2023-03-29

Bostadsrättföreningen Styrelsemöte 15

Information till boende

Hemsidan. Vi ska sätta in på hemsidan att vi har etablerat husvärdar i föreningen och att det finns fler husvärdar som har chansen att bli husvärdar då vi för tillfället har tillsatt 1/5.

Ekonomi - Ulf

Resultatet 2022. Genomgång

Ackumulerat resultat 2023. Genomgång. Det uppstod en diskussion om investeringar och underhåll och möjligheten att sätta vissa utgifter som investeringar. Solfångarna på taket ett lysande exempel på något som ska avskrivas under en flera år och inte sättas som en utgift på ett år. Det är bra att styrelsen får vara med att bevaka dessa viktiga frågor så att det inte helt ligger i händerna på ekonomerna. De fortsatta ansträngningarna med att pressa räntekostnaderna har gett frukt. Ulf Robertsson har fortsatt diskutera räntekostnader med långivare, ekonomiskt komptenta personer samt särskilt med kontaktpersonen på Nordea. Även efter styrelsebeslutet har frågorna dryftats (gällande omsättning av lån), något som inte kan lämnas därhän efter styrelsebeslut utan är något som bevakas och i dialog med våra långivare och vänner inom och utanför föreningen.

Ulf R har erhållit kontaktuppgifter till bodelningsman, som snarast kontaktas. RB har initierat kontakten. HÖ-Allbygg har inte skickat en faktura till riksbyggen. 

En boende har fortfarande inte fått namn på postbox eller på lgh dörr vilket är Riksbyggens anvsvar.

Projekt

Tak Gröna Huset. Klart vi har noterat att ätorna på taket egentligen avser arbetet med fasadskivorna på gröna huset.

Fasadskivor – Status Ulf Lindström har besiktad fasadskivorna, det återstår endast små justeringar och sedan kan de flytta ställningarna. Montera och inkoppling av fasadbelysning som lyser upp det gröna huset kvar men ska snart påbörjas.

Korridor-, fasad- och ytterbelysning samt inglasad trapphusbelysning – status Ulf L Det är beställt att äntligen kunna bytas ut. Företaget har inte fått hem all belysning de behöver från tredje part. Belysningen i trapphusen, det kommer att bli hängande lampor från taket i varje hörn, som lyser upp varje våning. Styrelsen beslutar att godkänna att sätta in belysningen i trapphuset i det gröna huset.

Solpaneler Gröna husets tak. – Status Bygglovet måste ändras men föreningen har fått ett positivt muntligt besked från Luleå kommun. Det kommer snart att bli ett byggmöte och sedan information till de boende om processen. När Svea solar är redo kan vi börja med monteringen, slutligen kan vi konstatera att vi kommer att gå i mål med solpanelerna.

Ombyggnad av soprum. – Status Det kommer att bli inåtvänd och högerhängd ytterdörr. Tryckknapp, taggläsare och handikappläsare ska finnas tillgängligt. En långsiktig målsättningen är att ta tag i med värmeslingorna i rampen. Men än så länge blir det viktigt med snöröjning/sandning på rampen och att det finns möjlighet för de boende att bort is och snö intill dörren med ishacka/spade/sopborste.

Redan monterade hissar. Statusrapport. Kone Online. AI - uppkoppling – Ulf 4 stycken gånger har hissen stannat med personer inuti, beklagligt, som Ulf R visade i Kones årsrapport, det är bra att ordföranden möjliggjort denna koll och insyn i hur väl hissarna underhålls, felanmäls och ibland, tyvärr står stilla. Vi har dock svårt att relatera hur väl våra hissar står sig jämfört med liknande hissar. Hur många felanmälningar och stopp kan man förvänta sig givet föreningens hissar?

Åtgärd dörrautomatik VV 24C – Status. Åtgärdat.

Problem med att dörr tjärvar, tar i tröskel VV22A. Undersöka om det är flera innan felanmälan av åtgärd? Enkel åtgärd, något vi kan ta tag i själva innan felanmälan till RB och därtill extra kostnad för reparation.

Underhållsplan

Projektering relining avlopp. RB, Uppdragsbekräftelse Relining – Underskriven. Projektet vilande i avvaktan på att vi skall få se den film från spolning som beställdes av styrelsen årsskiftet 2021/2022 och färdigställds juni 2022 enl. faktura. RB har överlåtit några pågående uppdrag till HÖ, utan att meddela styrelsen. Övriga är oklart.

Dörrautomatik ståldörrar garage – källarkorridorer. RB har hotat med svar inom en viss tid, inte bra med ultimatum. Vi får intern kritik för att ståldörrarna inte är färdiga, frånluften i källaren gör att dörren inte stängs. RB fick uppdraget i september, projektet har verkligen dragit ut på tiden.

