I våra hus sker uppvärmningen med fjärrvärme, och det är i undercentralen som värmeväxling sker mellan fjärrvärmesystemet och vårt eget värmesystem. I vårt värmesystem ingår pumpar, expansionskärl, avstängningsventiler, reglerventiler, radiatorer med mera. För att modernisera anläggningen finns nu även DUC (Data/digital Undercentral) där undercentralen är uppkopplad mot ett fjärrsystem som kan övervakas digitalt på distans.
Som ett ytterligare komplement har vi installerat temperaturgivare i samtliga lägenheter, där man ges möjlighet att på distans övervaka hur temperaturen är i våra hus. Givaren är placerad centralt i lägenheten (oftast i hallen) för att ge en så rättvis bild som möjligt.
Du får inte göra åverkan på givaren som att till exempel, flytta, ta bort eller måla över den. Vid en renovering kan mätaren tillfälligt plockats ner, för att återmonteras på exakt samma plats. Givaren tillhör fastigheten och vid skada skall en felanmälan omgående göras.
Hösten är alltid en svår period att få bra och jämn värme i hela fastigheten, det är en svår balans mellan att köra ut för lite, lagom eller för mycket värme. Värme är en stor del av föreningens löpande kostnader, och att köra ut för mycket värme kostar pengar (ca 100 000 kr per grad och år). Vi vill inte heller köra ut för lite värme, så att lägenheterna blir kalla (under 20 grader), det är inte meningen att man skall gå och frysa.
Vi har uppmärksammat att det finns en del justeringar kvar att göra i systemen, och att en del element inte har fullgod funktion efter bytet. Har du ett kallt element skall du först testa att vrida vredet till högsta värme (3:an), märks ingen skillnad efter ett par timmar ber vi dig att göra en felanmälan till fastighetsskötaren via HSB (klicka här).
Några saker att tänka på om man tycker att det är kallt; Vrid upp radiatorerna på elementen till högsta värme (3:an). Se till att ventilationen ovan fönstren är ÖPPNA, så att luft kan cirkulera i lägenheten. Man bör märka en temperaturskillnad inom ett dygn. Upplever du fortsatt att det är kallt, bör en felanmälan göras till fastighetsskötaren via HSB (klicka här).
Upplever du att det är för varmt i lägenheten; Vrid ner radiatorerna på elementen (1:an), vrider man helt till noll (snöflingan) är elementet helt avstängt.