Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Malmös hyresgäster återvinner flera ton textil – och mer ska det bli

20 november 2020 Kläder går också att återvinna, även om de inte duger som plagg längre. Förra året samlade HSB Sundsfastigheters boende in över 12 ton textil i samarbete med företaget Textil Recycling, som sedan gett det nytt liv. Nu finns ambitionen att öka den siffran för kommande år.

Företaget Textil Recycling startade 2013 i Arlövs industriby, och har sedan 2015 samarbetat med HSB Malmö. Vid flera av HSB Sundsfastigheters fastigheter har man i dag utplacerade kärl, där boende kan lämna till exempel kläder, skor, gosedjur och täcken.

Textil Recycling tömmer sedan kärlen, och ser till att innehållet kommer dit det gör mest nytta. Man samarbetar bland annat med Skåne stadsmission, dit man skänker dugliga täcken och kuddar, samt med Nilson Group, som man tar hand om gamla skor från.

– Vi gör en snabb sortering av allt vi samlar in, innan vi skickar det vidare. Då sorterar vi ut det som ser ut att gå att använda, som täcken som ligger i säckar och verkar mjuka och sköna, säger Maria Gaspar, regionansvarig på Textil Recycling.

Tjänsten kostar inget, utan betalas genom textilerna, som Textil Recycling säljer vidare i olika former, genom återvinning eller återbruk.

– Vi håller på med att ta fram nya kärl som får plats i miljörum, men inte ser ut som soptunnorna vi använder i dag. Ett problem som finns är när folk slänger sopor i kärlen, och bra kläder blir omöjliga att återbruka, säger Maria.

I dagsläget har Sundsfastigheter fem platser där vi samlar in tillsammans med Textil Recycling. Men trenden i Sverige pekar mer och mer på att återvinning och sortering ska ske i närheten av det egna hemmet, så kallad fastighetsnära insamling.

– Det plockas bort mer och mer textil från återvinningsstationerna, vilket jag kan förstå med tanke på hur det kan se ut. Fastighetsnära insamling, med kärl vid miljörum, ger ofta bättre kontroll och en högre kvalitet. Men det lägger mer ansvar på boende och fastighetsägare, säger Maria.

–Att vi kommer utöka det här i Malmö är jag fullständigt övertygad om. Utöver det tror jag att vi kommer att satsa på mer insamling i Trelleborg, och givetvis vid våra nyförvärvade fastigheter i Vellinge, säger Lennart Eckerholm från HSB Sundsfastigheter.