Äppelträd

05 oktober 2018

 

Äppelträden

På senare år har våra fina aplar tyvärr varit en aning skröpliga och angripna av olika slags ohyra. Blommor och frukt har varit fula och halvt uppätna av både frostfjäril och knoppvecklare. Träden har dessutom varit för täta så att för många fruktbärande grenar gjort mer skada än nytta.

I år har de således fått lite extra kärlek. De har besprutats med miljövänliga bekämpningsmedel och beskurits två gånger. Dessutom har de utrustats med s.k. limringar för att förebygga att insekter klättrar upp i trädet i ett tidigt stadium.

Enligt vissa hyresgäster har träden redan i år varit piggare och många boende har fått sig en liten äppelskörd vilket är glädjande. Tyvärr går rykten om att även utomstående har varit där och lagt ut presenning och slagit på träden med pinnar för att få ner stora mängder. Visserligen finns det mycket frukt och mycket hamnar på marken men vi måste hjälpas åt att vara rädda om träden. Ifall man vill skörda ska man ha en trappstege samt vara försiktig vid plockningen. Förhoppningsvis kan träden blomstra ännu bättre och bära ännu finare frukt nästa säsong. För de som är intresserade är enligt vår expert de olika sorterna från öster:

Stor Klar Astrakan

Stenbock

Sävstaholm

Bergius

Stenbock

Stenbock

Transparante Blanche (det som står lite söder om raden)

 

Låt oss alla hjälpas åt att värna om träden så att de kan fortsätta att ge oss frukt samt en vacker trädgård.

Mvh

Styrelsen