Renovering

Det kan vara svårt att hålla koll på vad man får och inte får göra för typ av ändringar när man bor i en bostadsrätt. Enligt bostadsrättslagen måste man söka tillstånd av föreningen för att få utföra större renoveringar eller göra en större förändring i lägenheten vilket kan påverka bärande konstruktioner. Du måste även ansöka om tillstånd om ändringen påverkar delar som föreningen har ansvarar för, till exempel ledningar av olika slag.

Får jag bygga om i min lägenhet?

Du får göra förändringar i lägenheten, till exempel byta dörrar eller installera tvättmaskin. Vill du göra en stor förändring som innebär ingrepp i bärande konstruktioner eller ändra ledningar, måste du begära tillstånd från styrelsen. Styrelsen beviljar åtgärden om den inte är till påtaglig skada eller olägenhet för bostadsrättsföreningen. Kontakta alltid styrelsen innan du påbörjar en ombyggnation i lägenheten. Din rätt att göra förändringar gäller bara i lägenheten. Du får aldrig utföra åtgärder på de delar av husen som bostadsrättsföreningen har underhåll och reparationsansvar för. 
Blankett för ansökan om tillstånd för ändring i lägenhet finns längre ned på denna sida.

Vid köksrenovering

Våra fastigheter är utrustade med en mekanisk ventilation. Det är viktigt att spisfläkten i din lägenhet är av en typ som samspelar med fastighetens ventilation

Att tänka på vid spisbyte

Drag fram den gamla spisen, som du tänker byta ut och kontrollera anslutningen mellan spis och vägg. Om du hittar någon skada på vägguttaget, kontakt en elektriker för att åtgärda skadan.

Föreningens lägenheter är försedda med enfasuttag (230V). Se till att din nya spis är anpassad för det.

Att tänka på vid byte av kökssfläkt

Köksfläkt och spiskåpa utgör en del av husets ventilation, vilken föreningen ansvarar för. Som bostadsrättshavare har du dock rätt att byta din köksfläkt, men din nya spisfläkt måste vara anslutningsbar till föreningens ventilationssystem.

Exempel på godkända köksfläktar

  • Spiskåpa med timer
  • Spjällfläkt med motorstyrt spjäll

Dessa fläktar går under benämningen systemprodukter och har ingen egen inbygd motor, utan är avsedda att kopplas ihop med en ventilationsanläggning.

Produkterna är endast utrustade med ett reglerbart spjäll, som man kan öka respektive minska luftflödet med. Spjället möjliggör också injustering av grund och forceringsflöde. Dessa produkter har ingen möjlighet att styra något aggregat.

Det är även möjligt att instalera en kolfilterfläkt, eftersom den inte kopplas samman med föreningens ventilationssystem. En kolfilterfläkt cirkulerar och renar luften som finns i lägenheten.

Om du installerar en kolfilterfläkt, måste du montera en kontrollventil i anslutningen för föreningens ventilationssystem. Annars kommer ventialtionens grundflöde, som alltid är i drift, ventilera ut all värme ur din lägenhet.

Föreningen rekomenderar dig som bostadsrättshavare, att välja någon av de två andra alternativen av spisfläktar, som är kopplade till föreningens ventilationssytem. De kommer att ge en betydligt bättre luftrenande effekt.

Fläktskåp eller fläktkanal

Om du som medlem väljer att installera ett fläktskåp eller att bygga en fläktkanal i anslutning till köksfläkten, måste dessa på ett enkelt sätt vara öppningsbara. Ventilationssystemet besiktigas lagenligt vart sjätte år eller vid behov, om problem uppstår.  De måste vara åtkomliga för servicepersonal.