Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Engagemang – en trygghetsfaktor

11 juni 2020 I området Sofielund i Malmö har fastighetsägare, näringsliv, föreningar och boende i samarbete med polisen lyckats minska kriminaliteten och öka tryggheten. Framgången stavas samarbete,
engagemang och långsiktighet.

För tio år sedan var situationen i stadsdelen Sofielund i Malmö minst sagt dålig. Det fanns en omfattande öppen narkotikahandel, klotter och vandalism var vanligt och flera hus var misskötta. För att komma till rätta med  problemen tog organisationen Fastighetsägare Syd tillsammans med Malmö stad initiativ till en BID-inspirerad verksamhet och 2014 gick startskottet.

BID är en nordamerikansk modell som innebär att boende, fastighetsägare, företagare och ideella föreningar går samman för att utveckla en stadsdel. I Malmö definieras dock BID med orden Boende, Integration och Delaktighet.

– Inledningsvis var många boende rädda för att det hela gick ut på att driva upp hyrorna, berättar Michael Carlsson, som är vd för HSB Malmö samt en av medlemmarna i styrelsen för föreningen BID Sofielund.

Michael_Carlsson_nyhet.jpgPå bilden: Michael Carlsson, VD HSB Malmö

Hyreshöjningar är dock inte målet. I stället handlar det om att se till att området rustas och hålls rent och snyggt, att kriminaliteten minskar och att tryggheten ökar. Nedgångna hyreshus har satts under tvångsförvaltning, städpatruller ser till att det är rent, det som är trasigt repareras omedelbart och klotter saneras.

– De boende såg snabbt resultat, vilket ökade deras engagemang, säger  Michael Carlsson.

Just engagemang är ett nyckelord för framgången för BID Sofielund. Ett annat ord är samarbete och ett tredje långsiktighet.

– Det här är inget kortsiktigt projekt. Arbetet inom ramen för BID Sofielund har pågått i fem år och kommer att pågå i fem år till, säger han.

Arbetet prisat internationellt

Det framgångsrika arbetet uppmärksammades internationellt i december 2019 då BID Sofielund fick ta emot utmärkelsen European Crime Prevention Award av EU:s brottförebyggande nätverk EUCPN.

Och i januari i år inleddes på polisens initiativ BID Möllan, vilket innebär  motsvarande initiativ för stadsdelen Möllevången och intilliggande område. Här finns betydligt fler näringsidkare än i Sofielund, och engagemanget bland dem är stort.

Michael Carlsson engagerade sig i styrelsearbetet för BID Sofielund trots att HSB Malmö inte äger några fastigheter där. I Möllevången finns en del HSB-ägda hyreshus, och i båda områdena finns bostadsrättsföreningar anslutna till HSB.

– HSB är en stor samhällsaktör och det är vår skyldighet att dra vårt strå till stacken även om vi inte äger fastigheter i ett visst område. Dessutom är det så att det som sker i ett område spiller över på dem intill. Det lönar sig att arbeta för trygghet, säger Michael Carlsson.