Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hållbarhetstur i Malmö 29 augusti

Välkomna till denna guidade tur med HSB Malmö, med fokus på våra olika sätt att arbeta och leva hållbart.

Under turens gång kommer olika personer hoppa på bussen för att prata mer om särskilda områden och projekt. 

Använd den här sidan som ett stöd för att scrolla igenom och hålla koll på var vi är under resans gång. 

Nu åker vi!

BO01 i Malmö

bo01.png

Framtidsstaden i det ekologiskt hållbara informations- och välfärdssamhället

Bo01 profilerade sig främst som en framtidsstad med tre huvudaspekter ekologisk hållbarhet, informationsteknologi och välfärd.

Stadsdelen är inspirerad av medeltida europeiska städer med småskaliga hus och intima gårdar. Mot havet bildar husen mur mot hårda vindar

Satsning på totalt 215 miljoner kronor från LIP till arkitektur, grönska och ekologisk hållbarhet 

Försörjning med 100% förnybar energi, genom bland annat solceller på tak, vindkraft och värmeutvinning ur grund- och havsvatten.

Turning Torso

turning torso 1.jpg

Turning Torso stod färdigt 2005, och byggdes av HSB Malmö. 

Fastigheten består av 148 hyresrätter och 28 lokaler. På de 12 första våningarna är det främst kontorslokaler, där bland annat HSB Malmös tjänstemän sitter.

Fastigheten är utrustad med innetemperaturmätare, och certifierades under 2021 enligt Miljöbyggnad iDrift, och nådde nivån silver.

Turning Torso Gallery

ttg-solceller.jpg

I anslutning till Turning Torso hittar vi Turning Torso Gallery. De två byggnaderna sitter ihop genom en underjordisk gång, och i Turning Torso Gallery hittar vi parkeringsplatser, förråd och cykelgarage med möjligheter till reparationer.

Här har även HSB Malmös dotterbolag HSB Sundsfastigheter, hyressidan, sin helt eldriva bilpark med 21 laddplatser, samt HSB Malmö sina cyklar.

Bilarna laddas genom solcellsanläggningen på byggnadens sedumklädda tak. 2021 var anläggningen finalist i Skåne Solar Award, och lyftes särskilt för kombinationen av sedum och solceller.

Hyresgästerna som bor i Turning Torso Gallery har också tvättstuga med talande tvättmaskiner, som stöd för synskadade. 

Här finns även insektshotell och övervakningskameror.

Flaggskepparen 5

flaggskepparen.jpg

Passivhuset Flaggskepparen 5 stod färdigt 2009. Här finns 28 hyreslägenheter och en lokal.

Peterstorp

Den arkitektoniska klenoden Peterstorp uppfördes 1938 av Eric Sigfrid Persson. Inspirerad av Le Corbusier byggde han och arkitekterna David Helldén och Stig Dranger Sveriges internationellt sett mest kända exempel på funktionalistisk arkitektur.

HSB Malmö förvärvade fastigheten 1998, och 2014-2015 totalrenoverades fastigheten. Den här renoveringen blev inspirationen till konceptet "Återbrukslägenheter", renovering som behåller gamla byggnaders charm.

Byggnaden och dess renovering medverkade i forskning om hållbar renovering från Malmö Universitet. Ni hittar de studierna här och här.

Erikstorp 6

När de gemensamma utrymmena på Erikstorp 6, en fastighet från 1933, skulle renoveras valde HSB Malmö att satsa på social hållbarhet. 

Den typiska innerstadsgården tömdes på soptunnor och cykelställ, och det flyttades ut på gräsmattan framför huset. De klassiska soptunnorna ersattes med taggstyrda, belysta Sansac-lösningar, och cykelställen låstes in bakom staket.

I tvättstugan är fokuset på social hållbarhet tydligt. Runt tvättstugorna revs gamla förråd ner, och istället för att sätta upp Troax-burar och behålla den gamla planlösningen skapades ett gemensamt rum med pingisbord och gemytlig stämning.

Strutsen 24

Strutsen 24, uppförd 1948 och förvärvad av HSB 2014, har 24 lägenheter, och flera tusen hyresgäster.

På innergården står en av HSB Malmös bikupor, en del av en satsning på urban biodling. I satsningen ingår ett samarbete med biodlarna från det lokala företaget Khonung. 

På ett par tomter runt om i Malmö står bikupor med ytterst flitiga hyresgäster, som betalar hyran genom det de gör för den biologiska mångfalden, och honungen som de mänskliga hyresgästerna kan ta del av.

Grafiten/Vingsnäckan 2

Grafiten/Vingsnäckan 2 stod färdig 2017, och är klassad enligt Miljöbyggnad silver. Här finns också paketbox från Postnord, för att förenkla de boendes möjligheter att handla online.

