BAKGRUND TILL AVGIFTSHÖJNINGEN & LEKPLATSERNAS STATUS

15 juli 2020

Det har kommit ett antal frågor till styrelsen angående den avgiftshöjning på 20% plus 300:- per månad som gjordes 1/7 i år. Orsaken till den kraftiga höjningen är att vi har ett kraftigt eftersatt underhåll som vi ärvt av tidigare fastighetsägare, ett underhåll som beräknas kosta ca 60 miljoner kronor de kommande 10 till 20 åren. Styrelsen har under ett par års tid fört diskussioner med Riksbyggen och flera banker för att få till en fungerande ekonomisk plan för hur vi ska lösa kommande underhåll, och det arbetet har intensifierats under våren med totalt 12 möten sedan januari, trots spridning av covid-19 och de restriktioner det medfört.

Tyvärr har bankerna inte velat prata med oss (några banker har inte ens svarat med ett nej), så för att visa bankerna att vi menar allvar och att vi tar vårt ansvar för fastighetsunderhållet tog styrelsen beslut i februari i år (alltså innan covid-19 började påverka samhället) att höja avgiften med 20% plus 300:- per månad i förhoppning att bankerna åtminstone ska börja föra en dialog med oss. Avgiften har varit orörd från föreningens bildande 2016-09-01 till 2019-01-01 då avgiften höjdes med 5%, och så höjdes den 2020-01-01 med 2%.

Höjningen med 20% plus 300:- informerades om i informationsbrevet som delades ut till alla medlemmar i slutet av februari och på medlemsmötet 8 mars i år, då också hela underhållsplanen presenterades. Samma information presenterades för Swedbank 10 mars. I början av april i år fick vi åtminstone svar från Nordea, men det var ett “tack för frågan men vi kan tyvärr inte hjälpa er”. 15 april fick vi svar från Swedbank att de inte kan låna oss de 26 miljoner vi behövde låna nu för att kunna byta dörrar, fönster och ventilation, men de kan låna oss 10 miljoner i år och ytterligare 5 miljoner om tre till fyra år, under förutsättning att föreningen tar delar av kostnaden själv (pengar som inte finns i föreningens kassa) och att alla investeringar vi gör syftar till minskade driftskostnader. Det ställde vår underhållsplan på huvudet, och styrelsen och alla på Riksbyggen har funderat hårt på hur vi går vidare.

Problemet är att väldigt mycket av det vi behöver göra redan har nått sin tekniska livslängd, vilket märks på till exempel otäta ytterdörrar, fönster som inte går att öppna (och får man upp dem går de inte att stänga) och undermålig ventilation med fuktutfällning i badrummen som följd. Skjuter vi för mycket på underhållet kommer det att kosta på andra sätt, bland annat i form av ökade driftskostnader eller i dyra akutåtgärder när saker går sönder.

För tillfället är planen att få till byte av ytterdörrar i närtid och försöka skjuta på andra investeringar så långt som möjligt för att vi ska bygga upp kapital för att kunna genomföra det underhåll som krävs. Det förutsätter dock att föreningen “får pengar över” att lägga på hög till framtida underhåll, något som inte fanns före höjningen. Det gör också att vi har svårt att ta hänsyn till de konsekvenser covid-19 eventuellt har medfört, det skulle skjuta ännu mer på det underhåll som krävs. Förhoppningsvis får vi bättre svar från banken när vår ekonomi blir bättre.

Våra två lekplatser har rivits för att de inte håller den standard som krävs enligt de regler som finns. Klätterställningen på den stora lekplatsen var så dålig att det skulle vara för kostsamt att åtgärda den. Gungställningen i sig var ok men stod för nära staketet och hade fel typ av fundament. Utöver det var sanden i båda sandlådorna av fel typ, den är bakbar när det måste vara stötupptagande sand under gungor och klätterställningar. Vi har också försökt få prisuppgift på att åtgärda de brister som finns och behålla den stora lekplatsen, men inte fått något vettigt pris på det arbetet. Allt detta sammantaget med övriga utgifter vi har framför oss gjorde att vi beslutade att avveckla den lilla lekplatsen helt och ersätta den med en gräsyta (som kan användas som snöupplag vintertid så vi slipper högar framför köksfönstren). Det beslutades också att gungställning och klätterställning på den stora lekplatsen också ska avvecklas medan gunghästarna tills vidare skulle behållas, för att till nästa år anlägga en ny lite mindre lekplats med intilliggande grillplats istället.

Det skickades en offertförfrågan för rivning av lekplatserna till HÖ Allbygg men innan vi hann ta ställning till den hade de varit förbi och plockat ner allt. Det har förstås medfört en skarp ordväxling mellan oss och HÖ Allbygg med kraftigt reducerat pris på arbetet som följd. Förhoppningsvis har vi en färdig plan till hösten som vi kan verkställa under kommande vår.