Trapphuset är en del av fastigheten som föreningen har underhålls- och reparationsansvar för. Föreningen får mot bakgrund av detta också bestämma vad som får och inte får förvaras där. Om föreningen inte har gett sitt tillstånd till det får en bostadsrättshavare som huvudregel inte förvara någonting alls i trapphuset.
Trapphuset är ett gemensamt utrymme för alla föreningens medlemmar och är i händelse av brand eller sjuktransport den huvudsakliga utrymningsvägen. Det är därför viktigt att det inte förvaras saker i trapphuset som blockerar eller försämrar utrymningsmöjligheterna. MSB, myndigheten för sammhällsskydd och beredskap, rekommenderar att trapphus hålls helt fria från saker, dels på grund av utrymningsmöjligheterna, dels på grund av risken för brand och rökutveckling.
Trots blockering av utrymningsvägar och brandrisk kan föreningen inte kasta eller ta saker i beslag om de förvaras i trapphuset. Ett sådant handlande kan anses utgöra egenmäktigt förfarande och är alltså brottsligt.
Om egendomens ägare är känd ska föreningen i stället först uppmana ägaren att ta hand om sin egendom. Om ägaren inte hämtar eller flyttar egendomen kan föreningen ansöka om särskild handräckning hos Kronofogden, som då kommer att flytta eller omhänderta egendomen åt föreningen.
Om egendomens ägare inte är känd ska föreningen anmäla egendomen till polisen som hittegods eller kvarglömd egendom. Efter det ska föreningen förvara egendomen på ett säkert och låst ställe under minst sex månader. Föreningen bör noggrant dokumentera processen och de åtgärder som vidtas för att kunna styrka att föreningen har följt alla ovanstående steg.
För allas trivsel och säkerhet i föreningen är det förstås önskvärt om styrelsen och de boende kan vara överens om vad som gäller beträffande förvaring i trapphus. Regler kring detta kan tas in i föreningens ordningsrgler och det kan vara bra att med jämna mellanrum påminna de boende om vad som gäller i föreningen.
/Agnes Zetterblad, fastighetsjurist
Det kan verka småaktigt att påpeka saker i trapphuset, men det finns viktiga anledningar till att det är olämpligt att förvara föremål där. Bortom det irriterande finns ett gemensamt ansvar för säkerheten och trivseln i bostadsområdet.
När räddningstjänsten snabbt måste nå en lägehet kan till synes små hinder som dörrmattor eller skor i trapphuset vara verkliga faror. I akuta situationer kan det vara du eller din granne som behöver hjälp av ambulanspersonal med bår, och trapphusets väg måste vara klar och fri från hinder. Skor och dörrmattor kan utgöra en risk att snubbla på och fördröja livsviktig hjälp.
I händelse av brand i fastigheten är det viktigt att undvika att förvara brännbara föremål som barnvagnar i trapphuset. En barnvang kan snabba på brandförloppet och fylla trapphuset med brandrök som är farlig och som försvårar utrymningen av fastigheten. Trapphuset är en utrymningsväg och bör hållas fritt från föremål som kan blockera vid evakuering. Hör med styrelsen var du lämpligast kan förvara din barnvagn.
Det kan finnas undantag, till exempel rullatorer som är ett viktigt hjälpmedel för vissa personer. Om du är osäker på om personen har tillstånd att förvara sin rullator i entrén kan du alltid vända dig till styrelsen och fråga.
En annan aspekt som bör beaktas är lukten. Föremål som kan sprida dålig lukt, exempelvis en soppåse utanför en lägenhetsdörr, påverkar alla som bor i trapphuset. Att visa hänsyn och använda sunt förnuft är grundläggande för god grannsämja. Tänk på att det du inte vill ha illaluktande inne i din lägenhet ska inte heller grannar få lida av i trapphuset.
Märker du att en granne bryter mot reglerna eller inte visar hänsyn kan du på ett vänligt och ödmjukt sätt informera grannen. Det handlar oftast om okunskap eller att grannen inte har tänkt på vad som kan hända. Fortsätter grannen ändå ha kvar sina saker i trapphuset kan du anmäla det till styrelsen, som har en skyldighet att ta emot och utreda störningar i föreningen.
Sammanfattningsvis är det viktigt för oss alla att vara medvetna om hur våra handlingar påverkar föreningen. Genom att hålla trapphuset fritt från hinder och obehagliga lukter skapar vi inte bara en säkrare miljö, utan bidrar också till en trevlig och trygg boendemiljö för alla.
/Minna Pelli, socionom