Det är viktigt att ha en bra ventilation, både för dig själv och för att huset skall må bra. I våra hus används frånluftsventilation, så kallat F-system. Det innebär att luften sugs ut från bostaden med hjälp av en central fläkt på taket. Luften kommer in genom luftspalter i fönsterkarmen och sugs ut genom kök- och badrumsventiler. På så vis skapas ett bra luftflöde, där frisk luft kommer in utifrån och dålig luft (tex. matos och fuktig) sugs ut från bostaden.
Det är därför viktigt att inte koppla en köksfläkt till ventilationen. En sådan fläkt motverkar den centrala fläkten i F-systemet. Köksfläkten hindrar luftutsuget och vid användande trycks matos ut i grannarnas lägenheter.
Det är endast en spiskåpa som får anslutas till ventilationen i våra byggnader. I avstängt läge släpper spiskåpan igenom ett luftflöde, som ger god ventilation. Vid användning öppnas ett spjäll som ger möjlighet till ökat luftflöde och fläkten på taket drar då ut matos. För bästa effekt bör ett fönster i vardagsrum eller sovrum ställas på glänt under användandet. (Ökat luftintag = ökat utsug)
Det är även viktigt att hålla luftspalterna i fönstren öppna. Att stänga dom ger betydligt sämre luftkvalité inomhus. Dels kommer den centrala fläkten på taket inte kunna suga ut dålig luft om ny luft inte tillförs i bostaden, dels andas man samma luft om och om igen.
Obligatorisk ventilationskontroll - OVK
Det är byggnadens ägare, brf Hyveln, som ska se till att en OVK utförs var sjätte år. Kontrollens syfte är att säkerställa gott inomhusklimat och att ventilations-systemen fungerar korrekt. En besiktning utfördes senast under oktober-november 2022.
I våra hus ingår spiskåpan och ventilationsdon i föreningens ansvar, det innebär att du som bostadsrättsägare inte får byta denna utan styrelsens godkännande. Du kan få tillåtelse att installera en egen kolfilterfläkt men den skall då inte ansluta till ventilationssystemet. Det är alltid innehavaren som är skyldig att återställa åtgärder som gjorts utan styrelsens godkännande. Du kan läsa mer om det i våra stadgar.
I våra hus sker uppvärmningen med fjärrvärme, och det är i undercentralen som värmeväxling sker mellan fjärrvärmesystemet och vårt eget värmesystem. I vårt värmesystem ingår pumpar, expansionskärl, avstängningsventiler, reglerventiler, radiatorer, DUC (Data/digital Undercentral) med mera. Värmesystemet är kompletterat med temperaturgivare i samtliga lägenheter, där man ges möjlighet att på distans övervaka hur temperaturen är i våra hus.
Givaren är placerad centralt i lägenheten (oftast i hallen) för att ge en så rättvis bild som möjligt. Du får inte göra åverkan på givaren som att till exempel, flytta, ta bort eller måla över den. Vid en renovering kan mätaren tillfälligt plockats ner, för att återmonteras på exakt samma plats. Givaren tillhör fastigheten och vid skada skall en felanmälan omgående göras.
Hösten är alltid en svår period att få bra och jämn värme i hela fastigheten. Eftersom yttertemperaturen är det som styr hela systemet är det en svår balans mellan att köra ut för lite, lagom eller för mycket värme. Vårt mål är att samtliga lägenheter skall hålla 21 grader. Man brukar få ett stabilt system när temperaturen lägger sig på minussidan och luftfuktigheten sänks. Värme är en stor del av föreningens löpande kostnader, och att köra ut för mycket värme kostar pengar (ca 100 000 kr per grad och år). Vi vill inte heller köra ut för lite värme, så att lägenheterna blir kalla (under 20 grader), det är inte meningen att man skall gå och frysa.
Är dina element iskalla ber vi er att först vrida fram och tillbaka på termostatvredet och sedan ställa det på högsta värme (3:an), märks ingen skillnad efter ett par timmar ber vi dig att göra en felanmälan till fastighetsskötaren via HSB. Fastighetsskötaren kan då kontrollera funktionen i elementet och sedan övervaka er inomhustemperatur på distans.
Några saker att tänka på om man tycker att det är kallt; Vrid upp radiatorerna på elementen till högsta värme (3:an). Man bör märka en temperaturskillnad inom ett dygn. Upplever du fortsatt att det är kallt, bör en felanmälan göras till fastighetsskötaren via HSB (klicka här).
Upplever du att det är för varmt i lägenheten; Vrid ner radiatorerna på elementen (1:an), vrider man helt till noll (snöflingan) är elementet helt avstängt. Vilket vi inte rekomenderar under den kalla perioden.
Se till att ventilationen ovan fönstren är ÖPPNA, så att luft kan cirkulera i lägenheten. Att stänga dom ger en falsk känsla av värme, det som egentligen händer är att luften står still i lägenheten och därmed försämras er innomhus miljö.