När det gäller VVS-installationer (värme, vatten, avlopp och ventilation) i er lägenhet får ni inte göra några förändringar utan styrelsens tillstånd. Det är också av central betydelse att alla eventuella ändringar utförs fackmannamässigt.
Det är inte alltid heller enkelt att veta vem som bär underhållsansvaret för dessa installationer. Huvudregeln är dock att synliga rör som betjänar endast en lägenhet ska underhållas av den boende. Däremot ska ingjutna ledningar och synliga ledningar som betjänar flera lägenheter underhållas av föreningen.
När det till exempel gäller vattenblandare (kranar), WC-stol, tvättställ, badkar, diskbänk, diskmaskiner och tvättmaskiner i en lägenhet ska de alltid underhållas och repareras av bostadsrättsinnehavaren. Detta innebär till exempel att om en diskbänksblandare (kran) läcker vatten så är det bostadsrättsinnehavarens ansvar att laga eller byta blandaren. Om det är stock i avloppet så är det inte lika glasklart vem som bär ansvaret. Sitter proppen i vattenlåset eller i den synliga ledningen i diskbänksskåpet är det bostadsrättsinnehavarens uppgift att rensa avloppet. Sitter proppen däremot i den lodräta stamledningen så är det istället föreningens uppgift att rensa ledningen. Oftast beror dock stock på vattenlåset, så börja alltid med att rensa vattenlåset. Om inte det hjälper så tag kontakt med vicevärden. Ni blir alltid betalningsansvarig om problemet sitter i vattenlåset.