Sorteringsguide

Använd papperspåsarna och påshållaren som du får till matavfallssorteringen. De är lämpade för att ge ventilation och undvika dålig lukt.

Låt soppor, såser, potatisskal och annat matavfall med mycket vätska rinna av i vasken innan du lägger det i den bruna påsen.
Det går bra att lägga lite hushållspapper eller en tidningssida i botten av påsen för att suga upp den vätska som blir kvar. Mat som luktar mycket, som till exempel fisk och räkskal, kan man gärna slå in i lite tidningspapper innan det läggs i papperspåsen. 

Byt påse när innehållet når upp till den streckade linjen (fylld till ca 2/3) eller ungefär varannan eller var tredje dag. Det är viktigt att du bara lägger matavfall i den bruna påsen.


Det här kan du lägga i bruna påsen

·        Matrester

·        Bröd

·        Skal av frukt, ägg och grönsaker 

·        Kaffesump, te och kaffefilter

·        Ost och liknande

·        Vissna blomblad

·        Hushållspapper och servetter

 

Det här får inte läggas i den bruna påsen

·        Plast
Aluminiumfolie

·        Större köttben

·        Snus och fimpar

·        Tuggummi

·        Glasspinnar

·        Grus, jord och sand

·        Glas och porslin

·        Bestick eller annan metall

·        Kattsand, blöjor, aska och stearin


Obs Blöjor märkta som ”biologiskt nedbrytbara” får inte heller läggas i matavfallet.