För att vi som bor inom Brf Solhem skall få ett trevligt boende finns en del saker som vi behöver tänka på. Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor med samma intresse för sitt boende. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor och tillsammans gör vi vårt boende ännu mer trivsamt. Genom att följa trivselreglerna kan alla bidra till den goda gemenskapen i vår förening.
Som grund för vad som gäller i en bostadsrättsförening finns alltid föreningens stadgar som alla boende är skyldiga att känna till och rätta sig efter. I stadgarna hänvisas till föreningens ordningsregler som alltså är den juridiska benämningen på trivselreglerna. Stadgarna ligger också till grund för de beslut som föreningens styrelse fattar. Brf Solhems stadgar hittar du på vår hemsidawww.hsb.se/molndal/brf/solhem Föreningen har inga anställda som plockar skräp eller städar i området eller tar hand om sopor, det gör vi själva. Det är därför viktigt att vi hjälps åt genom att inte kasta skräp, fimpar mm i området och att hantera avfallet på rätt sätt. Om vi alla hjälps åt behåller vi vår boendemiljö trivsam och ökar därmed värdet på våra bostäder.Normalt skall det vara tyst och lugnt både inomhus och utomhus klockan 23:00 -07:00. Söndagsmorgnar när de flesta är lediga ser vi helst att det är tyst lite längre. Om ni har planerat in en fest eller några andra trevligheter är det bra om ni innan festen informerar era grannar om det. Acceptansen brukar öka markant om man har blivit informerad förväg.
Allt utomhus dvs fasader, tak, mark osv tillhör föreningen även om de ligger i direkt anslutning till din lägenhet. Därför måste du ha styrelsens tillstånd för att uppföra en fast installation tex bygga en altan, staket eller liknande samt för att sätta upp en markis eller liknande. Tänk på att du ansvarar för underhåll på det du själv installerar. Ansvar för underhåll gäller även sådant som fanns intill lägenheten när du flyttade in.
Tänk också på att du är ansvarig för eventuella skador som installationerna kan orsaka, tex om en markis lossnar och faller ner på någon eller något.Planteringar så som rabatter och buskar är självklar trevligt, men du måste själv underhålla det som är planterat intill lägenheten oavsett om det är du själv som planterat eller om du ”ärvt” det från tidigare ägare. Skall du plantera nya buskar eller rabatter, kontakta styrelsen först. Planteringar etc får inte placeras så att de kan skada byggnader.Tänk på att du själv bekostar och hanterar sådant som behöver flyttas vid nödvändigt underhåll/installationer som målning eller fasadreparationer eller liknande.
Vid akut åtgärd såsom vattenläcka, brand eller liknande har styrelsen rätt att flytta eller riva din installation eller plantering. Ansvar för återställning ligger på dig och inte på föreningen.
Inne i lägenheten kan du själv göra som du vill med ganska mycket, men det finns dock vissa delar som ligger under föreningens ansvar och för att göra ingrepp på dessa måste du ha styrelsens tillstånd. Till exempel om du vill flytta eller ändra på rör för vatten och avlopp, element och rör till dessa, ventilationsrör samt bärande väggar. Detta finns reglerat i föreningens stadgar. Är du tveksam, kontakta styrelsen innan du påbörjar en renovering eller reparation.
Föreningen ansvarar för stammar, dvs avloppsrör som tjänar flera lägenheter. Rören som bara hör till din lägenhet ansvarar du själv för om det blir stopp i avloppet. Tänk på att torka ur stekpannan innan du diskar den samt hälla större mängder olja från tex fritös i en plastflaska och lägga den i brännbara sopor istället för att tömma det i avloppet samt rensa golvbrunnen i badrummet emellanåt. Då slipper du problem.
Det är ok att köra in med bil i området för att hämta/lämna varor, men kör sakta och försök undvika körning så mycket som möjligt. Se även vidare under Parkering och garage.
När man blir medlem så tilldelas man en p-plats samt har möjlighet att sätta upp sig på kö till garage och ytterligare p-plats. Det finns 2 gästparkeringar att tillgå på Brf Solhems parkering. Dessutom finns ett antal besöksplatser vid Balltorpsskogens Förskola, men de är reserverade för förskolans personal dagtid vardagar men tillgängliga övrig tid. Se gällande villkor på skyltar.
