Att världen gått in i en period av klimatförändringar har väl inte undgått någon. Orkaner, översvämningar, värmeböljor och torka är allt vanligare inslag i nyhetsrapporteringen och många av oss har redan upplevt konsekvenserna på nära håll.
Extrema väderväxlingar förutspås
Klimatforskarna spår att kraftiga regn blir vanligare framöver. I kombination med snösmältning gör de att sjöar och vattendrag kan svämma över. Havsnivån väntas också stiga och påverka låglänta och strandnära lägen där hela samhällen kan drabbas av översvämningar, erosion, ras och skred.
Även perioder med extrem värme och torka blir allt vanligare. Sommaren 2018 visade på konsekvenserna med borttorkade skördar, skogsbränder och temperaturer där både människor och djur for illa. Klimatförändringarna innebär också att vi får vänja oss vid fler stormar och orkaner. Kort sagt – vädret kommer att variera mer och häftigare i framtiden.
– Det här påverkar förstås förutsättningarna för fastighetsägare och det gäller att arbeta förebyggande. HSB har därför tagit fram en guide för klimatanpassning för bostadsrättsföreningar, säger HSB Riksförbunds miljöchef Magnus Ulaner.
Förebyggande arbete kan löna sig på sikt
HSBs klimatanpassningsguide ger en överblick över tänkbara konsekvenser för bostadsrättsföreningar vid extremväder. Det handlar om allt från påverkan på VVS-system, energiförsörjning och transporter till fastigheten, till materiella skador på hus och mark.
Investeringar för att klimatsäkra bostadsrättsföreningen kan löna sig på flera sätt.
– En investerad krona idag kan spara två imorgon i form av uteblivna skador. Samtidigt kan åtgärderna skapa mervärden i boendet. Ett exempel är grönytor runt fastigheten som skyddar mot värme, absorberar vatten och renar luften, samtidigt som de bidrar till välbefinnande och biologisk mångfald, säger Magnus Ulaner.