Bostadsrättsföreningen intill Pildammsparken i centrala Malmö består av 155 lägenheter och fyra lokaler i tegelhus från 1945. I likhet med många andra brf:er i Malmö är fastigheterna byggda på kommunal mark. För tre-fyra år sedan när avtalen närmade sig slutet av avtalsperioden började styrelsen i brf Roskilde att undersöka läget. Det visade sig att arrendeavgiften, om avtalet förnyades, skulle komma att höjas med 11 000 procent. David Matic är föreningens ordförande:– Från 13 000 till 1,6 miljoner, det var ju fullständigt galet. I samma veva hörde vi oss för med Malmö stad som sa att vi kunde få köpa tomten för 65 miljoner kronor.
STYRELSEN BÖRJADE GRUNNA. De ville helst inte höja avgiften, de hade redan höjt med tre procent årligen för att skapa sig lite marginal bland annat inför en höjd tomthyra.
– Vi kollade med banken och med dagens ränteläge skulle lånet kosta oss mindre än den nya arrendeavgiften, säger David.
Styrelsen bestämde sig helt enkelt för att försöka köpa tomten. Föreningen satsade fem miljoner på att installera grundvatten-värme, en kostnad som ska vara betald på fem år (efter 2019 års första fyra månader var besparingen 600 000 kronor jämfört med fjolårets motsvarande månader med den tidigare fjärrvärmen). De bytte ut all belysning i trapphus, källare och vind mot rörelsestyrda lampor, de isolerade taket och fogade om fasaden och fick i slutänden fastigheterna energiklassade som D+.
VÅREN 2018 VAR brf Roskilde redo att ta lånet som skulle göra det möjligt att köpa tomten. Då hade Malmö kommun höjt priset till 81 miljoner...
Eftersom föreningen är gammal och ekonomin liksom fastigheterna välskött var det möjligt för brf Roskilde att ta lånet vilket David Matic och övriga styrelsen är glada för. Även om man som David säger ”inte är så kaxig när man skriver på ett lån på 81 miljoner”.
– Det känns bra att vi nu äger tomten men jag har full förståelse för att väldigt många föreningar inte har samma möjlighet och jag tycker verkligen att kommunen mjölkar oss till max på pengar. Med fortsatta höjningar av det här slaget är vi snart uppe i Londons eller New Yorks nivå på tomtpris. Helt orimligt.
– Men för de föreningar som är i närheten av att ha möjlighet att köpa kan investeringar i energieffektivisering vara ett viktigt och smart steg på vägen mot att göra det möjligt, säger David.
Energiexperterna på HSB Malmö får ofta samtal från föreningar som vill spara energi men inte vet var de ska börja. Milad Hashemi ger sina tre bästa tips.