FAQ

    Var är verket placerat?
    Verket är placeras på Granberget i Robertsfors kommun drygt fem mil norr om Umeå..

    Vad är det för verk?
    Verket är av märket Enercon och tillverkas i Tyskland. Effekten är 2 MW.
    Läs mer om verket på Enercons hemsida: http://www.enercon.de/en-en/62.htm

    Hur länge har verket varit igång?
    Produktionsstarten var 3 november 2009.

    Hur lång livslängd beräknas verket ha?
    Den tekniska  livslängden är beräknad till över 20 år.

    Hur mycket motsvarar en andel?
    Målproduktionen per andel är 1000 kWh/år.
    Det ger ett beräknat andelsvärde på 1000 kWh per år. Den totala produktionen är beräknad till 5 300 MWh

    Hur stor har el produktionen varity under åren ?
    Under åren har den producerats ca 4,8 GWh. Under första åren så var verket effekt neddraget pga Skellfteå Krafts höga kostnad för inmatningsavgift. Produktionen är beroende på rådande vindförhållande över året.  

    Under vilken förutsättning får bostadsrättsföreningen köpa andelar?
    Förutsättningen för att få köpa andelar i HSB Vind är att bostadsrättsföreningen är HSB medlem, att man nyttjar sin andel till bostadsrättsföreningens gemensamma anläggningar samt att varje andelsägare ska nyttja energiproduktionen för eget behov. Elproduktionen får ej säljas vidare till utomstående. Antalet andelar får inte överskrida andelsägarens faktiska förbrukning. Lägsta antal andelar som medlem kan äga är 10 andelar. Varje andel iföreningen motsvarar 1000 kWh per år i 25 år och andelspriset är nominellt 6 600 kr.

    I dagsläget finns andelar att köpa. Ta kontakt med någon ur styrelsen.

    Kan styrelsen i bostadsrättsföreningen fatta beslut om att gå in som andelsägare i HSB Vind?
    Nej, det krävs en extrastämma med 2/3 majoritet. Skälet till det är att det innebär en utvidgning av bostadsrättsföreningens ordinarie verksamhet att gå in som andelsägare i HSB Vind.

    Får bostadsrättshavarna även köpa andelar för elförbrukningen i lägenheterna?
    Nej, i dasläget kan endast bostadsrättsföreningarnas köpa andelar för deras gemensamma elförbrukning.

    Vilka är de ekonomiska fördelarna med vindkraft?
    De ekonomiska fördelarna är att föreningen erhåller ett fast elpris under året och så lågt som gäller under rådande marknadsförustättningar.  HSB vind erhåller även elcertifikat för den el som vindkraftverket producerar. Värdet på elcertifikaten har varierar och beror på utbud och efterfrågan. Priset har varierat mellan 4 -33 öre per kWh under den period som verket varit i drift. I dagsläget mars 2023 ligger det på ungefär 4 öre.
    Föreningen har inga vinstmarginaler som ett kommersiellt elhandelsbolag. HSB Vind sätter ett 1 årig el pris exklusive profilkostnad. Priset ska täcka samtliga bokförda kostnader varför kassaflödet är positivt och föreningen bygger upp en likviditet med cirka 1,8 Mkr per år.

    Beskattning av elpriset?
    I dagsläget beskattas all el som understiger ett marknadspris. Marknadspriset är det pris som bl a redovisas över Nordpool, Nordens gemensamma elkraftbörs.
    Prisskillnaden beskattas med en uttagskatt och uppgår till cirka 26 % på värdet.
    Du kan läsa mer om uttagsbeskattning på skatteverkets hemsida eller läsa om regeringsrättens dom i nedanstående dokument.
    Avräkning el mot Umeå Energi
    Se bifogade PDF-filer längst ned på sidan.

    Prissättning av elpriset inom HSB Vind

    HSB Vind fakturerar ett elpris motsvarande rådande elpris på elmarkanden, allt för att undanröja eventuell förmånsbeskattning för medlemmarna vid en underprissättning. Förutom elpriset så faktureras medlemmen den faktiska profilkostnaden som HSB Vind betalar till Umeå Energi. Umeå Energi fakturerar sin el och gör ett preliminärt avdrag för resp medlems andel och utifrån en beräknad total produktion. Slutlig avräkning sker en gång per år efter årsskiftet för respektive medlem. Priset sätts oftast som ett fast 1- års pris.

    Hur fungerar elcertifikatsystemet?
    Elcertifikatsystemet är ett marknadsbaserat stödsystem för utbyggnad av förnybar elproduktion i Sverige. Producenter av förnybar el tilldelas ett elcertfikat för varje producerad MWh. Elleverantörer och vissa elanvändare är dock skyldiga att köpa in elcertifikat i förhållande till sin elanvändning (kvotplikt). Syftet är att öka produktionen av el från förnybara energikällor och att få till stånd investeringar i ny produktion. Läs gärna mer om elcertfikatsystemet på energimyndighetens hemsida.

    Kan medlemmarna i HSB Vind fritt välja elleverantör?
    Medlemmarna måste idag vara kund hos Umeå Energi Elhandel AB för den elanläggning som är kopplad till HSB Vinds elkonsumtion. Umeå Energi har det så kallade balansansvaret för HSB Vind. Med det menas att Umeå Energi håller reda på hur mycket el vårt vindkraftverk producerar och hur mycket el som andelsägarna förbrukar och garanterar att både vår produktion och konsumtion för HSB Vind och dess andelsägare. Umeå Energi sköter även avräkningen för andelsägarens kosnumtion fördelad mellan HSB vindproducerad el och övrig el köpt av Umeå Eneri Elhandel AB.
    I framtiden är givetvis andra elhandelsbolag aktuella. Det handlar om vilket pris som HSB Vind får betala både för tjänsterna som balansansvar och administration samt givetvis för den kompletterande elen.

    Hur hanterar man risken för haverier och avbrott?
    För att i möjligaste mån förhindra avbrott och haverier så har vi en gemensam driftsorganisation med övriga ägare i vindkraftsparken. Kvarkenvinden. Det innebär att vi kan upphandla gemensamt samt dela kostnaderna för reservdelar och att kontinuerlig service från annan leverantör.
    Det finns även tecknat en försäkring mot ett driftavbrott och produktionsbortfall.