Soprum och återvinning

Om soprum, återvinning och föreningens ÅVC-kort.

Sopkärlen i soprummet är enbart avsedda för mindre och brännbart avfall som inte går att återvinna. Soporna skall paketeras väl innan de slängs i kärlen och får inte innehålla vassa föremål som glas eller metall.

  • Sortera ditt matavfall
  • Det är viktigt att du som bostadsrättshavare går in på kommunens hemsida och tar del av den information som finns gällande matavfall.
  • Varje bostadsrättshavare får ta en behållare och papperspåsar. Behållaren tillhör föreningen och ska lämnas kvar vid eventuell flytt. 
  • Det är oerhört viktigt att du som bostadsrättshavare endast slänger matavfall i kärlet. Eftersom återvinningskedjan av matavfallet ska bli komplett. Matavfallet blir en slutprodukt som används till jordbruket i Sverige.
  • Var god ta endast enstaka papperspåsar som du fyller ditt avfall i,  då samtliga påsar ska räcka till samtliga bostadsrättshavare i föreningen. Kommunens grundregel "ta en papperspåse med dig, när du slängt en full papperspåse med matavfall i kärlet". Saknas papperspåsar knyt en påse vid locket på kärlet, då fyller kommunen på med nya påsar.
  • Genom att vi sorterar vårt matavfall som genom förädling används inom jordbruket minskar vi vårt klimatavtryck. 

 

I soprummet finns sopsäckar för mindre metall- och plastavfall. Dessa tas frivilligt hand om av medlemmar i föreningen.

Annat avfall som glas och grovsopor lämnas på lämplig återvinningsplats, exempelvis Kikås återvinningscentral. Längst upp i backen vid Görjelycksgatan (parkeringen) finns containrar för wellpapp, kartong och tidningar som töms av Mölndals kommun. Det finns en miljöstation för kartong, wellpap, glas, metall och plast på Enerbacksgatan vid förskolan Ormås. På Brunnsgatan finns det återvinning för glas "igloo".

Föreningen har ett antal ÅVC-kort och varje bostad har rätt till ett ÅVC-kort per hushåll. Kortet är personligt och ska återlämnas vid flytt eller försäljning av lägenhet. Kontakta styrelsen om du som nyinflyttat behöver ett ÅVC-kort, eller om du har frågor om kortet.

Information om avfall, återvinning och sortering.

Räkna till 10 - Främja hållbar konsumtion