Andrahandsupplåtelse

Här hittar du ansökan om upplåtelse i andra hand.

Föreningen kan tillåta upplåtelse i andra hand upp till maximalt ett år om man till exempel vill testa på ett samboförhållande men inte vill sälja sin lägenhet med en gång. För studier så beviljas ett läsår åt gången. En administrativ avgift kommer att debiteras varje månad. Ansökan lämnas till expeditionen.

Observera att en ansökan måste göras om du som bostadsrättsinnehavare inte kommer att bo i lägenheten, oavsett anledning. Allt annat kan anses som en olovlig andrahandsupplåtelse och vara grund för att bostadsrätten förverkas.

En tillåten lösning som ej kräver ansökan om andrahandsupplåtelse:

  • Att en av personerna som bor i lägenheten också, helt eller delvis, äger lägenheten.

 Exempel på ej tillåtna lösningar:

  • Att du som äger lägenheten hyr ut den "svart" till en kompis.
  • Att du som ägare hyr ut lägenheten via exempelvis "AirBnb".
  • Att du som förälder låter ditt barn (som ej är ägare av lägenheten) använda lägenheten som studentlägenhet.
  • Att du lånar ut lägenheten gratis till ditt syskon. 

 

Från Bo-Informationen 2023:

En andrahandsupplåtelse innebär att någon annan än du som ägare av lägenheten, självständigt använder din lägenhet. Detta gäller även om du lånar ut lägenheten till någon i den närmaste familjekretsen. Det krävs inte heller att du tar betalt av den som använder lägenheten. Att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand får man göra om det finns godtagbara skäl.

6.1 Villkor för att hyra ut

Om du vill hyra eller låna ut din lägenhet ska du ansöka om styrelsens godkännande. Ansökan ska vara skriftlig, använd gärna blanketten som finns under Föreningsdokument på Mitt HSB. Andrahandsuthyrning är max ett halvår men kan förlängas genom ny ansökan.

Giltiga skäl kan till exempel vara

· Arbete eller studier på annan ort

· Provbo med sambo

· Tillfällig utlandsvistelse

· Eget boende på vårdhem

6.2 Beslutshantering

När styrelsen behandlat din ansökan får du ett skriftligt besked om beslutet. Om din ansökan avslås kan du överklaga beslutet till hyresnämnden.

Föreningen har rätt att neka andrahandsupplåtelsen om den som skall bo i lägenheten inte skäligen kan godtas. Det är de personliga kvalifikationerna som ska prövas däremot inte betalningsförmågan eftersom du som bostadsrättshavare ansvarar för månadsavgifter m.m.

Om du hyr eller lånar ut lägenheten utan tillstånd riskerar du att förverka nyttjanderätten. Det innebär att föreningen har rätt att säga upp dig till avflyttning. Du kan också komma att avhysas och få lägenheten tvångsförsåld.

6.3 Avgift för andrahandsupplåtelse

Avgift för andrahandsupplåtelse tas ut av bostadsrättshavaren och är 10 procent av prisbasbeloppet per år. Avgiften debiteras per månad.

6.4 Hyresavtal

Den som hyr lägenheten blir din hyresgäst och du blir hyresvärd. Detta innebär att bestämmelserna i hyreslagen gäller. Det är därför lämpligt att ha ett skriftligt hyresavtal där villkoren klart anges bland annat uppsägningstiden. Om hyresförhållandet upphör innan det varat i två år har hyresgästen inte något besittningsskydd, Hyr du ut på längre tid bör du avtala bort besittningsskyddet. Ett sådant avtal ska godkännas av hyresnämnden.