Information vid renovering och ombyggnad
Vi har nedan samlat viktig information som du som medlem bör känna till i samband med renovering och ombyggnad. Ta del av informationen innan du påbörjar arbetena.
Styrelsen måste godkänna
För att du ska få lov att göra väsentliga ändringar i din lägenhet, måste du anmäla detta till bostadsrättsföreningens styrelse, som ska godkänna ändringarna. Blanketten finner du längst ner på sidan. Vissa ändringar innebär att du också, enligt plan- och bygglagen, måste göra bygganmälan hos kommunen. Det är din skyldighet att undersöka om sådan bygganmälan behöver göras.
Vad är väsentliga ändringar?
Väsentliga ändringar är sådana som till exempel berör bärande konstruktioner, som avsevärt förändrar planlösningen, eller som påverkar ventilation, vatten och avlopp. Du måste kunna visa upp intyg om väggarnas kvalitet. Om det är osäkert huruvida en vägg är bärande eller inte, måste du anlita en byggnadskonstruktör eller hämta in säkra uppgifter via byggnadsnämnden.
Ytskiktsrenovering
Ytskiktsrenovering såsom målning, tapetsering eller omläggning av golv kräver inte styrelsens tillstånd.
Begäran om tillstånd för ändring i lägenhet.
Renoveringar får inte påbörjas innan skriftligt godkännande från styrelsen har meddelats bostadsrättshavaren. Efter att bostadsrättshavaren har fått godkännandet måste byggnadsarbetena påbörjas inom 6 månader. Om så inte sker måste ett nytt skriftligt godkännande från styrelsen inhämtas. Efter renovering kan styrelsen begära besiktning.
Arbetet skall utföras fackmässigt
Allt arbete ska utföras fackmässigt, enligt gällande branschregler och vid behov av behörig personal.
Kontrollera de du tänker anlita
Oavsett om det är du själv som utför arbetet eller om du använder hantverkare så är ansvaret ditt.
Innan renovering av våtrum påbörjas
Provtagning ska utföras för att se om det eventuellt förekommer miljöfarliga ämnen i kakelfogar, fästmassa eller golvmatta.
Köksfläkt och Vattenledningar
Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd ändra befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten. Detta innebär att inga installationer får utföras där utrustning kopplas in på exempelvis värmesystemet, t.ex. handdukstork. Köksfläkt med egen fläktmotor får inte installeras i befintligt system då det påverkar hela fläktsystemet negativt. Om punkterna ovan sker eller har skett kommer lägenhetsinnehavaren själv tvingas bekosta återställning till ursprungsskick.
Avstängning och påslagning av vattenstammar
Avstängning av vattenstammar görs av fastighetsskötaren efter att ni har meddelat detta genom en anmälan hos HSB innan. Kostnaden för vattenavstängning och öppning är för närvarande 625 kr och debiteras bostadsrättshavaren. Tillkommande arbeten debiteras enligt timtaxa. Avstängning av vattnet till enskilda lägenheter kan göras av de boendes entreprenörer. Påslagning/öppning av vattenstammar måste meddelas till HSB.
Utlägg för golvbrunn
Begäran om utbetalning av byte golvbrunn kan till HSB.
Hantverkarformuläret
På konsumentverkets hemsida kan du kostnadsfritt ladda hem hantverkarformuläret 17 som kan användas av privatperson som beställer arbeten i sin lägenhet av hantverkare.
Viktigt att veta
Kontroll av behörigheten kan göras på respektive branschhemsida.
Respektera de tider som gäller
Reparationer och ombyggnader får endast utföras:
Vardagar kl. 08:00-19:00
Lördagar kl. 10:00-16:00.
Särskilt störande aktiviteter, som bilning, omfattande rivningsarbeten eller ihållande borrande, får bara utföras:
Vardagar kl. 08:00-18:00.
Söndagar och helgdagar (röda dagar) är det INTE tillåtet alls att spika, borra eller utföra renoveringsarbeten i lägenheten.
Informera gärna dina grannar före störande arbeten ska utföras och sätt upp en lapp i trapphuset om vilken lägenhet det gäller och gärna även kontaktinformation till dig.