Förtydligande till årsredovisningen Brf Varvet-Hägern 2014

25 juni 2015 Vi har uppfattat att många medlemmar tycker årsredovisningar är svåra att förstå och det blir inte lättare när man hittar en betydande minuspost i redovisningen. Därför har vi nu tagit fram ett förtydligande som ska göra det lättare att förstå sammanhanget i de viktigaste delarna i redovisningen nämligen, hur är det ställt med föreningens ekonomi? Läs själva! Bättre sent än aldrig, men här kommer en sammanfattning som vi tror ska räta ut frågetecknen!

Inledning

Under 2014 har bostadsrättsföreningens ekonomi utvecklats positivt. Kassan har stärkts med 2,3 mkr, banklånen har betalats av med 4,6 mkr och det egna kapitalet har ökat med 15 mkr.

Föreningens likviditet är god med 16,3 mkr i tillgängliga likvida medel vilket innebär att likviditeten uppgår till 145 %.
Det egna kapitalet uppgår totalt till 293,1 mkr och ger en soliditet på 46 %. Detta innebär att föreningens betalningsförmåga är god både på kort och på lång sikt.

Ändrade regler

Under 2014 har regler för redovisning ändrats för alla företag vilket även påverkar bostadsrättsföreningarnas redovisning. Det som påverkats mest är principer för hur man får göra avskrivningar samt på vilket sätt föreningarna ska behandla utgifter för kommande underhållsåtgärder. Effekterna av de regeländringar som skett är att många bostadsrättsföreningar redovisar negativa resultat i årets och de kommande årens årsredovisning. I den ”verkliga” ekonomin för föreningarna har det inte skett någon förändring utan inbetalningar och utbetalningar är desamma som innan.

För en bostadsrättsförening är det viktigaste att ha en god kassa samt kontroll över framtida lånebehov och underhållsbehov.

Resultat

Årets resultat i årsredovisningen är – 3,5 mkr. Det som påverkat resultatet negativt är i huvudsak två stora poster. Den första är som nämnts de ändrade reglerna kring avskrivningar som påverkar resultatet negativt med 4 mkr. Den andra är en redovisningsmässig effekt som uppstår vid försäljning av de lägenheter som upplåts som bostadsrätt för första gången. Ingen av dessa poster har påverkat kassaflödet eller likviditeten på negativt sätt.

Om bostadsrättsföreningen fick redovisa sitt resultat enligt samma princip som när föreningen bildades skulle årets resultat istället uppgå till ca + 3 mkr.

Det är alltså viktigt både för föreningens nuvarande och blivande medlemmar att följa kassaflödet och föreningens likviditet eftersom det är där man får en mer rättvisande bild över föreningens ekonomi.

Att föreningens resultat i resultaträkningen är negativt är i sig inte något problem så länge kassaflöden är under kontroll och föreningens egna kapital ökar eller ligger på en bra nivå vilket kommer att vara fallet under överskådlig tid.

För mer information se årsredovisningen samt bildspel som presenterades vid föreningens årsstämma i maj. Se länkarna nedan.

/Styrelsen


Till nyhetslistan