Har man bilburna gäster som skall stanna en längre tid så finns möjlighet att hyra plats tillfälligt i mån av tillgång. Vi samarbetar med Mölndals Parkerings AB som sköter bevakningen i området. Det är inte tillåtet att parkera utomhus på annan plats än de angivna parkeringsplatserna. Däremot får man tillfälligt (max 15 minuter) ställa bilen i området för i- och urlastning. OBS! Normala parkeringsregler gäller för gästparkeringarna.
(läs mer på Brf Solhems hemsida under Parkering & Garage.)
Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar via föreningen. Varje bostadsrättsinnehavare bör dock ha tilläggsförsäkring för bostadsrätt i sin hemförsäkring.
Se till att du har brandvarnare och kolla så att de fungerar. Trapphus är utrymningsvägar, förvara därför inga prylar där. Vägarna i området används av räddningstjänsten om de behöver komma fram till din lägenhet om det brinner, därför råder P-förbud i området. Gasolflaskor får aldrig förvaras i källare/bottenvåning och beroende på storlek inte ens inomhus. Gällande regler finns på www.msb.se.
Läs också mer om brandsäkerhet på Brf Solhems hemsida.
Vi har två fasta grillplatser, en i det övre området och en vid den stora gräsmattan i nedre området som alla föreningens medlemmar är välkomna att använda. Vid grillning tänk på brandfaran och att släcka ordentligt efter avslutad grillning. Städa upp efter avslutad grillning. Lämna inte kvar någonting såsom tändvätska, grillkol, egna grillar, matrester m.m.
När det gäller övrig grillning så finns det en del saker att förhålla sig till:
Grillning på elgrill och gasolgrill är ok i området. När det gäller gasol finns det regler kring hur stora och hur många gasolflaskor man får använda och hur dessa får förvaras i flerbostadshus. Mer om detta finns att läsa t.ex på www.msb.se.
Vid grillning med kol hänvisar vi i första hand till våra gemensamma grillar. Om du vill använda egen grill så är det ok på fria ytor minst 1,5 m från fasad, plank, häck och annat som kan börja brinna. Det är inte tillåtet att grilla med kol på balkong eller på altan under tak. Det är naturligtvis inte heller ok att elda med kol eller annat direkt på mark i området.
Eftersom vi har gemensamma kärl för avfall och återvinning, har vi också gemensamt ansvar att sortera materialet vi lägger i kärlen. Ju bättre vi sorterar, desto lägre kostnader får vi vilket i sin tur märks direkt på boendeavgiften. Återvinningskärlen, (förpackningar av plast, papper, glas, metall samt tidnings/kontorspapper samt separata kärl för matavfall) kostar mindre än avfallskärlen (brännbart restavfall). Slänger du pappkartonger så vik ihop dem innan du lägger i återvinningen. Genom att sortera ut återvinningsbart material och minska restavfall, kan du påverka dina kostnader som ligger inbakad i avgiften varje månad.
Sortera ut matavfall till de speciella återvinningskärlen och knyt påsar med tex blöjor ordentligt innan du slänger i avfallskärlen, så håller vi dofter borta.
Vi kan inte hantera alla slag av avfall och återvinning i föreningen och därför har varje lägenhet ett kort som ger 12 fria besök per år på kommunens återvinningscentraler. Dit kör du tex elektriska apparater, lampor/lysrör, målarfärg/kemikalier samt större mängder brännbart restavfall som tex säckar efter förrådsrensning, renovering mm. Sådant får alltså absolut inte slängas i soprummet.
(läs mer på Brf Solhems hemsida under Återvinning & avfall.)
Detta finns precis utanför vår föreningslokal. Där finns det spadar, krattor, skottkärror mm att låna. Nyckeln är samma som till cykelförrådet. Lånade redskap ska återlämnas samma dag, man får alltså inte behålla dem över natten. Redskapen skall rengöras innan de återlämnas.
Här kan man ställa sin cykel. Kom ihåg att ta bort ev. cyklar ur cykelförrådet när du flyttar. Och har du cyklar som inte används längre, städa gärna bort dem ur förrådet. Vi har begränsad plats i förrådet och det är naturligtvis främst till för cyklar som används.
Kom ihåg att låsa dörren efter dig!
Observera att totalt rökförbud råder i gemensamma utrymmen i fyrbohusen samt vid lekplatsen enligt lag. Detta är utan undantag.
Det är inte tillåtet att rasta husdjur på föreningens mark
Tänk på att inte ställa upp ytterdörrarna i fyrbohusen – dörrarna skadas med tiden (blir skeva), energiförbrukningen ökar och djur kan ta sig in, speciellt vintertid.