Andrahandsuthyrning av lägenheten kräver styrelsens godkännande. Se mer under “Andrahandsuthyrning” i menyn.
Var och en ansvarar för snöröjning på balkonger och loftgångar. Se också “Grillning”.
Uteplatserna vid varje lägenhet upplåts inte med bostadsrätt, vilket innebär att det som är “utanför balkongen” inte ingår i bostadsrätten. Vill man bygga ut sin uteplats måste man söka tillstånd från styrelsen genom att fylla i ett underhållsavtal (du hittar det under Dokument) och skicka till styrelsen för beslut.
Föreningen har en bastu bredvid tvättstugorna i källaren under Forskarvägen 19-29. Bokning av bastun sker på samma tavla som tvättstugorna bokas på, och kräver samma tagg.
Se “Hyror och avgifter”
Se “Försäkring”
Varje lägenhet ska vara utrustad med minst en brandvarnare. Det är den boendes ansvar att se till att brandvarnaren fungerar som den ska.
Cyklar ska parkeras i de cykelställ som finns utanför varje trapphus. Föreningen genomför ungefär var annat år en cykelrensning på våra gårdar, det går ut information om det när det är dags.
Felanmälan görs till HSB, se mer i menyn Felanmälan.
Se “Årsstämma”
Föreningens försäkring innehåller utöver fastighetsförsäkring och ansvarsförsäkring för styrelsen även ett bostadsrättstillägg, det behöver man alltså inte teckna själv. Det är däremot viktigt att var och en tecknar en egen hemförsäkring.
Grillning med kolgrill är bara tillåtet på gräsmattan, kolgrillar får inte användas på balkonger, loftgångar eller på uteplatser under tak. Tänk på att grannen kanske inte uppskattar en rökfylld balkong, grilla alltså med förstånd.
Hyror och månadsavgifter betalas i förskott senast på förfallodagen som står på avin. Om man inte betalar i tid får man en påminnelse inklusive förseningsavgift, om inte heller påminnelsen betalas i tid går det till inkasso. Vid upprepad försening eller utebliven betalning kan styrelsen besluta om åtgärder, avbetalningsplan eller uppsägning av hyreskontrakt alternativt förverkande av bostadsrätt.
Föreningen har ett avtal med Bredband2 för gruppanslutning av samtliga lägenheter till deras internettjänst via Lunets stadsnät. För att ansluta din lägenhet till Bredband2:s tjänst måste du ringa till deras kundtjänst på 0770-811 000 och hänvisa till BRF Forskarvägens avtal.
I föreningen finns det tre sophus där vi kan sortera vårt hushållsavfall i brännbart, komposterbart, plast, kartong, metallförpackningar och glas. I det stora sophuset vid stora parkeringen finns det också möjlighet att sortera elektronik, ljuskällor och småbatterier. Tänk på att vika ihop kartonger ordentligt, på så vis får fler kartonger plats.
Grovsopor och miljöfarligt avfall får var och en själv transportera till Risslans återvinningscentral. Alla grovsopor som ställs i våra sophus kostar föreningen pengar som vi kan använda till något annat istället.
I sophusen finns det också kompostpåsar att hämta.
Se “Balkonger”.
Låssystemet inom BRF Forskarvägen är ett låst system, vilket innebär att nycklar inte går att kopieras. Komplettering av nycklar ska beställas via HSB, och bekostas av den boende. När en lägenhet överlåts ska alla nycklar och taggar lämnas till köparen. Kontakta HSB för att vara säker på hur många nycklar och taggar som finns till lägenheten.
Varje lägenhet har ett unikt fyrsiffrigt nummer för att identifiera lägenheten, och används till exempel vid renoveringar för ROT-avdrag eller felanmälan till HSB. Lägenhetsnumret hittar du på avin från HSB och på vissa dörrar längst upp på ytterdörren, samt mina sidor på HSB.
Den som köper en bostadsrätt ska ansöka om medlemsskap i bostadsrättsföreningen, normalt ser mäklaren till att ansökningshandlingar skrivs och skickas till föreningens styrelse. Föreningen har en månad på sig från det att de kommit till styrelsen att ta beslut, men oftast går det mycket fortare än så. BRF Forskarvägen styrelse kommer att avslå medlemsskap för andra juridiska personer än kommun eller landsting.
Alla medlemmar i föreningen har rätt att skriva motioner till föreningsstämman, dvs förslag och frågor som ska tas upp på föreningsstämman. Motioner ska lämnas in skriftligt till styrelsen senast sista januari för att kunna tas upp på föreningsstämman. Motioner skickas antingen via e-post till brf.forskarvagen@gmail.com eller läggs i postlådan i källargången mellan Forskarvägen 19 och Forskarvägen 29.
Se “Hyror och avgifter”.
Lägenhetsnyckeln går också till många av föreningens gemensamma utrymmen, som tvättstuga och sophus. Nyckelsystemet är slutet så man kan inte kopiera nycklarna, all nyckelbeställning sker via HSB. Förloras en nyckel får den boende själv bekosta ersättningsnyckel och eventuellt låsbyte.
Föreningen har tillgång till både parkeringsplatser och kallgarage, och ett antal platser som inte är förhyrda. Läs mer under Parkering i menyn.
All renovering i bostadsrättslägenheten ska förstås ske på ett fackmannamässigt sätt. Om badrum eller dusch renoveras ska golvbrunnen bytas och föreningen ersätter bytet med faktisk kostnad upp till 2500:-. Skicka en fakturakopia till styrelsen där det framgår att golvbrunnen är bytt. Läs mer om renovering i lägenheten här.
Om du upplever störningar från grannar kan du ringa Avarns störningsjour på telefonnummer 0920-200 830. Läs mer här.
I föreningen finns Tele 2 som TV-leverantör, deras analoga grundutbud finns i tv-uttagen i lägenheterna och det finns möjlighet att teckna sig för digital-TV för en extra kostnad.
Det finns totalt fem tvättstugor i föreningen, två i källaren under Forskarvägen 85 och tre i källaren mellan Forskarvägen 19-29. Läs mer under “Tvättstuga” i menyn.
Se “Balkong”
Från våra stadgar: “Föreningsstämma ska hållas inom sex månader efter utgången av varje räkenskapsår, dock tidigast tre veckor efter att revisorerna överlämnat sin berättelse.” Föreningsstämma ska alltså hållas före juni månads utgång varje år. På stämman väljs föreningens styrelse och motioner kan tas upp för behandling av alla närvarande medlemmar. Kallelse till föreningsstämman sker tidigast sex veckor och senast två veckor före stämman.
Se också “Motioner”.