Avfallssortering i miljöhusen

03 juni 2024

Från och med 1 januari 2024 har Luleå Miljöresurs AB, kommunens bolag (Lumire), tagit över ansvaret för insamling av förpackningar från flerbostadshus. Detta kommer att innebära en väsentligt lägre kostnad för hämtning av avfall som sorteras korrekt i kärlen för pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, färgade glasförpackningar och ofärgade glasförpackningar.

Styrelsen har fått information från Lumire om att en alltför stor del av avfallet från föreningen läggs i kärlen för Restavfall (tidigare kallad Brännbart). Det gäller både förpackningar av olika slag samt matavfall. Förutom förlusten av möjlighet att återvinna det avfall som sorteras fel leder det till större risk för dålig lukt i miljöhusen då matavfallet bryts ned i den syrefattiga miljön som ofta uppstår i de stängda plastpåsar som används för brännbart avfall. Det leder även till ökade kostnader eftersom tömning av kärl för Restavfall är mycket dyrare än tömning av kärl för respektive förpackningstyp samt att föreningen måste betala en straffavgift för felsorterat avfall.

Styrelsen uppmanar därmed er alla att vara noga med att sortera ert avfall, på informationsbladet som går att ladda ned längst ner på denna sida finner ni en enkel sorteringsguide för de vanligaste avfallstyperna. Det går att sortera alla typer av avfall som finns på bladet i våra miljöhus. Lumire har även en digital sorteringsguide online där det går att söka på specifika produkter och material och få information om hur de sorteras korrekt: https://www.lumire.se/atervinning-avfall/atervinningens-abc/sorteringsguide/ 

Kontakta gärna styrelsen via mejl (styrelse@kallkallan.nu) om ni har förslag på hur föreningen kan underlätta för er att sortera ert avfall eller om ni har några frågor!

Med vänliga hälsningar,

Styrelsen brf Kallkällan


Till nyhetslistan