Det åligger dig att sortera ditt hushållsavfall. I Sverige är det lag på att till exempel förpackningar, matavfall, tidningar och farligt avfall ska sorteras och lämnas till återvinning. Brister i källsorteringen innebär att föreningen får extra kostnader som i slutändan drabbar alla medlemmar. Tillsammans skapar vi och bidrar till en trivsam boendemiljö.
Så sorterar du
Förpackningarna ska vara tömda på innehåll men behöver inte vara kliniskt rena. Alla förpackningar ska plattas till. Då tar de mindre plats i kärlet och då kan tömningarna ske mer sällan, vilket är bra för både föreningens ekonomi och miljön. Stoppa gärna pappersförpackningar i varandra det tar mindre plats.
Pappersförpackningar
Till exempel flingpaket, äggkartonger, förpackningar för pasta, mjölk, fil, juice och smör, papperskassar, skokartonger, toalettrullar, vinkartonger och omslags-/presentpapper.
NEJ TACK: kuvert, post-it-lappar, vykort och tidningar.
Plastförpackningar
Till exempel plastflaskor eller plastburkar från crème fraiche, yoghurt eller ketchup, plastpåsar, schampoflaskor, tandkrämstuber, chipspåsar och tomma tablett-/medicinkartor.
NEJ TACK: plastleksaker, plastmöbler, tvättkorgar, videokassetter/VHS-kassetter och plastfickor.
Metallförpackningar
Till exempel plåtburkar, läskburkar, tomma sprayburkar, metalltuber, aluminiumfolie, flasklock av metall och kapsyler.
NEJ TACK: metallskrot, VVS-delar, burkar med färgrester, lim, och lösningsmedel, lustgastuber, chipspåsar, värmeljushållare.
Färgade och ofärgade glasförpackningar
Färgade och ofärgade glasförpackningar ska alltid separeras.
NEJ TACK: glödlampor, dricksglas, fönsterrutor, speglar, porslin, keramik, flaskor för flytande medicin och produkter som inte är glasförpackningar.
Tidningar
Till exempel tidningar, broschyrer, reklamblad samt skriv- och ritblock.
NEJ TACK: plasten runt tidningar, flyers och dylikt, kuvert, Post-it-lappar, kort, papperspåsar och pappkartonger.
Matavfall
Till exempel kaffesump och te, skal och rester av frukt och grönsaker, blommor och krukväxter, matrester från fisk, skaldjur, kött, ägg, bröd, mejeri- och växtbaserade produkter.
NEJ TACK: jord, kattsand, blöjor, tuggummi, tobak, aska och ljus, plastpåsar, bioplastpåsar.
Allt matavfall ska läggas i de bruna matavfallspåsarna som finns i miljöhusen. Matavfallet ska vara så torrt som möjligt. Fyll påsen upp till den markerade linjen. Lägg aldrig matavfall i plastpåse eller matavfallspåsen i en plastpåse. Felsorterat material måste alltid plockas bort för att matavfallet ska kunna bli biogas.
Brännbart avfall
Till exempel blöjor, tops, bindor och tamponger, mindre mängder matfett, brödpåse-clips, kuvert, post-it-lappar, spån från smådjurs burar, kattsand, glasspinnar, tandpetare, papper med klister eller vax, laminerat papper, tandborstar, kondomer, disktrasor och diskborstar, dammsugarpåsar, fimpar och snus, tuggummi, ljusstumpar, CD- och DVD-skivor och videoband.
Farligt avfall
Till exempel elektronik, batterier, kaffekokare, hårspray, nagellack och nagelborttagning, rengöringsmedel, kvicksilvertermometrar, lustgastuber, vykort med ljud, lim och färg, rostskyddande färg, penselrengöring, spackel och tätningsmedel, avfettningsmedel, olja och oljefilter, stora mängder av matfett och all frityrolja.
Det finns kärl för små batterier, mindre elektronik och ljuskällor i miljörummen. Övrigt farligt avfall ska du lämna på Återbruket Kikås eller Lindome återvinningscentral. Lämna in mediciner, sprutor och flaskor för flytande medicin på ett apotek. Du får inte spola ner mediciner i toaletten.
Grovavfall och elavfall
Till exempel möbler, skrot och renoveringsavfall, trä, fönster, speglar, porslin, sanitetsporslin, textilier, plastskrot, metallskrot, kastruller, vitvaror, möbler och större avfall med sladd.
Grovavfall och elavfall ska lämnas på Mölndals Stads bemannade återvinningscentraler i Kikås och Lindome. Som boende i Mölndals kommun har du 12 avgiftsfria besök per år. På Återbruket i Kikås finns det även finns möjlighet att avgiftsfritt lämna för återbruk.
Däck
Bildäck lämnas till däckförsäljare.
Asbest
För att bli av med asbest tar man kontakt med Kommunens Miljöförvaltning.
Containers
Två gånger per år ställs det ut containers under ett veckoslut så att du kan rensa ditt förråd och kasta uttjänta möbler och liknande. På dessa containers finns ett anslag om vad som inte får kastas i dem exempelvis metallskrot, elektronik och vitvaror.