Att bo i bostadsrätt

Vad innebär bostadsrätt?

Den bor i en bostadsrätt är medlem i en bostadsrättsförening. Bostadsrättsinnehavaren äger tillsammans med övriga medlemmar bostadsrättsföreningens byggnader och mark.

Bostadsrättsinnehavaren har nyttjanderätt till sin bostad på obegränsad tid och den kan säljas, ärvas eller överlåtas på samma sätt som andra tillgångar.

Vad är en bostadsrättsförening?

Det är en ekonomisk förening med uppgift utan tidsbegränsning upplåta lägenheter till medlemmar mot ersättning. Denna upplåtelse kallas bostadsrätt.

Dem regler som gäller för bostadsrättsföreningar är Bostadsrättslagen, Lagen om ekonomiska föreningar samt förenings stadgar. En gång per år kallas medlemmarna till en ordinarie föreningsstämma. På stämman går man igenom föreningens verksamhet och ekonomi. Det är även då styrelsen väljs.

Innan inflyttning i lägenheten måste medlemskap i föreningen lösas. Det är styrelsen som fattar beslut om medlemskapet. Skulle det avslås kan överklagan göras hos hyresnämnden.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning av sin lägenhet är tillåten under förutsättning att det godkänns av styrelsen. Vid avslag kan överklagan ske hos hyresnämnden som kan begränsa tillstånd till viss tid och med villkor.

» Mer information om andrahandsuthyrning

Nyttjanderätten

Kan förverkas om månadsavgiften inte betalas i tid, bostaden hyrs ut utan tillstånd, vanvårdas, brottslig verksamhet bedrivs, genom vårdslöshet är vållande till ohyra eller inte inom skälig tid underrättar styrelsen om ohyran samt nekar föreningen tillträde till bostaden efter beslut om det inte finns särskilda skäl.

Månadsavgiften

Det är styrelsen som fastställer årsavgiften för bostäderna. Avgiften fördelas i förhållande till ytan och föreningen stadgar.

Försäkringar

Alla måste teckna en hemförsäkring. När man bor i en bostadsrätt ska även en tilläggsförsäkring för bostadsrätt tecknas. Det är den som skyddar vid brand- och vattenskador. Vi i föreningen har tecknat en sådan tilläggsförsäkring som gäller för alla boenden inom föreningen.

Försäljning

Vid försäljning av din bostadsrätt är det viktigt att ta kontakt med föreningens vicevärd innan flyttning. Så här gör du vid försäljning av din lägenhet:

  • Ordna en köpare eller ta hjälp av en mäklare som mot ett arvode tar hand om annonsering, visningar mm.
  • Säljaren har upplysningsplikt vilket betyder att du har skyldighet att upplysa köparen om eventuell fel och brister i lägenheten. Köparen har undersökningsplikt och det betyder att han/hon är skyldiga att informera sig om lägenhetens skick.
  • Vid lån på lägenheten och banken har lägenheten som säkerhet måste du kontakta banken och meddela att du ska sälja. Lånen måste lösas eller övertas av köparen.
  • När köpare och säljare är överens om priset för lägenheten i befintligt skick kan ett köpeavtal upprättas. I avtalet måste det bla stå att köpet först är giltigt efter att köparen blivit godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen och överlåtelsen ägt rum på HSB-kontoret. Observera att make/maka/sambo också ska skriva under anmälan.
  • När köparen är bestämd ska säljaren anmäla till bostadsrättsföreningen försäljning av lägenheten. Detta görs genom att säljaren fyller i en överlåtelseanmälan som finns på HSB-kontoret och lämnar den till vicevärden. Godkänd anmälan lämnas sedan till HSB-kontoret av vicevärden.
  • Överlåtelseavgift ska betalas av säljaren till HSB.
  • Om köparen/köparna inte är medlem/medlemmar ska medlemskap tecknas.
  • När överlåtelseavgiften och medlemskapet är inbetalt behandlar HSB-kontoret ärendet. Säljaren kontaktar köparen samt bokar tid hos HSB-kontoret för överlåtelse om inte ett eget avtal skrivits. Har eget avtal skrivits ska ett exemplar med orginalunderskrifter bifogas tillsammans med överlåtelseanmälan.
  • Köpare och säljare träffas på HSB-kontoret och upprättare ett överlåtelseavtal. Försäljningen ska godkännas av make/maka/sambo. Om båda inte kan närvara går det bra med en fullmakt.
  • Kom ihåg att du kan fortfarande vara medlem i HSB fast du säljer din lägenhet och flyttar till annan bostad.
  • Bostadsrättsbevis och övriga informationsbroschyrer som tillhör lägenheten ska lämnas till köparen.
  • När flyttningen sker ska lägenheten besiktas av föreningen. Både köparen och säljaren bör vara med. Ett tillfälligt parkeringstillstånd kan fås av vicevärden vilket kan vara bra vid in- och utflyttning för att undvika böter inne på gården.