Våra leverantörer är bland annat entreprenörer och tekniska konsulter för ombyggnad av egna fastigheter, servicetjänster till fastighetsunderhåll och fastighetsdrift, samt olika typer av inköp av förbrukningsmaterial eller tekniska system till de egna kontoren.
HSBs gemensamma uppförandekod för samarbetspartners och leverantörer omfattar krav på miljöarbete, mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden och antikorruption. Syftet är att få en tydlig bild över våra leverantörers status inom miljö, kvalitet och socialt ansvarstagande. Detta säkerställer att de lever upp till HSBs värdegrund och HSBs krav på en återrapportering av leverantörernas klimatavtryck, gällande de leveranser som avser HSBs medlemsföreningar och egna fastigheter.
Framgångsfaktorer, som är avgörande för HSB Malmö, är att ha medarbetare med olika kunskaper, erfarenheter, bakgrund och perspektiv. Samtidigt som vi tar vara på deras engagemang och ambitioner att utveckla verksamheten. För att lyckas med detta är det viktigt att vi har en trygg arbetsmiljö.
Under 2023 började HSB Malmö arbeta efter Klimatstegen, ett initiativ från Lokal Färdplan Malmö 2030. Klimatstegen är en mall för att få till en klimatoptimering inom främst förvaltning. Mallen har anpassats efter HSBs specifika behov, och kommer fortsätta att utvecklas och användas.
Här är ett urval av våra policys, riktlinjer och andra dokument som är stöttande för vårt hållbarhetsarbete:
En del av våra policys och riktlinjer har vi antagit utifrån HSBs ansvar, som är framtagen av HSB Riksförbund.
Vårt förhållningssätt inom hela organisationen ska utgå från etiska och moraliska grunder. Det innebär bland annat att vi ska följa lagar och förordningar samt att vi är medvetna om att vi har ett ansvar i de beslut vi fattar, som kan påverka vår omgivning och de som har en affärsrelation till oss. Samtliga medarbetare förväntas gå en utbildning mot mutor och korruption, framtagen av HSB Riksförbund.
För att ytterligare tydliggöra vad som är ett etiskt förhållningssätt och stötta medarbetare i sitt agerande i olika situationer finns även riktlinjer för representation, gåvor och andra förmåner.
Vi har riktlinjer för visselblåsning och HSBs gemensamma visselblåsarsystem, som är till för att anonymt rapportera misstänkta allvarliga oegentligheter inom hela HSB, från medarbetare eller medlemmar i bostadsrättsföreningar.
För att förbereda för kommande krav på hållbarhetsredovisning har en dubbel väsentlighetsanalys för hela HSB genomförts under 2023.
HSB har en lång historia av målstyrt hållbarhetsarbete. 2016 initierades processen för att fastställa HSBs väsentliga områden. Väsentlighetsanalysen verifierades sedan med omfattande intressentdialoger och har därefter uppdaterats med mindre justeringar.
Dialoger med HSBs viktigaste intressentgrupper skedde senast runt årsskiftet 2022-2023. Via enkäter ställdes frågor hur intressenterna anser att HSB lever upp till förväntningar och uppsatta mål, samt hur de tycker att HSB bör prioritera bland tidigare identifierade väsentliga frågor.
För att förbereda för kommande krav på hållbarhetsredovisning har HSB Riksförbund tillsammans med HSB- föreningar och bolag under sommaren och hösten 2023 genomfört en dubbel väsentlighetsanalys för hela HSB, för att fastställa den väsentliga påverkan samt de risker och möjligheter som är förknippad med verksamheten. Dubbel väsentlighet innebär att den uppfyller ett eller båda av följande perspektiv:
Bedömningen genomfördes med hjälp av en oberoende konsult i linje med EUs direktiv om hållbarhetsredovisning (CSRD) och tillhörande redovisningsstandarder (ESRS) som antogs i juli 2023. Den dubbla väsentlighetsanalysen genomfördes i fem steg:
Resultatet från analysen presenteras på nästa sida, men nedbrytning i upplysningar och aktiviteter kvarstår. Under 2024 kommer ett arbete att utföras för att implementera väsentlighetsanalysen, göra en genomlysning av upplysningarna i ESRS och en översyn kring vad det innebär för rapporteringen samt vilka eventuella gap som behöver fyllas.
* Benämning i ESRS: ämnen som inger betänkligheter, ämnen som inger mycket stora betänkligheter, direkta påverkansfaktorer som leder till förlust av biologisk mångfald, resursinflöden inklusive resursanvändning, informationsrelaterade konsekvenser för konsumenter och/eller slutanvändare.