Lägenheterna är försedda med frånluftsvärmepumpar som ägs av föreningen men sköts av respektive bostadsrättshavare. Den begagnade rumsluften leds via ventiler i kök och våtutrymmen till värmepumpen där värmen återvinns. Den utvunna energin används till att producera varmvatten och värma tilluften som efter uppvärmning i tilluftsaggregatet leds in i takventiler i vardagsrum samt i sovrummen. Vid kallt väder behöver elradiatorerna användas som komplement till värmepumpen. Den boende måste tillse att att det elektriska elementet i förrådet är påslaget under vinterhalvåret samt att termostaten i lägenheten ställs på vinterläge när utetemperaturen närmar sig nollan.
Bruksanvisningar för värmepumpar och tilluftsaggregat finns längre ner på den här sidan. Där finns även ett dokument med allmäna skötselråd som kan fästas på värmepumpen. Är du osäker på något - prata med en granne eller kontakta styrelsen. Fel på värmepump eller tilluftsaggregat ska felanmälas till styrelsen för åtgärd.
Följande underhåll ska utföras av den boende minst 4 gånger per år för optimal funktion. Längre ner på sidan finns instruktionsvideos som visar några av dessa steg, dock kan vissa detaljer skilja sig åt beroende på värmepumpsmodell.
1. Stäng av värmepumpen och tilluftsaggregatet (uppe vid taket).
2. Dra ut filter ur både värmepumpen och tilluftsaggregatet. Rengör filtren med dammsugare och sätt tillbaka dem. Trasiga filter kan bytas ut under expeditionstid.
3. Kontrollera tryckmätaren. Trycket ska ligga mellan 1-2 bar. Är det för lågt, fyll på vatten med påfyllningsventilen.
4. Starta värmepumpen och tilluftsaggregatet.
5. Rengör frånluftsventiler med dammsugare eller en lätt fuktad trasa, dessa sitter normalt i kök och badrum. Skruva ej på frånluftsventilerna då dessa är justerade för att ge ett visst luftflöde.
Var observant på larm som indikeras i värmepumpens display eller lampor. Vid frågor eller misstanke om fel på utrustningen vänligen kontakta styrelsen - se kontaktuppgifter under Kontakt.
Hur ska jag ställa in värmepumpen och elradiatorerna i bostaden?
Värmepumpen värmer bostaden mer effektivt än elradiatorerna. Därför rekommenderas att värmepumpen används som primär uppvärmningskälla genom att stänga av elradiatorerna under sommarmånaderna. Vid kallare utomhustemperatur behöver elradiatorerna komplettera uppvärmningen och ska då ställas in på önskad temperatur i varje rum.
Vilken temperatur ska man ha inomhus för att frånluftsvärmepumpen ska fungera optimalt?
Våra nyare värmepumpar kräver att den begagnade rumsluften håller minst 18 grader för att energiåtervinningen ska fungera. Därmed rekommenderas inte att ha en temperatur under 18 grader i kök, badrum och klädkammare där frånluften hämtas.
Hur ofta ska filtret i värmepumpen eller tilluftsaggregatet bytas ut?
Är filtet helt finns ingen anledning att byta ut det, istället ska filtret rengöras regelbundet enligt underhållsanvisningarna ovan. Ett smutsigt filter påvisar att det fyller sin funktion och är inte ett skäl till att det ska bytas ut.
Kan man se trycket i värmesystemet i värmepumpens display för att avgöra om påfyllning krävs? Varnar värmepumpen vid för lågt tryck i värmesystemet?
Nej, i de flesta fall måste värmepumpens lucka lyftas av varpå trycket avläses på manometern.
Hur ofta behöver värmesystemet fyllas på för att upprätthålla rätt tryck?
Påfyllning brukar inte behövas mer än 1-2 gånger per år. Krävs påfyllning oftare indikerar detta ett läckage varpå en felanmälan ska upprättas.
Hur ökas trycket i värmesystemet?
Videon nedan visar hur värmesystemet fylls på en av våra vanligaste värmepumpsmodeller IVT Vent402. Se bruksanvisningen för just din värmepump (längre ner på sidan) för placering av påfyllningsventil och manometer, eller fråga en granne eller styrelsen om du är osäkert. Påfyllningsventilen öppnas tills manometern visar önskat värde (1-2 bar).
Temperaturgivare ute och termostat inne - hur fungerar dessa?
Om värmepumpen är kopplad till en termostat i bostaden regleras tilluftstemperaturen med vredet som sitter i termostaten. Om värmepumpen istället är kopplat till en utomhusgivare regleras tilluftstemperaturen enligt en värmekurva som kan justeras i värmepumpen.
Kan man stänga av tilluftsaggregatet om man ska resa bort?
Tilluftsaggregatet ska ej stängas av, då detta påverkar ventilationen i bostaden och kan leda till andra problem.
Tilluftsaggregatet kan inte öppnas efter rengöring eller strömavbrott - hur åtgärdas detta?
Vid låg utomhustemperatur finns ett frysskydd som stänger tilluftsaggregatet ifall tilluften inte värms. Säkerställ att termostaten i bostaden står i vinterläge (maximal temperatur) så att tilluftsaggregatet förses med varmvatten från värmepumpen, då bör tilluftsaggregatet kunna öppnas.
Vad händer om tilluftsaggregatet inte öppnas snart efter att frysskyddsspjället stängts, exempelvis om man är bortrest?
En viss cirkulation av luften säkerställs genom att luft tas in bakom tilluftsaggregatet när frysskyddsspjället är stängt. Därmed är det inte ett problem om återställning av tilluftsaggregatet dröjer, förutom att värmepumpens funktion försämras.
Måste elradiatorerna vara på i varje rum när det är kallt utomhus?
Rum som inte används bör värmas till minst 12 grader för att undvika skador på byggnaden. Därmed rekommenderas ej att stänga av elradiatorer i dessa rum, vrid istället ner termostaten till som lägst 12 grader.
Hur kan ventilationen i bostaden stängas av, exempelvis vid ett Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA)?
För att stänga av ventilationen i er bostad behöver både värmepumpen och tilluftsaggregatet stängs av eftersom dessa cirkulerar inomhusluften mekaniskt. Tilluftsaggregatet stängs av genom att dra ur sladden ur väggen, värmepumpen stängs av genom att bryta strömmen eller genom att stänga av värmepumpen på kontrollpanelen. Att stänga av utrustningen kommer påverka varmvattnet och uppvärmningen, så den bör återställas så fort faran är över.