Att bo i bostadsrätt

Bostadsrätt innebär att medlemmarna i en bostadsrättsförening gemensamt äger och förvaltar hus och mark som hör till bostadsrättsföreningen. Alla medlemmar har möjlighet att genom styrelsen och genom eget agerande påverka ekonomi och förvaltning. En bostadsrättsförening har inget vinstsyfte utan ska gynna sina medlemmars ekonomiska intressen.

Vi som bor i bostadsrätt har stor frihet att själva utforma vårt boende. Tillsammans beslutar vi när vårt hus ska renoveras och när vi ska göra större miljösatsningar. Utgångspunkten är att bostadsrättshavaren får förändra i lägenheten. Ska bostadsrättshavaren göra ingrepp i bärande konstruktion, ändringar av vissa ledningar eller någon annan väsentlig ändring krävs alltid styrelsens godkännande. 

Bostadsrättshavaren ansvarar för det inre underhållet av sin bostadsrätt. Det bland annat efter innebär att bostadsrättshavarna själva beslutar när deras bostadsrätt ska tapetseras och målas om. 

När vi går med i en bostadsrättsförening får vi inte bara rättigheter utan också skyldigheter. Man måste till exempel betala en avgift till föreningen varje månad och man får inte vanvårda bostaden. Detta regleras i bostadsrättslagen och bostadsrättsföreningens egna stadgar. Även lagen om ekonomiska föreningar innehåller viktiga regleringar som berör bostadsrättsföreningen. Om man inte följer sina skyldigheter kan man i värsta fall förlora rätten till bostaden. 

Stadgarna är bostadsrättsföreningens spelregler

En bostadsrättsförening får inte skötas hur som helst. Stadgarna kan populärt sägas vara en del av bostadsrättsföreningens spelregler. 

Stadgarna reglerar vem som ska sköta vad i bostadsrätten. De reglerar även vilket skick huset ska vara i, hur medlemmarna kan utöva sitt inflytande, vilka befogenheter styrelsen har och vad som gäller vid föreningsstämma etcetera. När du blir medlem i en bostadsrättsförening accepterar du bostadsrättsföreningens stadgar och åtar sig att följa dem. 

Mycket av det som medlemmar tycker är viktigt i bostadsrättsföreningen, exempelvis hur städningen fungerar, hur tvättstugan är utrustad, vilka träd och buskar som finns runt husen, regleras varken i lagar eller bostadsrättsföreningens stadgar. Sådana frågor beslutar medlemmarna om helt själva genom den förtroendevalda styrelsen.  

Att leva nära andra 

I ett flerfamiljshus bor man nära sina grannar. Det innebär att man måste kunna visa hänsyn och ha tålamod med andras sätt att leva. Alla bostadsrättshavare i en fastighet har tillsammans ansvar för de utrymmen som alla använder, till exempel trappuppgång, tvättstuga och området runt huset. 

På kvällar och nätter måste man anpassa sin ljudnivå och visa extra hänsyn mot sina grannar. Man kan exempelvis tänka på att inte ha för hög ljudvolym på sin TV eller stereo, inte borra eller spika i väggen och undvika att använda hushållsmaskiner sena kvällar och nätter. 

Av brandsäkerhetsskäl och för att underlätta städning ska man inte placera föremål i trapphus, korridorer eller i källare. Att grilla på balkongen är oftast inte tillåtet. Det kan vara tillåtet att grilla på gården, men tänk på att röken från grillen kan störa grannarna. 

Rökning är förbjudet i alla gemensamma utrymmen som trapphus, korridor, källare och tvättstuga. Rökning på balkongen kan vara tillåten, men tänk då på att visa hänsyn mot grannar och kasta inte ut fimpar från balkongen. 

Tvättstugan är ett gemensamt utrymme som alla boende samsas om. Därför är det viktigt att tvättstugan städas efter användning. I de flesta flerfamiljshus måste man ha en tvättid för att få tvätta och den bokas via ett bokningssystem. 

Man ansvarar också för att husdjur inte stör grannar eller förorenar lekplatser, rabatter, gräsmattor och andra utrymmen omkring huset. 

Läs mer om att bo i en bostadsrätt på mitthsb.hsb.se/mitthsb/medlemskapet/att-bo-i-hsb/att-bo-ibostadsratt/