Begreppet bostadsrätt användas ofta i dagligt tal för att beteckna den lägenhet du har. Det är däremot viktigt att komma ihåg att när du köper en bostadsrätt så köper du ingen fysisk lägehet, eller andel av en fastighet, utan du köper dig rätten att nyttja en viss lägenhet.
Vad detta innebär är att du, tillsammans med dina grannar, är medlem i en ekonomisk förening (bostadsrättsföreningen) som äger fastigheten och därmed också lägenheterna. Du är själv med och äger huset du bor i - allt från lägenheterna i sig, de gemensamma utrymmena, till utemiljön.
Styrelsen har som uppdrag att se till att bostadsrättsföreningen förvaltas på bästa sätt, men alla medlemmar är gemensamt ansvariga för att boendet fungerar bra. Att bo i en bostadsrättsförening innebär alltså att du tillsammans med andra får möjlighet att utveckla ditt boende på bästa sätt.
När du köper en bostadsrätt måste du söka medlemskap i bostadsrättsföreningen och det är styrelsen som godkänner nya medlemmar. En överlåtelse blir först giltig när medlemskap har beviljats. Om styrelsen inte skulle godkänna ett medlemskap kan frågan prövas i hyresnämnden. Styrelsen kan inte neka medlemskap utan att ha mycket goda skäl för det.
I bostadsrättsföreningens stadgar anges hur föreningens verksamhet ska vara organiserad, vilken beslutsordning som ska gälla och vilka krav som ställs på dig som medlem. Ta del av stadgarna innan du blir medlem. Som medlem åtar du dig att följa stadgarna.
Med nyttjanderätten till lägenheten får du både rättigheter och skyldigheter. Skyldigheterna handlar om att vårda och sköta om. Rättigheterna handlar om att själv få göra vissa förändringar och renoveringar i lägenheten med större frihet. Trots detta är det viktigt att komma ihåg att du behöver styrelsens tillstånd för större ingrepp i lägenheten. Ta alltid kontakt med styrelsen om du är osäker på vad som gäller.
Du har ett särskilt ansvar för lägenheten du bor i men du har också ett ansvar för fastigheten som sådan. Med detta menas utrymmen både ute och inne, som du och dina grannar gemensamt disponerar. När du använder lägenheten ska du se till att bevara vad som kallas sundhet, ordning och skick inom fastigheten. Du ansvarar också för vad dina familjemedlemmar och gäster har för sig.
Mycket av det som medlemmarna tycker är viktigt för trivseln i boendet regleras varken i lagar eller stadgar. Sådana frågor beslutar man om tillsammans. Tillsammans skapar du och dina grannar den bomiljö ni vill ha.