2023-02-28

Bostadsrättföreningen Styrelsemöte 13

Information till boende Hemsidan. Under mötets första dag diskuterades en reviderad skrivning efter Bomötena. Under mötets andra dag hade den blivit insatt på hemsidan. Dessutom lades det även in på hemsidan om behovet att spara ström, utifrån de rådande elpriserna, samt att BRF:en inte ombesörjs av elprisbidrag. Anslagstavlan. Ny bild på Styrelsen har blivit uppsatt, det uppmärksammades dock av styrelsen att vissa av bilderna på styrelsen utsatts mindre förstörelse. Reviderad skrivning efter Bomötena kunde efter mötets första dag sättas upp och reviderad skrivning var uppsatt på anslagstavlan vid tillfället för mötets andra dag.

Ekonomi - Ulf 6.1 Genomgång Resultatet 2022 (Om vi erhållit det) Väntar på genomgång. Genomgång Resultat 2023. Ulf Robertsson har tagit fram bilder och en excel-fil som riksbyggen har tagit fram över resultat 2023. Övriga Förvaltningsintänkter en mindre post som vi behöver studera med lupp för en bättre förståelse. Resultatet kan lämpligtvis användas som en bilaga inför kommande protokoll. Omsättning lån. Rapport offerter Riksbyggen. Inga offerter inkomna. Två lån ska omsättas 2023-03-28. Ett lån som nu har 2,47 (10 miljoner) samt en annan med 1,53 (23 miljoner). Presentation erbjudande hantering omsättning lån. 

Anmodan för en medlem. Ett styrelsebeslut att gå vidare med anmodan. Styrelsen beslutar att ta ärendet vidare till och göra en anmodan. Johan Kivijärvi och Axel Lundbäck skriver under för styrelsens räkning. På mötets andra dag konstaterades att styrelsen har fått nyckel till lägenheten och den ligger i gamla vicevärdskontoret.

Boende nyinflyttad och är missnöjd med hjälp från RB. Fick bara en nyckel av mäklaren. Brandvarnare, parkeringstillstånd, namnskyltar, lgh nummer saknades.
Värdering på uppdrag av Kronofogden pågår.
Ekonomisk revisor valdes inte på senaste stämman. KPMG används av riksbyggen och de flesta bostadsrättföreningar. Styrelsen beslutar att välja revisionsfirman KPMG som ekonomisk revisor.
En uppsagd hyreslägenhet har begärt hyresavtal av RB. Men var finns originalet eller en kopia av hyresavtalet? Uppdraget ska skickas tillbaka till RB. 3 månaders uppsägningstid gäller som alltid.
Uppgift om storleken på bostadens andel av föreningen är till synes borttagen från Riksbyggens hemsida. Nu utreds det varför uppgifterna är borttagna av RB.

Pågående och planerat underhåll beställt av HSB

Tak Gröna Huset. Fasadskivor - Status Plåtbeslag inte på plats men arbetet går framåt och entreprenören jobbar på i en bra takt och några bekymmer. Under mötets andra dag hade ställningen flyttats till 20A. Arbete i fläktrum och VV20B (södra entrén) hade pågått enligt plan.
Korridor-, fasad- och ytterbelysning – status Ulf L För tillfället finns ingen offert så vi kan inte ta ett slutgiltigt styrelsebeslut för att montering ska kunna ske. Diskussion om vilka bolag och i förlängningen anbud som är aktuella. Priset ska sättas i relation till andra kostnader, kan bli en fråga prioriteringar. Styrelsen tar beslut på att på ta fram anbud. Ulf L tar fram så vi får fler anbud från 3-4 bolag. Vi har fått in 3 anbud. 157 armaturer med sensorer ska monteras. 45 000 kWh minskas med nya armturer, återbetalningstiden är endast 2,4 år. Under mötets andra dag beslutar de närvarande styrelsemedlemmarna enhälligt att välja elcoms anbud.

Solpaneler Gröna husets tak. – Status Produktion planeras börja vid slutet av maj med en öst-västlig monteringsriktning på solpanelerna. Vinkling på solcellerna var initialt planerat utifrån en nord-sydlig riktning men hänsyn till vind, snöbelastning samt regn måste tas vilken minskar maxeffekten men ger mer en bättre spridning över dygnet med mer energi på morgon/kväll. Vi behöver söka bygglov men för stöd av HSB att ta fram ett förslag.

