En installerad solelanläggning visar dessutom på att föreningen tagit ett hållbarhetsansvar gällande miljön. Ett ansvar som allt fler föreningar anser viktigt och därför tagit fasta vid.
Om föreningen beslutar sig för att gå vidare med installation av solelsanläggning kan HSB Malmö erbjuda styrelsen projektledning, där allt från exempelvis bygglovshantering, upphandling, byggledning och slutbesiktning inkluderas. Här kan du se ett exempel på vad som kan gälla vid projektledning av solceller.
Något som ofta är fördelaktigt är att, i samband med en solcellsinstallation, gå över till så kallad IMD-el (individuell mätning och debitering av el). Genom att säga upp samtliga privata elabonnemang, och köpa in elen gemensamt via föreningens fastighetsabonnemang, sparar medlemmar normalt mellan 1 750 och 3 000 kronor per år.
Besparingen uppkommer genom att samtliga lägenheters privata abonnemang, nät- och avgifter försvinner. Det innebär att hela fastigheten har ett elabonnemang, med egna avgiftsfria IMD-mätare som mäter elanvändningen i de enskilda lägenheterna. På så sätt kan medlemmarna inom föreningen nyttja elen från solcellerna.
Eftersom ersättningen för överskottselen (andelen solel som säljs ut på nätet) oftast är lägre än värdet av egenanvänd solel rekommenderar vi att föreningen minimerar mängden överskottsel. I en bostadsrättsförening med gemensamhetsabonnemang och en solelsanläggning kommer den solel som produceras i första hand att användas inom föreningen. Något som ökar lönsamheten vid en investering i solelsanläggning.