Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Upptäckt av asbest i fastigheten - vad göra?

Asbest finns inte bara i de välbekanta eternitplattorna utan går att finna på flera olika ställen i hus byggda före 1977. Vanligast är att man hittar asbest vid renovering av hus byggda på 1950-, 1960- och 1970-talet. Dock kan asbest även förekomma i äldre hus. I äldre hus är det vanligast att hitta asbest i till exempel brandskyddsmaterial, isoleringsmaterial, bullerisolering, fix och fog till kakel och golvmaterial.
Lägenhetsdörr

Enligt 7 kap. 4 § bostadsrättslagen har en bostadsrättsförening skyldighet att hålla lägenheten och huset i gott skick i den mån ansvaret inte enligt 7 kap. 12 § bostadsrättslagen vilar på bostadsrättshavaren. Fördelningen av underhållsansvaret regleras närmre i bostadsrättsföreningens stadgar. 

Bostadsrättsföreningen har också enligt 8 kap. 6 § 2 st. miljöbalken en skyldighet att vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att hindra uppkomsten av eller undanröja olägenheter för människors hälsa.

Arbetsmiljöverket konstaterar avseende asbest:

"När man bearbetar eller river ner material som innehåller asbest frigörs en stor mängd asbestfibrer som svävar i luften under mycket lång tid eftersom fibrerna är mycket lätta och tunna. Det är farligt att andas in asbestfibrer eftersom fibrerna kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar som till exempel cancer."

Om bostadsrättshavaren initierat en renovering och genom renoveringen har frilagt asbesten ska bostadsrättshavaren stå för saneringskostnaden. När asbesten frilagts utgör den en olägenhet för människors hälsa. 

I en dom från Stockholms tingsrätts (Stockholms tingsrätt, 10 januari 2008, T 10068–07) har en liknande fråga prövats. Domstolen konstaterade följande.

"Eftersom [bostadsrättshavaren] orsakat behovet av sanering har han i förhållande till föreningen att svara för den uppkomna olägenheten. Skäl att ålägga föreningen betalningsskyldighet på grund av bestämmelser i bostadsrättslagen eller miljöbalken föreligger därför inte." 

Om bostadsrättshavaren orsakat behovet av saneringen ska bostadsrättshavaren alltså därför också stå för kostnaden. Någon möjlighet att ålägga bostadsrättsföreningen att stå för kostnaden enligt bostadsrättslagen eller miljöbalken finns inte.