I 7 kapitel 9 § stycke 1 i bostadsrättslagen (1991:614) framgår att bostadsrättshavaren har ett stort ansvar för att se till att grannar inte utsätts för störningar som ”i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas”. Lagen klargör alltså att det är bostadsrättshavarens ansvar att rätta sig efter de regler som föreningens styrelse meddelar.
Alla ljud (eller andra typer av störningar) från någon annans lägenhet utgör inte en störning i objektiv mening, även om man subjektivt kan uppleva det så. Det är helt normalt att en skiftarbetare duschar och lagar mat när denna kommer hem sent under kvällen eller på natten. Likaså är det normalt att man anordnar fester då och då, eller att ens barn blir sjuka och skriker på nätterna.
Om du upplever störningar, ska du först vända dig till den granne som orsakat störningen. Tänk på att du framför dina klagomål på ett respektfullt sätt och försök hitta en ömsesidigt fungerande lösning. Vanligtvis dämpar de som lyssnar på hög musik på volymen, eller dämpar ljudnivån på en högljudd fest.
Om du upplever att du inte får gehör för dina önskemål, ska du noggrant dokumentera störningar. Först därefter ska du vända dig till styrelsen som ska vidta ytterligare åtgärder. Om störningar inte upphör, finns det skäl för styrelsen att överväga avhysning.
Om det är en allvarlig störning, till exempel om du har försökt att prata med din granne som betett sig hotfullt mot dig, ska du ringa till polisen.
|