Föreningen har tre miljöhus för hushållsavfall vid Lövgatan 4, Delbancogatan 7 och Delbancogatan 11.
Det åligger medlemmarna att sortera sina sopor. Brister i källsortering innebär att föreningen får extra kostnader som i slutändan drabbar alla medlemmar. "Tillsammans skapar vi och bidrar till en trivsam boendemiljö."
Miljöhusen:
Miljöhusen är låsta och det går att komma in i det miljöhus som hör till bostadshuset med hemnyckeln. I miljöhusen finns det särskilda kärl för tidningar, förpackningar, matavfall, glas, småelektronik, lampor och småbatterier. Det finns också en särskild låda för miljöfarligt avfall.
Kompostering:
I varje miljöhus finns ett antal kärl för återvinning för komposterbart matavfall. Allt avfall som slängs i dessa kärl skall först läggas i de papperspåsar som finns att hämta i miljöhusen.
Tidningar:
I kärlet för tidningar kan man lägga dagstidningar, veckotidningar och tidskrifter, kontorspapper, kataloger och häftade böcker.
Förpackningar av metall:
I kärlet för metallförpackningar kan man lägga konservburkar, drickaburkar, metalltuber (med lock av annat material) samt rena färgburkar av metall samt tomma sprejburkar av metall.
Förpackningar av plast:
I kärlet för plastförpackningar kan man lägga alla typer av tomma plastburkar och plastflaskor samt mjukplast och frigolit.
Förpackningar av papper och kartong:
I kärlet för kartongförpackningar kan läggas alla typer av förpackningar av kartong. Även kartongförpackningar med behandlad insida, till exempel Tetra Pac och Bricpac kan läggas i detta kärl.
Förpackningar av glas:
Sortera glas efter färg.
Kuvert:
Alla sorters kuvert skall läggas i kärlet för övrigt brännbart.
Lampor:
Det finns tre olika kärl för lampor, ett för vanliga glödlampor, ett för lysrör och ett för lågenergilampor.
Småelektronik:
I alla miljöhus finns en särskild låda för småelektronik.
ÖVRIGT AVFALL
Möbler, skrot och renoveringsavfall, trä, fönster, speglar, porslin, sanitetsporslin, textilier, plastskrot, metallskrot, kastruller, vitvaror, möbler och större avfall med sladd lämnas på Kikåstippen. Boende i Mölndal har 12 fria besök på Kikås. Utvecklingen av Kikås innebär att det även finns möjlighet att lämna för återbruk vilket är avgiftsfritt.
Däck:
Bildäck lämnas till däckförsäljare.
Asbest:
För att bli av med asbest tar man kontakt med Kommunens miljöförvaltning.
Övrigt:
Det avfall som inte nämnts ovan läggs i väl förslutna påsar i miljöhusens kärl för övriga brännbara sopor. Om avfallet är för stort för att rymmas i påsar lämnas det på Kikåstippen.
CONTAINERS
Två gånger per år ställs det ut containers under ett veckoslut så att medlemmarna kan rensa sina förråd och kasta uttjänta möbler och liknande. På dessa containers finns ett anslag om vad som inte får kastas i dem t.ex metallskrot, elektronik och vitvaror.
ÅTERVINNINGSCENTRALER
När du behöver lämna in grovavfall, farligt avfall och elavfall är du välkommen till Mölndals Stads bemannade återvinningscentraler i Kikås och Lindome.
Se mer info på kommunens hemsida, se länk.
Återvinningscentraler - Mölndal (molndal.se)