Projekt illaluktande pumpgrop i garaget. – Status avvaktar, men nära åtgärd är nära förestående.

Åtgärd väggupp i garaget. Ulf L – Status Placeringen av väggupp har tagit hänsyn till bla. brunnar. Blir en chican så att man inte måste göra över. 50 mm höga. Kan ta sig fram med rullator och cyklister.

Målning av pelare och balkar på balkonger Gröna huset. – Status oklart. Det är inget rbo-avtal. Att få arbetet färdigt för semestern börjar bli för sent. Ulf R, ska ringa och fråga om vilka uppdrag projektledaren på RB har lämnat till andra och vilka han fortfarande har kvar.

Garageomfattande städningen för tvätthallarna. – Runo fixargruppen har åtgärdat.

Montering av rostfria hörnbeslag i skadade ytterhörn i trapphusets bottenvåning och källarvåning. Styrelsen beslutar att godkänna att fixargruppen får sköta monteringen av rostfria beslag.

Problem med Vison Mobile. Ulf R kontaktar boende.

Fastighetsförsäkring hos Länsförsäkringar via försäkrigsmäklare Söderberg&Partner. – status. Ulf R fick i uppdrag att avsluta detta uppdrag.

Skrivelse från Lars Hallkvist, daterad 2023-03-22, Kommentarer synpunkter efter Bomöten 2023! Scannat och meil till styrelsemedlemmar av Ulf R. En viktig person i föreningen, tidigare ordförande. Många synpunkter men inga konkreta frågor förutom höjningen av garageavgiften. Styrelsen tar gärna en diskussion med Lars Hallkvist face to face om han vill, styrelsen lägger ned mycket jobb som inte han känner till.

Skriftlig uppsägning av ansvar för Friskvårdsrummet/gymmet i 6:an från Lars Hallkvist. Kjell Lindström, 6B, Nils Nilsson, 6C som from 1 maj säger upp ansvaret och engagemanget efter 4 års ansvarstagande. Styrelsen uppskattar och tackar för deras engagemang under de 4 åren de ansvarade för friskvårdsrummet. Annonsera om nya frivilliga som kan tänka sig att vara ansvariga för friskvårdsrummet. Det finns möjligheter till modernisering (utrustning för yngre målgrupper) av friskvårdsrummet.

Förfrågan om plats för bilparkering från byggnationen på Biet på vår grusplan. Styrelsen beslutar att inte godkänna förslaget.

Fråga från mäklare om vi tillåter försäljning till juridisk person? Ulf R har begärt in redovisning vad för företag som avses och hur man tänker nyttja lgh. I detta fall är det ett enmansföretag, jurist. Beslut? Förslaget uppfyller stadgarna, och det är upp till styrelsen utifrån respektive juridisk person som vill köpa en lägenhet att godkänna köpet. Styrelsen beslutar att godkänna att den köparen genom sitt bolag får köpa fastigheten som en juridisk person.

Extern förhyrning av parkering husbil. Ulf R har svarat att vi ej har eller får hyra ut någon plats enl tidigare stämmobeslut. Men att styrelsen är positiv till att bygga fler platser. 10.10 Erbjudande om inglasning av balkonger från ett företag. Åtar sig även att bygga djupare balkonger. Skickar broschyr när de nya är klara. 10.11 Leif Perdahl RCO-appen för garageporten gnäller på certifikatsfel. RB undersöker. Ulf R åtar sig att titta på detta. 10.12 Fråga ang förekomst av El-ladd stolpar från mäklarassistent. Ulf R har svarat ”Nej, men det finns i planen att föreningen avser att bygga sådana framgent.” 10.13 Skrivelse från Doman Teknik - Felanvändning av spis främsta dödsorsak vid elbränder i bostäder. För kännedom, något för att sätta upp på anslagstavlan/hemsidan. 10.14 Badrumsrenovering, Vi har kontaktat ett företag som kan bli de som gör badrumsrustningen. Men vi har några funderingar. Som vi tolkar ditt svar står föreningen för kostnaden för att riva bort kakelplattorna samt mattan. Står föreningen även för kostnaden för att byta den gamla golvbrunnen? 3000 kr i bidrag till den boende för att byta ut golvbrunnen. Golvbrunnen är föreningens ansvar och ska efter besiktning få ett protokoll på ett fackmannamässigt godkänt arbete. Boende gör det på eget bevåg om det är bara tätskiktet som ändrats eller brister i underhåll. Kan vi byta elementet i badrummet mot en vattenburen handdukstork? Nej, vi ska inte ha vattenburet bara eldrivet. 10.15 Max antal gånger nyttjande av kod för gästparkering via ePark? ePark undrar följande: Om vi inte minns fel så har ni efterfrågat begränsning i hur många gånger man får använda en aktiveringskoden för besöksparkering? Vad styrelsen vet så finns inga problem med att folk regelmässigt bokar upp en besöksparkering som begränsar chansen för andra att boka en plats. Vi har den funktionen, dock så är den funktionen inte aktiverad. Fungerar allt som det ska, eller vi ni ha den begräsningen, det vill säga att man inte kan aktivera besökstillstånd hur många ggr som helt? Ulf R har ställt fråga vad det är för fördelar för oss?

