Styrelsen i en bostadsrättsförening är behörig att skriva avtal med en leverantör om installation samt leverans av en tjänst för bredband till samtliga medlemmar. Om åtgärden inte innebär att en lägenhet kommer att förändras behövs vanligtvis inget stämmobeslut. HSB Riksförbunds jurister rekommenderar dock ett stämmobeslut med enkel majoritet. Detta med anledning av att frågan kan vara kontroversiell och att bostadsrättshavaren kan behöva säga upp sina individuella abonnemang. Det strider däremot inte mot gällande rätt att fatta beslut om gemensam bredbandstjänst i styrelsen.
Istället för att varje lägenhet har sitt eget elavtal kan föreningen stå som storförbrukare. På så vis kan priserna pressas och varje enskild bostadsrättshavare betalar mer direkt för sin förbrukning. Att införa IMD, eller individell mätning och debitering som det står för, är likt införandet av gemensamt bredband något som styrelsen kan besluta om. Det rekommenderas dock, av samma anledning som tidigare nämnt, att ett stämmobeslut med enkel marjoritet tas.
I § 11 i HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar går det att utläsa att styrelsen fattar beslut om årsavgiftens storlek. För informationsöverföring kan styrelsen, enligt nyss nämnda bestämmelse i stadgarna, besluta om att ersättningen ska bestämmas till lika belopp per lägenhet.
Styrelsen har således rätt att besluta om att ersättning för gemensam bredbandstjänst ska tas ut i avgiften och bestämmas till lika belopp per lägenhet. Bostadsrättshavarana har möjlighet att välja att ingå annat avtal om bredbandstjänster med annan leverantör men har alltjämt en skyldighet att betala årsavgiften såsom styrelsen beslutat om den.
Likhetsprincipen är en föreningsrättlig princip som innebär en skyldighet att behandla alla medlemmar i föreningen lika i jämförbara situationer. Likhetsprincipen ska genomsyra alla beslut som fattas i föreningen. Det kan dock finnas tillfällen då denna princip kan åsidosättas. Åsidosättandet måste kunna motiveras av sakliga skäl.
Vid sidan av likhetsprincipen gäller generalklausulen. Generalklausulen innebär att varken styrelsen eller föreningsstämman får fatta beslut som är ägnat att ge en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan, om detta är till nackdel för föreningen eller någon annan medlem. För att generalklausulen ska kunna tillämpas krävs således att det både uppkommit en fördel för vissa och en nackdel för andra. Fördelen respektive nackdelen kan vara av ekonomisk art men kan också handla om medlemmens inflytande i föreningen.
Generalklausulen kan tillämpas på alla typer av styrelse- och stämmobeslut. Viktigt att notera är att generalklausulen kan åberopas även när styrelsen eller föreningsstämman har fattat ett beslut som är förenligt med likhetsprincipen. Självklart krävs även i denna situation att beslutet, trots att det är förenligt med likhetprincipen, likväl missgynnar föreningen eller andra medlemmar samtidigt som det gynnar andra på ett otillbörligt sätt.
Sammanfattningsvis: En bostadsrättsförenings styrelse har sakliga skäl att teckna ett gemensamt gruppavtal för föreningens medlemmar och ta ut en avgift med lika belopp per lägenhet om föreningens stadgar medger detta.
Ett beslut om att teckna ett gemensamt gruppavtal för bredbandstjänster är inte ägnat att ge en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan för att missgynna föreningen eller annan medlem. Gruppavtalet tecknas för föreningens samtliga medlemmar och erbjuder samtliga medlemmar samma bredbanstjänst.
/Ebba Svanholm, fastighetsjurist
HSBs juridiska rådgivare erbjuder dig som är HSB-medlem kostnadsfri generell rådgivning i juridiska frågor som rör boendet. Telefonnummer: 0771-472 472. Öppettider: Helgfria vardagar kl 9-16 (lunchstängt kl 12-13), dag före röd dag kl 9-12, klämdagar stängt.