Kom ihåg att det är ert ansvar att fastigheterna är i bra skick. Vissa områden kräver kontroller av en person med särskild kompetens, exempelvis hissar och ventilation, medan andra områden kan kontrolleras av er i styrelsen eller en fastighetsförvaltare, som hantering av avfall.
Det finns många lagar och regler att hålla koll på när man har ett fastighetsägaransvar. Och hela 21 stycken myndighetskrav.
Till exempel är det ni i styrelsen som ansvarar för brandskyddet. Det är inte enbart viktigt att följa lagen. Utan också en trygghet för boende och styrelse att veta att det finns fungerande brandskydd och rutiner om olyckan skulle vara framme. Därför är det otroligt viktigt att ha ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA).
Se till att upprätta en tidplan och dokumentera det ni gör – oavsett om det rör sig om att byta en planka i staketet på lekplatsen eller en brandskyddsrond. Genom dokumentation kan ni styrka att ni arbetar systematiskt och förebyggande.
Underhållsplanen är ett hjälpmedel för att säkerställa att er fastighetsförvaltning sköts på bästa sätt. Se underhållsplanen som ett levande dokument med både korta och långsiktiga åtgärder.
Noggrann planering och transparens är nyckelbegrepp när det kommer till upphandlingar. Priset är viktigt, men stabilitet och långsiktighet är ofta viktigare. Anlita gärna en konsult som exempelvis fastighetsförvaltare eller projektledare, det är oftast väl värt pengarna. Och kom ihåg att även ett litet projekt, som att renovera en spolplatta, måste uppfylla miljöförvaltningens krav.
Det är få bostadsrättsföreningar som kan hantera den löpande verksamheten helt på egen hand, och samtidigt uppfylla fastighetsägarens ansvar.
Lösningen för många är därför att anlita en förvaltare som sköter alla dagliga frågor och fungerar som länk mellan å ena sidan styrelsen och å andra sidan medlemmarna, entreprenörer och leverantörer samt den administrativa förvaltningen.
Även den ekonomiska förvaltningen av en förening kan skötas externt, av HSB eller andra företag.
I de föreningar som anlitar en förvaltare länkar denne oftast samman den ekonomiska och fysiska förvaltningen. Dessutom hanterar vederbörande frågor som rör exempelvis trivsel och andrahandsuthyrningar. Förvaltaren bereder alla frågor som bör komma upp på styrelsemötena och gör därmed mötena mer effektiva och beslutsmässiga.
Förutom den fysiska och ekonomiska förvaltningen ingår underhåll och egenkontroll i styrelsens ansvar. Egenkontroll innebär att styrelsen ansvarar för att fastigheten är säker ur olika aspekter.
Det kan handla om att man bedriver ett systematiskt brandskyddsarbete, att man har mätt radonhalten i huset och att man har minimerat risken för legionella. Allt sådant måste man kunna dokumentera inför myndigheterna och brister kan få enorma konsekvenser, både för den som drabbas och för styrelsen.