Nyproduktion – LFM30

”Syftet är att skapa en geografisk spelplan för att påskynda bygg- och anläggningssektorns klimatomställning och genomförande av Agenda 2030”

HSB Malmös och övriga deltagares klimatlöfte:

‒ 2021: fastställa referensvärde/nuläge(CO2) KLART

‒ 2022-2030: årligen redovisa nuläge PÅGÅR

‒ 2025: ”halva vägen” i genomsnitt + påbörja produktionen av 1 klimatneutralt projekt

‒ 2030-2035: husproduktion och förvaltning som har i genomsnitt netto noll utsläpp av växthusgaser

‒ 2035: Klimatpositiv husproduktion och förvaltning

‒ Nationellt HSB-mål: klimatneutralitet 2040

‒ Nationellt mål (Sverige): klimatneutralitet 2045

‒ Minskad klimatpåverkan sker både genom mindre utsläpp i produktionen och genom klimatkompensation

Pågående projekt:

Brf Sockerpärlan i Vellinge

‒ Byggstart: januari 2022. Beräknat inflyttning: Q3 2023

‒ Miljöbyggnad silver: prel. minst silver på samtliga 16 indikatorer

‒ Guld avseende ”stommens klimatpåverkan” i Miljöbyggnad (Krav för Guld: > -10 % CO2-påverkan från stommen, samt >70 % EPD:er)                        

  • Platsgjuten betong: ”Nivå 1-betong generellt + Nivå 3-betong för vindsbjälklaget + lägre betongkvalitet = ca 20 % minskad CO2-påverkan
  • Eco-Prefab: ca 30 % minskad CO2-påverkan
    • Sammantaget 25 % minskad CO2-påverkan från betongen

Brf Kalk i Malmö

‒ Prel. byggstart: Q3 2022. Beräknat inflyttning: Q4 2024

‒ Klimatförbättrad betong: ”Nivå 1 betong: -10 % CO2-påverkan

‒ Bygglovsansökan 2022= krav på klimatdeklaration

HR Bocken 6 i Trelleborg

‒ Byggstart: Q2 2022. Beräknat inflyttning: Q4 2023

‒ Klimatförbättrad betong (> -10 %)

‒ Återvunnet tegel + träfasad

‒ Erhållen klimatkalkyl i anbudskede, uppdateras inför byggstart

Racketen 2

Racketen 2, även kallad Sportsbyn, ligger nära till Hyllie, och har solceller, textilåtervinning och paketbox från Postnord.

Här pågår även ett omfattande projekt med test av olika lösningar för sophantering och miljörum.

Projektet handlar om att implementera olika lösningar som belyser vikten av korrekt sophantering, samt gör det enklare för de boende. Två fastigheter ingår i projektet, Racketen 2 och Arken.

Restid till Vellinge

På HSB Malmö pratar vi ofta om de olika saker vi gör som har en hållbarhetskoppling. Så ofta faktiskt, att vi har märkt att medarbetare har svårt att se skillnaden.

För att öka förståelses hos medarbetare håller vi just nu på med en övning där de får koppla sitt dagliga arbete till de Globala målen. Genom att använda kuberna från målen får de para ihop målen med våra fyra fokusområden. Det enda de har att utgå ifrån i övningen är namnen på målen, och förförståelsen från deras vardag.

Vargen Mindre 1

Vargen Mindre 1 ritades av Gert Wingårdh på uppdrag av Vellinge kommuns bostadsbolag, och stod färdigt 2002.

2020 förvärvade HSB Malmö fastigheten, som då var i behov av omfattande renoveringar utvändigt, där fasaden slitits hårt.

Fasaden och fönster, med både måleri och snickeri, renoveras och återställs för att hålla en lång tid framöver.

Hököpinge

Från industrimark till bostäder i parkmiljö, resan för det gamla sockerbruket i Hököpinge har varit lång. Här finns bostäder för djur i naturmiljön, solceller på ett av taken som nyttjas av två hyresfastigheter, samt återbrukat tegel i en konstinstallation.

Marken förvärvades av HSB 2006

Detaljplan bostäder vann laga kraft 2010

Följande projekt har uppförts av HSB:

‒ 2009: Förskola åt Vellinge kommun

‒ 2012: Fabrikshusen, 9 ägarrätter

‒ 2017-2018: Brf Rosenhyddan, 54 bostadsrätter

‒ 2021-2022: HR Parkhusen, 62 hyreslägenheter, ägs av HSB Malmö

Under uppförande

‒ Beräknad inflyttning Q3 2023: Brf Sockerpärlan, 32 bostadsrätter, slutsålt

Kommande projekt

‒ Prel. säljstart: 2023: Brf Magasinet, ca 80 bostadsrätter, projektering pågår

‒ Prel. säljstart: 2025: ”Brf Sockerbruket”, ca 25 bostadsrätter (delvis renovering av befintligt hus)

‒ Rivningslov för de gamla fabriksbyggnaderna har beviljats.

‒ Allt tegel kommer att återbrukas och används i kommande projekt. Storgatsten från området återanvänds löpande i projekten.

Vargen 6

I en fantastisk byggnad från 1931, ett stenkast från Malmö opera, har en lägenhet som blivit ledig nu renoverats varsamt, med återbruk i fokus.

