Vid byggandet, som genomfördes av HSB Mölndal, anlitades flera olika byggmästare, vilket gör att varje hus har sina särskilda egenheter. Med sina drygt 200 lägenheter har Brf Enerbacken alltid varit en av de största bostadsrättsföreningarna i Mölndal. Ett av föreningens kännetecken under många år har varit och är fortfarande studie- och fritidsverksamhet för medlemmarna.
Förutom bostäder fanns även lokaler för några småföretag samt en stor och modern livsmedelsaffär med manuell köttdisk. Från år 1990 och framåt har det skett en del förändringar och de lokaler som tidigare inrymde olika verksamheter har byggts om för nya ändamål. Livsmedelsaffären, som låg på gaveln på Lövgatan 2A, lyckades inte överleva trots hyressubventioner och försök med pizzatillverkning och videouthyrning. En del av den gamla affärslokalen därför byggdes då om till föreningslokal och expedition medan den resterade delen gjordes om till två bostadsrättslägenheter. Den lokal som föreningen tidigare haft som föreningslokal och expedition på gaveln vid Lövgatan 4E byggdes om till en bostadsrättslägenhet. Den lokal som fanns på gaveln på Lövgatan 6G gjordes om till bostadsrätt samtidigt som förändringen av affärslokalen. På gaveln vid Delbancogatan 9G fanns ett kommunalt fritidshem och när den verksamheten avvecklades byggdes lokalen om till en hyreslägenhet och den efterlängtade övernattningslägenheten Bo Gäst. Vid Delbancogatan 11C fanns tidigare en liten lokal som efter att varit outhyrd gjordes om till bastu och motionsrum. Lokalen vid Delblancogatan 11F, som tiidgare användes av hemtjänsten i östra Mölndal, gjordes om till en hyreslägenhet.
När Enerbacken byggdes var det inte ovanligt att familjer använde en del hösttimmar för att sylta, safta och konservera årets skörd. Då fanns det ett behov av matkällare och en del sådana fanns inrättade i husens källarplan. Efterfrågan på dessa har minskat och sedan år 2008 har de avvecklats och de då lediga utrymmena omvandlats till extra källarförråd, som kan hyras av den som behöver ett sådant.
En ökande medvetenhet om miljöfrågor och en differentierad taxa för avfallshantering gjorde att sopnedkasten stängdes under andra halvan av 1990-talet. Då byggdes miljöhusen för sortering av soporna och kompostering av matavfall. Föreningens erfarenheter av egen kompostering var inte goda och när maskinerna hade tjänat ut ersattes de inte. När kommunen 2009 startade insamling av matavfall för kompostering och biogasutvinning gick Brf Enerbacken med i denna verksamhet. Utrymmena för sopsäckar under sopnedkasten har gjorts om till förråd som hyrs ut till medlemmar. De har särskilt efterfrågats av dem som har MC eller moped.
Stigande oljepriser, ökad miljömedvetenhet och utbyggnad av fjärrvärmenätet i Mölndal satte i början av 2000-talet punkt för föreningens oljeeldning. På södra gaveln på Lövgatan 2 fanns panncentralen, som med sina oljepannor värmde inte bara Brf Enerbacken utan föreningen sålde också värme till Mölndalsbostäders hus på Lövgatan och Delbancogatan. I samband med fasadrenoveringarna mellan år 2005 och 2009 revs skorstenen som fanns på husgaveln och föreningen gick över till fjärrvärme som fås genom förbränning av biomassa.