Så satsar HSB Malmö på kultur och ledarskap

Genom ett gediget kulturarbete fick HSB Malmös medarbetare möjlighet att uttrycka sina önskemål och visioner om arbetsplatsen. Men har cheferna de verktyg, och det mod, som krävs för att skapa förutsättningarna för den arbetsplatsen?
mainimage

Under 2022 och 2023 arbetade HSB Malmös medarbetare intensivt med det som kulminerade i Kulturbygget. Det är en gemensam avsiktsförklaring, skapad av och för alla medarbetare, om hur arbets­platsen ska vara. Kulturbygget bidrog till en samsyn i organisationen, men lyfte också en viktig fråga: Hur når vi dit vi vill?

Uppdraget att guida organisationen framåt ligger hos HSB Malmös ledare och chefer. Därför har även de gjort en egen kulturresa, som resulterade i ledordet MÖTA.

– I grunden är det ett ledningssystem som vi lever efter och låter guida oss i alla relationer. Det är den gemensamma grunden för ledarskapet på HSB Malmö, något vi enats om och kan falla tillbaka på, säger Marcus Johansson, fastighetschef, som var med och myntade begreppet.

Marcus-Bodil.jpg

MÖTA står för mod, ödmjukhet, tydlighet och affärsmässighet.

– Det skapar en plattform och trygghet för ledarna i organisationen och möjliggör att Kulturbygget fungerar. Det ska vara en naturlig del av vardagen, säger Marcus Johansson.

Under det gångna året har Bodil Karlsson Granath, chef för Ekonomi och Verksamhetsstöd, tagit stöd av MÖTA när hon drivit ett avdelningsöverskridande arbete kring HSB Malmös kundsupport.

– Kundsupporten har historiskt upplevt att de fått spretiga instruktioner från olika håll i organisationen om hur de ska agera och förmedla de frågor som kommer in och inte kan besvaras direkt. Det har varit lite för många förhållningssätt till de olika avdelning­arna och till och med till enskilda medarbetare inom samma avdelning, säger Bodil Karlsson Granath.

För att HSB Malmö ska kunna ge bra och snabb service till deras kunder behöver Kundsupporten, som stödfunktion och lite av ett nav i organisationen, ha tydliga och samstämmiga sätt att kommunicera internt. Samverkansprojektet som Bodil varit drivande i har syftat till att sätta rutiner kopplat till organisationens ärendehanteringssystem, och samtidigt öka samsynen för att få berörda avdelningar att inse att organisationen kan minska dubbelarbete. Målet har varit att jobba lite smartare och lyfta blicken utanför den egna sfären inom organisationen.

– Vi började med de områden som medarbetarna ansåg hade störst förbättringspotential. Vi har träffats, vänt och vridit på respektive avdelnings upplevelse och fattat gemensamma beslut. Efter några veckor har vi följt upp, justerat rutiner och rett ut missförstånd. Nu flyter samarbetet mycket bättre, säger Bodil Karlsson Granath.

Enligt Bodil har det krävts både mod och tydlighet från ledarna för att driva igenom förändringar och förbättra samarbetet.

– Förhoppningsvis har projektet lett till att respektive chef kunnat motivera sin grupp att likrikta arbetssättet. När alla ser vinsterna blir det lättare att enas. Samtidigt har samarbetet med Kundsupporten blivit bättre, vilket förhoppningsvis har lett till ännu bättre kundservice, något som hela tiden varit målet, säger hon.

Har MÖTA varit ett stöd i den dialogen?

– Jag tycker att ledarforum, den gruppering där cheferna möts, är mer synkad idag än någonsin. MÖTA har varit en ledstjärna för att öka förståelsen inom organisationen och minska stuprörstänket, säger Bodil Karlsson Granath.