Hjärtstartare

27 maj 2024

För en tryggare vardag har vi skaffat en hjärtstartare till vår förening. Den sitter utomhus på sophuset mellan hus 3 och 5. 

En hjärtstartare används om en person blivit medvetslös och slutat andas. Hjärtstartaren är en liten EKG-apparat som läser hjärtrytmen och kan ge en strömstöt för att starta om hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp. 

Påbörja alltid hjärt-lungräddning och larma 112 Om någon blir medvetslös och slutat andas. Ropa på hjälp och be någon hämta hjärtstartaren. 

 

Så använder du en hjärtstartare

1.   Starta hjärtstartaren så snart den finns tillgänglig.

2.   Fäst elektroderna på bröstkorgen, när båda är på plats analyserar hjärtartaren hjärtrytmen.

3.   Hjärtstartaren kan ge två rekommendationer: defibrillering eller hjärt-lungräddning.

4.   Strömstöt kan ges om hjärtstartaren hittar ett kammarflimmer under analysen

5.   Gör hjärt-lungräddning om kammarflimmer inte hittas. Fortsätt hjärt-lungräddning så länge personen inte andas normalt.

 

70% av hjärtstoppen sker i hemmen

Kunskap i hjärt-lungräddning (HLR) ökar möjligheten att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp. Uteblir HLR-insatser från medborgarna minskar chansen till överlevnad med 10% per minut i väntan på ambulans.

För att öka medvetenheten om HLR rekommenderar vi att alla boenden i Brf Hallen går en gratis webbutbildning på 15 minuter. Allt som behövs är en dator eller mobil och en kudde, eller ett gosedjur, att öva på säger Johan Björklund, Svenska rådet för hjärt-lungräddning.

I webbutbildningen får man öva på att kommunicera med 112-larmoperatör, utföra bröstkompressioner på en kudde och att dra hjärtstartarens klisterelektroder till rätt plats. Webbutbildning ersätter inte träning på övningsdocka.

Genomför webbutbildningen via webblänken allakanhlr.nu