Brandsäkerhet i Brf Solhem

Rädda dig själv och de som är i fara. Varna alla som hotas av branden. Larma 112. Släck branden om du tror att du klarar det. Stanna inte för länge, röken dödar.

Så förebygger du brand

En väl fungerande brandvarnare är den viktigaste utrustningen för att rädda liv vid brand. Brandsläckare (se nedan) och jordfelsbrytare är annan utrustning som är bra att ha.

Starta inte diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp när du skall sova eller går hemifrån. Rensa fettfilter till köksfläkten.Stäng av hemelektronisk utrustning (TV, stereo, dvd, pc m.fl.) på kvällen innan du lägger dig. 

Viktigaste är att aldrig lämna ett rum med levande ljus, gå ifrån mat på spisen en längre stund eller lämna glödande cigaretter.De som har öppna spisar eller annan typ av eldstad med vedeldning skall ta hand om askan i lämpligt plåtkärl (plåthink) där det får svalna ordentligt innan det kastas. Glöd kan finnas kvar ganska länge.

Mer information hittar man på www.svbf.se

Viktigt att veta om trapphusen i fyrbohusen

Eftersom trapphusen och våningsplanen är utrymningsvägar och brandceller får absolut inte något förvaras i trapphusen och på våningsplanen av olika skäl:

·      Risk för anlagda bränder
·       Hindrar utrymning och brandmännens arbete, eftersom sikten kan vara dålig pga. rök, risk för snubbling och fall.
·       Branden kan sprida sig till föremålen som förvaras i trapphusen och våningsplanen, med ökad rök och hetta som följd.
·       Hindra ambulansmännen vid hämtning av sjuka personer på bår och övriga transporter.

Förbjudet att ha alla former av levande ljus i trapphuset eftersom det kan orsaka brand.

Här är en film om varför man inte skall förvara barnvagnen i trapphuset: Barnvagnsfilm

Tänk igenom före 

 Tänk igenom vilka brandrisker som kan finnas i din lägenhet. Tänk också igenom hur din bostad ser ut och var varje familjemedlem sover. Gör en plan för hur ni skall utrymma om det börjar brinna. Låt barnen delta i planeringen. Rita gärna en utrymningsplan och sätt upp den där ni ser den ofta. Se till att det alltid finns minst en fungerande brandvarnare i lägenheten.  

 Om det börjar brinna

·  Rädda
·    Larma, ring 112
·    Släck

Uppkommer brand i en lägenhet i ett bostadshus är det ofta möjligt att släcka branden i ett tidigt skede om man har tillgång till en lämplig brandsläckare och kunskaper om hur den används.

Pulver och skumsläckare är de bästa allroundsläckarna. För hemmet rekommenderar Svensk brandskyddsförening en pulversläckare på minst 6 kg. (se www.svbf.se

Och här finner ni tips om hur man släcker mindre bränder i hemmet: Släcka bränder i hemmet

Utrymning vid brand

Brinner det i den egna lägenheten eller ditt hus och du inte kan släcka så utrym snarast möjligt, larma 112. Om trapphuset är rökfyllt så ta dig ut via fönster eller balkong/altandörr.

Rädda dig själv och de som är i fara. Varna alla som hotas av branden. Larma 112. Släck branden om du tror att du klarar det. Stanna inte kvar för länge, röken dödar.Brandrök är mycket giftig. Om Du måste passera genom rökfyllda utrymmen så kryp under röken på alla fyra och med ansiktet så nära golvet som möjligt. Där är det också kallast.

 Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. 

Parkering och räddningsvägar

Man får köra in på området och hämta samt lämna av. Men parkera får man bara göra på parkeringen.

Annars kommer inte räddningstjänsten fram med utrustning för att släcka, kanske just din lägenhet.

 

 

Brandvarnare

En brand växer fort. Se till att ha fungerande brandvarnare i din bostad. Brandvarnare larmar snabbt så att du kan släcka eller ta dig ut. Omedelbar utrymning kan vara skillnaden mellan liv och död. Brandvarnare kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda livet, varna andra och börja släcka branden.

Placering av brandvarnare i bostäder

  • Ha minst en brandvarnare per våningsplan.
  • Placera brandvarnare i eller intill sovrum så du hör om det larmar när du sover.
  • Placera brandvarnare nära köket, där det är vanligt att bränder börjar.

 

De flesta bränder i bostäder börjar i köket. Ha därför en brandvarnare i närmaste rum intill köket för att få så tidig varning som möjligt, om det börjar brinna i köket.