Ansökan andrahandsuthyrning - Styrelsen beslutar att godkänna en andrahandsuthyrning.

Luleå närradioförening som hyr rum 6 och 7 i källargatan 4e, vill säga upp kontraktet.

garageplats 285 – eluttag

Styrelsen beslutar att inte ge en permanent tillgång till ett eluttag. Boende får nyttja det (elledningar/sladdar/eluttag) som finns tillfälligt men har ingen rätt att kräva att det blir permanent.

Studiecirklar: Boende som ansvarat för det tidigare skulle vilja göra det i gen? Hur ställer vi oss till det? Föreningar med i huvudsak medlemmarna för får boka gratis. Går via styrelsen. I samarbete/samförstånd med brf varvet hägern, inget vinst syfte.

Förvaltning Riksbyggen Leverans Fastighetsskötsel – status. Insänd Reklamation. Begärt ”Handlingsplan för hur och när Riksbyggen skall uppfylla avtalet motses, enl meil, RB 24 mars 2023. Väldigt många frågor hänvisas tillbaka till styrelsen. I stort sett ingenting av RB åtagande enl vårt avtal fungerar. P-tillstånd, koder, namnskyltar, nycklar postboxar, namn i porttelefon saknas. Boxar, modem och fjärrkontroll saknas i flertalet lgh.

RB har tappat bort ett gåvobrev en boende. Först 1 mån efter inlämning är ärendet påbörjat.

Uppsägning hyresavtal garageplatser har ej påbörjats.

RB vet ej var p-platserna ligger och låter den som hyr leta själv eller kontakta styrelsen.

Ulf R hade möte med RB föregående vecka för att hjälpa till att skapa rutiner som saknas. Ytterligare möte blir mån den 27 mars. Ny reklamation gällande 1:a kvartalet. Överväga uppsägning av avtal? Rörigt på riksbyggen. En möjlighet som vi på allvar måste avväga är att säga upp avtalet. Men det kan även bli något för en ny styrelse att ta hand om.

Leverans Lokalvård – status Axel L är inte helnöjd men det har ändå blivit bättre men vi bevakar fortsatt städningen. Runo (fixargruppen) har hjälpt till och pratat med RB underentreprenör så de vet när de kan städa bastun (före klockan 10).

Beställd spolning och filmning avlopp av RB årsskiftet 2021/2022. Begärt ursprunglig sammanställnin. RB uppger att de är i tvist med Swoosh. Senast nästa vecka förväntar vi oss att vi fått filmen och rapporten till oss alternativt pengarna som vi redan betalat för denna tjänst insatt på vårt konto. Skickat krav till RB den 24 mars 2023.

Energibesiktning – Redovisad. Framkom inga förslag till åtgärder som inte styrelsen redan kände till.

Överlämning av ansvar nyckel och passage till RB – status, Har nu alla möjligheter att göra det och allt ska funka och att certego kan rekvisitera taggar och nycklar.

Avfallshantering - status. Åtgärd. Arbetsbyte med RB. Snöskottning VV20Bs entré mot O’Learys Vinterhålls (snöröjs) ej och i stället rör fastighetsskötaren om i de 6 wellpapps kärlen så att det ryms mera. Ulf R skulle göra upp med fastighetsskötaren om lösning.

Lång kö för erhållande av parkeringsplats. Hur lång? Mäklare och ev. nya medlemmar klagar. Föreningens villkor? – Status. Ulf R undersöker med RB förbättringsförslag.

Uppdatering av Företag som har kvarstående garantiåtaganden. – status. Ulf R åtgärdar.

Enhetlig felanmälan. Kone och Garageportar direkt till RB vor önskvärt istället för att felanmälningar skickas till respektive bolag.

Problem med brandlarm i garaget. Parkerad faktura för underhåll RB. – Status. Ulf L har varit i kontakt med Umia, de ska vara förbi och ta bort felanmälan. Om cirka 14 dagar ska de byta ut (larm)centralen. Ulf L har kontaktat RB för det står och tjuter i dagsläget. Det har inte fungerat på ett tag och Ulf R vill ha återkoppling. Umia har ansvar sedan de har installerat och monterat centralen. Funktionen är intakt, givaren funkar. Den larmar vid brand (är testat) men larmar i onödan / något fel med givarna. Vi ansvarar för underhållet. Umia har skyllt på fabrikanten av centralen.

