Vid byggandet, som genomfördes av HSB Mölndal, anlitades flera olika byggmästare, vilket gör att varje hus har sina särskilda egenheter i lösningar av konstruktionsproblem.
Förutom bostäder fanns även lokaler för några småföretag och också en stor och modern livsmedelsaffär med manuell köttdisk. Med sina drygt 200 lägenheter har Brf Enerbacken alltid varit en av de största bostadsrättsföreningarna i Mölndal.
Från 1990 och framåt har det skett en hel del förändringar i föreningen. De lokaler som tidigare inrymde olika verksamheter har byggts om för nya ändamål. Affären, som låg på gaveln på Lövgatan 2 A lyckades inte överleva trots hyressubventioner och försök med pizzatillverkning och videouthyrning och föreningen lyckades inte hyra ut lokalen till annan verksamhet. En del av den gamla affärslokalen byggdes då om till föreningslokal och expedition medan den resterade delen gjordes om till två bostadsrättslägenheter. Den lokal som föreningen tidigare haft som föreningslokal och expedition på gaveln vid Lövgatan 4 E byggdes om till en lägenhet med bostadsrätt. Den lokal som fanns på gaveln på Lövgatan 6 G gjordes om till en hyreslägenhet som i sin tur gjordes om till bostadsrätt samtidigt med förändringen av affärslokalen. På gaveln vid Delbancogatan 9 G fanns ett kommunalt fritidshem och när den verksamheten avvecklades byggdes lokalen om till en hyreslägenhet och den efterlängtade övernattningslägenheten Bo Gäst. Vid Delbancogatan 11 C fanns en liten lokal som efter att varit tom länge gjordes om till bastu och motionsrum medan lokalen vid 11 F, som senast använts av hemtjänsten i östra Mölndal, gjordes om till en hyreslägenhet.
När Enerbacken byggdes var det inte ovanligt att familjer använde en del hösttimmar för att sylta, safta och konservera årets skörd. Då fanns det ett behov av matkällare och en del sådana fanns inrättade i husens källarplan. Efterfrågan på dessa har minskat och sedan 2008 kommer de att avvecklas och de då lediga utrymmena kommer att omvandlas till extra källarförråd, som kan hyras av dem som anser sig behöva ett sådant.
Två av 1950- och 1960-talens moderniteter har spelat ut sin roll. Den första är övergången från att elda med kol och koks för uppvärmning av flerfamiljshus till den rena och arbetsbesparande oljeeldningen. På södra gaveln på Lövgatan 2 fanns panncentralen, som med sina oljepannor värmde inte bara Brf Enerbacken utan föreningen sålde också värme till Mölndalsbostäders hus på Lövgatan och Delbancogatan. Stigande oljepriser, ökad miljömedvetenhet och utbyggnad av fjärrvärmenätet i Mölndal har satt punkt för vår oljeeldning. I samband med fasadrenoveringarna från 2005 till 2009 revs skorstenen som fanns på husgaveln och föreningen har gått över till fjärrvärme som nu fås genom förbränning av biomassa. Den andra moderniteten var det fantastiska och arbetsbesparande systemet med sopnedkast. En ökande medvetenhet om miljöfrågor och en differentierad taxa för avfallshantering gjorde att sopnedkasten stängdes andra halvan av 1990-talet. Då byggdes miljöhusen för sortering av soporna och kompostering av matavfall. Föreningens erfarenheter av egen kompostering var inte goda och när maskinerna hade tjänat ut ersattes de inte. När kommunen 2009 startade insamling av matavfall för kompostering och biogasutvinning gick Brf Enerbacken med i denna verksamhet. Utrymmena för sopsäckarna under sopnedkasten har gjorts om till förråd som hyrs ut till medlemmar. De har särskilt efterfrågats av dem som har MC eller moped.
Föreningen har en underhållsplan för att bevara fastigheterna i gott skick. När husen närmade sig 50-årsåldern behövdes en del omfattande renoveringar. I några fall har ny teknik gjort det möjligt att inte bara reparera och underhålla utan också förlänga livslängd, sänka kostnader och öka effektiviteten i gjorda åtgärder. De fönster som nu finns i husen har en väldigt mycket större isoleringsförmåga än de som fanns från början. När det var dags för renovering av avloppsstammarna i början på 2000-talet byttes de inte ut. I stället användes en teknik med infordring vilket beräknas förlänga rörens livslängd med cirka 50 år. Fasaderna som renoverades 2005 till 2009 behandlades med ett vattenavstötande medel som minskar vittringshastigheten på såväl fogar som sten. Värmeledningssystemet försågs 2009 med joniseringsaggregat och filter för att öka dess effektivitet och livslängd.
Ett av föreningens kännetecken under många år har varit och är fortfarande en omfattande studie- och fritidsverksamhet för medlemmarna. Föreningen är också medlem i Folkteatern.