Ha även brandvarnare i eller intill sovrum för att kunna höra larmsignalen på natten när du sover. Om sovrummen ligger i skilda delar av bostaden bör man montera flera brandvarnare så att det finns brandvarnare i anslutning till alla sovrum.

Har du flera våningar i din bostad ska du ha minst en brandvarnare per våningsplan. Om trappor finns i bostaden bör brandvarnare placeras i utrymmet direkt ovanför trappan.

Brandvarnarna ska vara CE-märkta.

Testning av brandvarnare

Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas alla funktioner i brandvarnaren, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren.

Testa brandvarnare:

  • en gång i månaden
  • när du satt upp en ny
  • när du bytt batteri
  • när du varit bortrest en längre tid
  • när du gjort rent den

 Varför så ofta?

·         ­Batterier kan tappa sin laddning om de inte aktiveras på länge. När man trycker på knappen aktiverar man batteriet. Risken finns annars att batteriet laddar ur helt utan att brandvarnaren ger ifrån sig någon varningssignal. Att batteriet laddat ur kan även vara en orsak till att brandvarnaren avger ett oönskat larm.

·         Brandvarnarens detekteringsfunktion behöver testas eftersom det inte avges någon automatisk varningssignal om det uppstår något tekniskt fel i brandvarnaren. Varningssignalen för svagt batteri gäller just bara batteriets funktion.

 

Alla brandvarnare har ett bäst före datum

Brandvarnare åldras, och alla brandvarnare har en datumstämpel. Du behöver byta ut brandvarnaren ungefär vart tionde år, gärna tidigare. Brandvarnaren tappar då sin förmåga att detektera rök och det spelar ingen roll att du har ett nytt batteri.

 

Montera brandvarnare i taket

Brandvarnare ska vara monterade i taket. Det ska vara minst 50 cm till närmaste vägg runt brandvarnaren. Brandvarnare larmar snabbare när de sitter i taket. Röken stiger uppåt och går ned i brandvarnaren uppifrån. Avståndet till väggen är för att undvika att luftströmmar fördröjer att den larmar för rök.

 

Batteribyte i brandvarnare

När det är dags att byta batteri avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Den börjar varna när nivån i batteriet sjunker. Då är det cirka 30 dagar kvar tills batteriet är helt slut. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren.

Om du skulle ha brandvarnare med inbyggt batteri kan du inte byta batteriet utan behöver byta hela brandvarnaren.

Kom ihåg:

  • Ha gärna ett extra batteri hemma så du kan byta när batterivarningen kommer.
  • Passa på att göra rent brandvarnaren när du ändå plockat ned den för att byta batteri.
  • Kom ihåg att testa brandvarnaren igen när du bytt batteri och satt upp den igen.

Rengöring av brandvarnare

Gör rent brandvarnare en gång per år. Passa även på att göra ren brandvarnare när du byter batteri. Damm och partiklar kan försämra funktionen i brandvarnaren och göra att brandvarnare larmar utan anledning. Du gör rent genom att dammsuga och torka av brandvarnaren från utsidan.

Om brandvarnare larmar utan att det finns någon orsak (det vill säga utan att det finns stekos, rök eller brand) kan den vara smutsig och behöver då göras ren. 

De flesta som omkommer i bränder, dör av röken.

Brandfarliga varor 

Exempel på brandfarliga varor är sprayflaskor, lampolja, bensin, gasol, sprayflaskor, rödsprit mm. Brandfarliga varor får endast förvaras inne i din lägenhet. Gasolflaska får förvaras på balkong eller altan. Det finns begränsningar i vilken mängd gasol och andra brandfarliga varor som får förvaras i lägenhet men grundregel är att inte förvara mer än vad du behöver. Lösa gastuber för dykning eller medicinskt bruk får förvaras i lägenheter och då i hallen och nära ytterdörren. På utsidan av ytterdörren skall finnas en skylt som varnar för gastuber. Gällande regler kan du hitta på www.msb.se

 Systematiskt brandskyddsarbete

 Det åligger den i styrelsen i Brf Solhem som ansvarar för det systematiska brandskyddsarbetet att se till att alla kontroller genomförs. För det systematiska brandskyddsarbetet i Brf Solhem svarar Carina Bärkroth.

 Detta dokument för systematiskt brandskyddsarbete i Brf Solhem är uppdaterat 2024-11-20  av Ronny Thörnqvist och Jesper Wedebrand.