Under renoveringens gång visades lägenheten och konceptet upp för världskonferensen ICLEI, där deltagare från hela världen besökte lägenheten.

I ett samarbete med byggföretaget Otto Magnusson gjordes klimatberäkningar för alla tänkbara val i renoveringen, och de lämpligaste för lägenheten gjordes. 

Se gärna uträkningen som gjordes här.

Lunchpaus

Arken

Kvarteret Arken på Möllevången består av flera fastigheter, som delar innergårdar som bildar en lugn oas i en central del av staden.

Fastigheterna har trygghetscertifierats tillsammans med organisationen Bid Malmö, som HSB Malmö samarbetar med. Trygghetscertifieringen tittar bland annat på belysning, oanvända ytor och riskzoner.

Kvarteret Arken är den andra fastigheten, utöver Racketen 2, som är med i projektet kring sophantering. Här har sensorer i sopkärlen installerats, ett experiment tillsammans med HSB Livinglab med luktabsorberande färg testas, belysningen i miljörummen setts över, och ny sammantagen kommunikation som fokuserar på bilder och färg till miljörummen tagits fram.

Vi samarbetar även med den lokala aktören VA Syd, och har genom dem tagits fram "sorteringspåsar" som ett redskap att använda i lägenheter där andra lösningar för sortering inne är svårt.

Myntet

Mynten 3, 6 och 8 är fastigheter från 30- och 40-tal. Under lång tid har de haft en grön och lummig innergård, klassisk i den här sortens stadsmiljöer. Men när omfattande renovering av de underjordiska garagen krävdes var gården tvungen att rivas upp. Utmaningen nu är att ersätta den med en lika charmig, men mer miljömedveten och funktionell gård.

Gården kommer få låsbara cykelgarage, ett sopsorteringsområde utomhus, återvinning av regnvatten som kan användas i odlingslådor och gott om ytor att vara på.

I projektet med den omfattande gårdsrenoveringen har HSB Malmö tagit del av en konsult från AFRY, som gjort klimatberäkningar på alla steg.

Den föreslagna utformningen av gården hade en påverkan av totalt cirka 115.000 kilo CO2e eller cirka 46 kilo CO2e/m2.

Efter en klimatoptimering av förslaget blir påverkan totalt cirka 62.000 kilo CO2e eller cirka 25 kilo CO2e/m2.

Ett exempel på åtgärd för att reducera CO2 var att ersätta betongplattor med en kombination av asfalt och smågatsten, vilket har en potential att reducera CO2e med 21.500 kilo. Att byta ut betongmurar till gatstensmurar har en potential reducering av 7000 kilo CO2e.

Att byta från Diesel till HVO100 i byggmaskinerna kan reducera CO2e-påverkan med 17.000 kilo.

Att klimatkompensera genom att använda växtjord innehållande 12 till 15 procent biokol kan reducera CO2e-påverkan med 13.000-17.000 kilo.

Ludvigsro 7

Möjligheten landade i vårt knä genom ett dödsbo, i en fastighet förvärvad 2016. När vi klev över tröskeln möttes vi av massor med möbler och sliten inredning.

Renoveringen av den här lägenheten blev det första experimentet med att renovera lägenheter varsamt, med återbruk. Köket restaurerades, orginaldetaljer behölls. Nya, men hållbara material, valdes ut om de passade in i tidseran. Till exempel det schakrutiga köksgolvet, där varje ruta går att byta ut var för sig.

Här kan ni läsa mer om projektet.

På väg till Söderkulla-kontoret

2022 ansågs HSB Malmö ha fastighetsbranschens mest jämställda arbetsvillkor för andra året i rad, samt vara bland de bästa 10 procenten av alla branscher, enligt Nyckeltalsinstitutet som delar ut utmärkelsen ”Excellent Arbetsgivare".

Arbetet med medarbetarnas miljöer och vardag är också en stor faktor i hållbarhetsarbetet, vilket inte minst syns på det nya kontoret Söderkulla.

Kontoret, där personal kan sitta vid behov, har inretts till största delen med återbrukade möbler. Ni blir bland de första att se det, med lite invigning och fika.

Judith 11

Det kan vara svårt att tänka  på miljön när man bor i klassisk innerstadsmiljö, med en liten stenklädd gård. Den utmaningen tacklades i fastigheten Judith.

När en gammal tvättstuga gjordes om till lägenhet, och tvättstugan flyttade ut på gården, designades utemiljön om. Den stenlagda ytan täcktes med odlingslådor, och på ingen tid alls var de boende i fastigheten trädgårsmästare med gröna tummar.

I tvättstugan kom de gröna tummarna också till nytta. När HSB Malmö märkte att det gärna samlades skräp i en fönsterkarm placerade vi en blomma där, med en uppmaning till de boende att ta hand om den. Blomman stortrivs, och inget mer skräp.

Tillbaka till Turning Torso

Stort tack för ert deltagande! Har ni några frågor, kontakta Maria Nilsson.