Montering ny torktumlare Residensg. 4 – Torktumlaren har kommit men är inte monterad. – Status Först måste ett förarbete göras genom att bila bort betongklacken.

Beställt spolning och filmning av köksavlopp i en fuktskadad lgh och hos en annan lgh. Suger nu luft ur lägenheterna. Vi ska ta dit Umia som får filma avloppen.

Ulf R har beställt en extra leverans av 100 st lysrör till garaget. 100 st till korridorerna och 100 st till trapphusen innan sista datum för att kunna beställa dessa lysrör som kommer att förbjudas i augusti 2023. Vi har fått leveransen så nu klarar vi oss utan att behöva byta ut armaturerna i dessa utrymmen inom några år. Ulf R önskade att riksbyggen var drivande i detta projekt.

Övriga frågor.

Resultat överlämning från Siw Karlsson, Maria Ekholm avhoppade styrelsemedlemmar. – status. Av Ulf R begärd kvittens på återlämnade nycklar kvarstår.

Seniorerna vill återuppta fikamöte i Föreningslokalen utan kostnad. Status möjlighet till anpassning av bef. passagesystem – Tidschema i princip lika tvättstuga. Styrelsen är positiv. Ulf R och resten av styrelsen kan tänka sig ett förslag med 3 tidspass: 07-12 och 12-17 och 17-22. Bokning idag får ske max en månad i förväg. Det ska vara en regel att man får boka som mest 3 pass i rad.

Air B and B - Dikussion om boende och lägenhet som ägnat sig åt sådan verksamhet.

Deltagande HSB:s föreningsstämma 4 maj. Ulf R prel. anmäld.

Ersättning Ulf Lindström, ajungerad i styrelsen sedan årsskiftet 2022/2023. Förslag att ta ställning till är att Ulf L. och Runo får dela på beloppet som de avhoppade medlemmarna skulle ersättas med. Beslutet behöver förankring med revisor. Styrelsen avvaktar med beslut och vill stämma av med att revisorn före ett styrelsebeslut. Styrelsen är dock positivt inställd till att Ulf L och Runo får dela.

Beslut om nya stadgar? Ulf R har kontaktat HSB gällande detta. Inväntar skriftligt svar. Ulf R har skickat våra stadgar till HSB version 5, 2012 och det ska jämföras med hsb:s grundstadgor. HSB återkommer med förslag som sedan ska godtas på kommande stämm.

Ulf R har skapat en mall för beställningsskrivelse som vi kan nyttja för beställning av varor, tjänster och entreprenader. Kommer att nyttjas till den skriftliga beställningen av byte av korridorbelysning i Gröna huset, VV 20 A & B. Förslag att skriftliga beställning alltid skall göras enl denna mall. Av båda parter underskriven Beställningen sparas på Mitt Riksbyggen. vill ha reda på vilka hyresrätter vi har får reda på underhåll/reparationer. Ledande förhandling som vi måste förhålla sig till. För hyresgästerna kan bli retroaktiv hyreshöjning eftersom förhandlingarna i Luleå har strandat. När beslut i frågan finns ska vi lägga ut det på hemsidan. HSB hjälper oss med hyresförhandlingarna.

Beslut om husvärds arbetsuppgifter?

Vi har avtal med riksbyggen om överlämningen så att vissa uppgifter överlappar lite med det riksbyggen har åtagit sig enligt förvaltningsavtalet. Ulf R har tagit fram en lista på uppgifter som husvärdarna ska följa.

Styrelsen beslutar att godkänna husvärdar.

Avtal entreprenörer: En Torktumlare i hus 4 (residensgatan) har missljud, styrelsen beslutar att byta ut torktumlaren, den väldigt gamla torktumlaren ska enligt beslutet bytas ut. Vi beställer inte filter, vi undersöker först. Det kan om det inte finns ett filter byggas upp damm i kanalen som skickar luften till garaget, det är bra att luften återvinns till garaget.

 

Styrelsebeslut

Styrelsen beslutar att godkänna införa husvärdar.

Styrelsen beslutar att inte ge en permanent tillgång till ett eluttag

Styrelsen beslutar att godkänna att en boende genom sitt bolag får köpa fastigheten som en juridisk person

Styrelsen beslutar att inte godkänna parkeringsförslaget.

Styrelsen beslutar att godkänna att fixargruppen får sköta monteringen av rostfria beslag.

Styrelsen beslutar att godkänna att sätta in belysningen i trapphuset i det gröna huset.