Val till styrelsen

04 mars 2021 Vi behöver din hjälp i styrelsen. Vi medlemmar i bostadsrättsföreningen måste hjälpas åt för att få allt att fungera. Genom att ha en väl fungerande förening sparar vi även pengar åt oss själva och kan på så sätt förhindra att avgifterna höjs i onödan.

I princip kan styrelsens arbetsuppgifter sammanfattas i följande punkter:

- Se till att föreningens fastigheter och övriga tillgångar hålls i bra skick.

- Se till att föreningen håller ordning på och redovisar ekonomin enligt lagar och regler så att medlemmarna kan känna sig trygga.

- Ta hand om alla praktiska frågor som rör bostadsrättsföreningen.

Det är cirka sju styrelsemöten per år och en ekonomisk ersättning utgår för ditt arbete.

För att valberedningen lättare ska kunna hitta kandidater att fylla alla poster med plus att du ska kunna påverka din boendesituation, vill vi att du anmäler ditt intresse till valberedningen: Jakob Eriksson, 073 026 51 02 efter kl 15.00, gado34@hotmail.com eller Fredrik Wikström,070-517 35 11, fredrik@cillas.se.

Sista dag för intresseanmälan, 31 mars.

Styrelsens sammansättning

Ledamöter: Alla som sitter i en styrelse kallas för ledamöter. Om någon av dessa får förhinder att närvara vid något möte kan en suppleant ersätta dem. En suppleant går då in som ordinarie.

 

Suppleant: Suppleanten sitter oftast med på alla styrelsemöten, även om alla ordinarie är på plats. Skillnaden är då att suppleanten inte har rösträtt.

 

Ordförande: En ordförande måste finnas i alla styrelser. Ordföranden är den som ser till att styrelsen samlas när det behövs och är också ansvarig för att medlemmarna får den information som är nödvändig. Ordföranden ska mer än andra ledamöter följa verksamheten i föreningen och hålla sig uppdaterad med allt som händer. I vår förening samarbetar ordförande och vicevärd.

 

Sekreterare: Sekreterare är en annan funktion som måste tillsättas. Alla föreningar är skyldiga att föra protokoll vid sina sammanträden och det är sekreterarens uppgift att göra detta. Protokollet är ett bra hjälpmedel för styrelsen när det gäller att bevaka att beslutade åtgärder verkligen blir genomförda. Sekreterare och ordförande har vanligtvis ett nära samarbete och det är oftast sekreteraren som håller koll på alla papper, pärmar och register. Beslut bör även vara motiverade i protokollet, så spårbarhet i varför ett beslut fattades kan hittas i efterhand.

 

Revisor: En revisor ska väljas i bostadsrättsföreningen och en professionell revisor ska anlitas från ett externt företag. En revisor är en typ av kontrollant, som väljs av medlemmarna för att kontrollera hur ekonomin sköts i föreningen. Revision betyder granskning och för en bostadsrättsförening innebär det att den egna revisorn ska gå igenom löpande räkenskaper, inkomster och utgifter. Den externa revisorn ska granska årsredovisningen och se efter hur verksamheten sköts i stort, såsom ansvarsfördelning mellan ledamöter och föreningens förvaltning och rutiner. När året är slut skriver revisorn en revisionsberättelse, som beskriver bland annat hur granskningen skett.

 

Valberedning: Vid stämman utser medlemmarna valberedning. Valberedningen är de som ska ge förslag på vilka som kan väljas in i styrelsen. De bör ha bra kontakter med många medlemmar och veta vilka kunskaper och färdigheter som behövs. Valberedningen bör tänka på att styrelsen ska vara representativ, dvs. ha en blandad sammansättning.