Ombyggnad av soprum. – Status Ulf Robertsson har pratat med RB. Bolaget glb ska göra detta projekt men kan inte börja förrän dörren är på plats och kan monteras. Jobbet ska vara beställt av GLB.

Redan monterade hissar. Klart Statusrapport. Kone Online. AI - uppkoppling – Ulf Ulf Robertsson hade tänkt ta fram och redovisa felanmälningarna. AI i hissarna, ”smarta hissar”. De har inte återkommit till Ulf R förslag. Springorna och gruset som vi har halva året är ett fortsatt problem men ska lösas med bättre städning enligt förvaltningsavtalet med Riksbyggen.

Åtgärd dörrautomatik VV 24C. Riksbyggen har bytt ut delar så att dörrautomatiken fungerar men dörrautomatik vid VV24C ska vara åtgärdad.

Underhållsplan Projektering relining avlopp. RB. Uppdragsbekräftelse Relining – Underskriven. Presentation Anbud. Beslut – avvaktar med beslut Styrelsen ska få en presentation från RB och behöver en mer detaljerad offert att ta ställning till. Styrelsen har fått dokument på Förfrågningsunderlaget samt en offert från proline och swoosh. Styrelsen vill se filmen som ska finnas på rörledningarna/avloppen. Styrelsen inväntar med beslut innan rapport och filmmaterial har inkommit till styrelsen. RBO-avtal ej lämpligt. Finns två metoder en med strumpa (bäst) och den andra med spruta en ny vägg inifrån. Dessa två metoder kan kombineras och användas efter behov och andra förutsättningar.

Dörrautomatik ståldörrar garage – källarkorridorer. – Status HÖ är igång efter påstötning. Ulf har begärt ett anbud.

Projekt illaluktande pumpgrop i garaget. en boende f.d. VVS-ingenjör kontaktas samt även RB. Luckan till pumpgropen måste vara gastät och såklart fungerande, möjligtvis även separat frånluftning. Möte bokas inom kort.

Åtgärd väggupp i garaget. Ulf L – Status ulf har påtalat att för RB att de ska starta upp arbetet.

Målning av pelare och balkar på balkonger Gröna huset. Ulf har påtalat för RB att de ska ansvara för arbetet men ska börja med att ta in anbud så att jobbet utföres före sommaren.

Presentation offert underhåll Garageportar (garageportarna ska underhållas 2 gånger per år). Styrelsen beslutar att anta anbudet under styrelsemötets andra dag på grund av att funktionen är kritisk och måste ha hög driftsäkerhet.

Omfattning runt garageomfattning. - status delar av det utfört. Rune i fixargruppen beställer och monterar fler plåtar så att risken för olyckor minskar.

Igångsättning etapp 2 reparation vattenskadade badrum. Ulf Robertsson har påtalat behovet av detta till RB avvaktar tills RB börjar med  arbetet.

Ny vattenskada. HSB besiktning rapporterad.

Skrivelser: Inkommande/Utgående Vattenskada, gällande ett sönderbilat avlopp. Den boende har fått betala spackling av golv och väggar enl. direktiv av entreprenör. Vill erhålla ersättning för detta. Kontaktperson på HSB har inte varit tillgänglig. Boende har anlitat advokat. Ulf Robertsson tar kontakt med vårt eget juridiska ombud.

Övriga frågor. Resultat överlämning från avhoppade styrelsemedlemmar. Hårdvara för att programmera taggar finns kvar på Hägern. Efter ett beklagligt missförstånd har ägarskapet av info.hagarn@gmail.com inte fått en nytt ägarskap vilket medförde att vi stängde ner mail-kontot. Styrelsen och föreningen tappade en viktig funktion i och med denna åtgärd.


Ersättning Ulf Lindström, adjungerad i styrelsen Förslag: Runo och Ulf L får dela på arvode som skulle ha tillfallit de förra styrelsemedlemmarna. Avvaktar med beslut till nästa styrelsemöte, ordf. tillstyrker dock förslaget.