Mars 2024

Så går garageprocessen vidare

Extrastämman den 13 februari beslutade att föreningen skulle betala lösensumman till Blå aveny och därmed acceptera de gemensamhetsanläggningar (GA) som bildats för garaget. Pengarna är nu inbetalda och Esplanaden är därmed delägare i garaget och ska förvalta GA1 (själva garaget med de två planen inomhus) tillsammans med Blå aveny och GA2 (parke-ringsdäcket) tillsammans med Gula villan.

Exakt när det praktiska arbetet med förvaltningen av garaget kan komma igång är inte klart, eftersom det fortfarande inte finns något slutgiltigt beslut om garaget ska förvaltas i en samfällighetsförening eller två separata GA. Den frågan ligger för närvarande för beslut hos Mark- och miljööverdomstolen, domen väntas inom en nära framtid.

De ekonomiska konsekvenserna av att garaget nu ska förvaltas som två GA kan ännu inte helt överblickas. Klart är i vart fall att kapitalkostnaden för det lån som föreningen tagit för att kunna betala lösensumman gott och väl ryms inom de garagehyror som medlemmarna betalar. Kalkylerna visar också att även Esplanadens andel av driftkostnaden ska kunna rymmas inom den ramen, men när det längre fram blir dags för reparationer av garaget kommer det med stor sannolikhet att bli nödvändigt att höja garagehyrorna. När det sker är osäkert, men Esplanadens uppfattning är att åtminstone parkeringsdäcket, som ju också utgör byggnadens tak, måste åtgärdas så fort det är praktiskt möjligt.


Föreningen byter bank – det här behöver du göra

Brf Esplanaden kommer att byta bank i mitten av mars. Därmed förändras också föreningens betalningsrutiner, vilket får konsekvenser för bostadsrättshavares och hyresgästers inbetal-ning av avgifter och hyror. Ändringen gäller avgifter och hyror från och med april (förfalloda-tum för april är den 29 mars).

För dig som betalar via autogiro gäller att du måste göra om anslutningen. Det gör du genom att i din internetbanks autogirotjänst söka upp och välja HSB Norr som mottagare. Om du hittar flera HSB-konton i listan välj det som har bankgironummer 5695-6998. Behöver du hjälp kan du söka på HSB Norrs hemsida eller ringa HSB:s kund- och medlemsservice på 010-303 20 00. Ändringen av autogirot måste vara gjord senast den 7 mars.

För dig som betalar manuellt kommer det nya bankgironumret att vara förtryckt på de avier som skickas ut i mitten av mars.

Om du vill ha e-faktura kan du anmäla det via din internetbank.

 

Protokollet från stämman tillgängligt på Mitt HSB

Protokoll från föreningens stämmor (ordinarie och extra) ska enligt stadgarna ska finnas tillgängliga för medlemmarna och styrelsen har nu infört som rutin att lägga ut dessa protokoll på Mitt HSB, som finns på HSB Norrs hemsida. Den som vill ta del av protokollet från extrastämman i februari kan göra det genom att logga in på Mitt HSB och därefter välja Mina sidor i menyn högst upp på sidan och därefter Mina dokument i vänsterspalten – där finns protokollet!

Logga in på Mitt HSB gör man med hjälp av Bank-ID.

Rutinen att protokoll från stämmorna hålls tillgängliga på Mitt HSB är ny vilket betyder att det inte går att komma åt tidigare stämmoprotokoll den vägen. Däremot kommer stämmoprotokoll från kommande stämmor att göras tillgängliga på Mitt HSB.

Om du ändå loggar in på Mitt HSB kan du passa på att titta runt på sajten – där finns mycket matnyttig information! Adressen är https://www.hsb.se/norr/.

 

Hudnu har lämnat sin lokal

Den 1 mars stängde Hudnu verksamheten och lämnade den lokal man i 12 år hyrt av brf Esplanaden. Esplanaden har nu engagerat en mäklare specialiserad på kommersiella lokaler för att hitta ny hyresgäst.

 

Glöm inte att märka cykeln!

Vi påminner om att alla ”aktiva” cyklar som ska förvaras i Esplanadens cykelförråd (eller på innergården när den blir tillgänglig igen) måste vara märkta med den aktuella klisterlappen. Just nu gäller att det ska stå ”Esplanaden 23/24” på lappen för att den ska vara giltig.

Cyklar som inte har giltig märkning kommer under våren att tas om hand och ställas undan för tillfällig förvaring innan de i ett senare skede fraktas bort.

 

 Styrelsen för brf Esplanaden