Vår BRF

Ett informations blad i bokstavsordning, som ska göra det enkelt hitta den informationen som gäller vårt bostadsområde.

Alla gemensamma utrymmen, inomhus och utomhus, äger vi tillsammans, och med det följer också att vara ansvarsfull och aktsam om såväl hus som utemiljö, för att skapa ett trivsamt boende för alla. (HSB betyder Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening) Skillnaden mellan att bo i en bostadsrätt och en hyreslägenhet är att du äger din lägenhet och därmed har fullt ansvar för den och själv kan påverka din boendemiljö. T.ex. får du tapetsera och måla och bygga om och byta ut i köket, men om du skall ändra i bärande konstruktion behövs beräkningar från en konstruktör och styrelsens godkännande. Om t.ex. kylen går sönder får du ringa service själv eller köpa en ny - om du bott i en hyreslägenhet hade du ringt bovärden som ombesörjt detta. Byggnationer, skador och reparationer i våra hus och vår utemiljö påverkar den avgift som alla betalar in till HSB.

Styrelsen Brf Klockaren

ANDRAHANDSUTHYRNING

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand så följer vi bostadsrättslagen och hyreslagen. Det innebär att du måste ha särskilda skäl. Vid uthyrning skall du lämna in en ansökan till vicevärdskontoret, Läkarvägen 6H, där du skriver in under vilken tid det gäller, upplysning på lägenhetsnummer, namn och telefonnummer på dig och den som skall hyra samt skäl. Blankett att ladda ner finns på: norr.hsbportalen.se //mina sidor //mina medlemsdokument eller prata med vicevärden så får du en blankett i handen. Uthyrning är tillåtet max ett år i taget. En avgift för andrahandsuthyrning tas ut, för närvarande 10 % av ett prisbasbelopp. Observera: Du måste ha skriftligt medgivande innan uthyrning får ske.

• Du som lägenhetsinnehavare ansvarar för att hyran betalas i tid

• Du är ansvarig för att din hyresgäst ej stör grannarna

• Du bör upprätta skriftligt kontrakt med din hyresgäst

• Du bör avtala bort dennes besittningsskydd.

ANSLAGSTAVLOR

Finns i varje trappuppgång. Där anslår styrelsen meddelanden som rör boenden i föreningen. Ta för vana att titta om det finns nya anslag. Ytterligare finns hemsidan: www.hsb.se/norr/brf/klockaren/ och Facebookgruppen: BRF Klockaren Skellefteå. Snabbast info får man på Facebook.

AVGIFTER

Som medlen i Brf. Klockaren är du delägare i fastigheten och betalar en månadsavgift beräknad på föreningens kostnader för att driften av huset ska täckas. Avgiften är fördelad på årets 12 månader och blanketterna skickas ut av HSB fyra gånger om året. Det är viktigt att du betalar för rätt månad. I avgiften ingår förutom bostaden, balkongavgift, elförbrukning och informations-överföring samt ev. parkeringsplats, carport eller garage. 

AVLOPP

För att undvika att fett ansamlas i avloppsrören låt stek- och frityrflott stelna i pannan och släng det sedan i hushållssoporna. Annat som kan orsaka dåligt avlopp är kaffesump, stearin och råa ägg vilket kan bilda en propp i rören. För att lösa upp en ev. propp använt bakpulver, såpa eller diskmedel med efterföljande kokande vatten. Gör detta regelbundet så slipper du kanske ringa vaktmästaren. 

BALKONGER

Balkongen liksom fasaden är föreningens egendom.

  • Tänk på att inte göra några hål i den nya balkongen, alltså aldrig borra eller spika i tak, vägg eller golv. Använd istället tejp, klister eller magnet. Om du har en vägg mot grannen så är det en brandvägg, konstruktionen innehåller ett dräneringssystem som kan skadas, och taket/golvet är endast 70 mm tjockt.
  • Om du vill grilla så gör det endast med el-grill.
  • Vill du ha extra värme på balkongen så använd el-element eller infravärme. Värm inte genom att ha balkongdörren öppen, då sparar vi ingen energi i vår förening.
  • Om du vill ha el på balkongen, förvissa dig om att det är från ett jordat uttag. Dra inte ut en skarvsladd från ett vanligt ojordat uttag det kan bli väldigt olyckligt!
  • Eftersom inga hål får göras i konstruktionen så kan inget fästas utanpå balkongen. Vill du ha växter, blomlådor eller parabol på balkongen får du ha dem på insidan.

Fasaden är föreningens egendom, om du vill måla väggar använd kulörerna:

NCS S 0502-Y (Stockholmsvitt, antikvitt, äggskalsvitt el. andra benämningar)

NCS 3005-Y50R (= samma kulör som på fönsterväggen)

NCS 8010-G50Y (= skogsgrön som de med fransk balkongdörr på 5:an)

NCS 7020-Y90R (= brunröd som de med fransk balkongdörr på 6:an)

I övrigt gäller samma hänsyn till våra grannar som alltid. Ta väl hand om vår investering och lev och njut av den!

BARNVAGNAR

Förvaras i avsedda utrymmen. Tänk på att trappan skall hållas fri från skrymmande föremål för att räddningstjänst o. dyl. kan komma fram.

BASTU

Finns i 6H. Nyckel lånas hos vaktmästare.

  • Man antecknar sig på bokningslistan vid nyttjande av bastun.
  • Max 2 timmar/tillfälle.
  • Toalett finns angränsningen mellan tvättstugorna.
  • Tomma flaskor och skräp lämnas i miljöhuset.
  • Städning/våttorkning utförs efter avslutat bastubad.
  • Nyckel återlämnas snarast efter avslutat bastubad.
  • Meddela vaktmästaren om det saknas något eller något behöver åtgärdas.

BESÖKSPARKERINGAR

Vi har totalt 6 st besöksparkeringar, du hittar 5 st ovanför gaveln på 6G och 1 st vid 6A. I våra parkeringsbestämmelser har vi avtal med Avarn Security, på besöksparkeringen använder du den digitala parkeringsappen Parkster

BILAR

Parkeras på parkeringsplatserna, ej inne på gårdarna. Onödig biltrafik inom området bör undvikas. Gästparkering är avsedda för besökande. Önskar du hyra parkeringsplats, carport eller garage prata med vår fastighetstekniker. Vintertid skottar du själv din parkering och utanför garageplatsen där traktorn ej kommer åt.

BOLÅN

Du kan ansöka om Gröna bolånet hos din bank, då din bostad i BRF Klockaren har energiklass A enligt Boverkets energiklassificering som gjordes 2023, det ger dig en något bättre räntesats på ditt lån

https://www.boverket.se/sv/energideklaration/energideklaration/grona-bolan/

BORDTENNIS/ MOTIONSRUM

Finns i 6A. Nyckel lånas hos fastighetsskötaren. 

BORRMASKIN

En slagborrmaskin finns att låna hos vaktmästaren. Använd slagborrmaskinen om du gör hål i bärande stenbetongväggar.

BRANDSÄKERHET

Du ska ha brandvarnare i din lägenhet och se till att den fungerar. Ladda ej sparkcyklar och cyklar i trapphuset.  Se till att trappen och entre´n hålls fri från störningar för att underlätta utrymning vid t.ex. brand.

BREDBAND

Föreningen har internetavtal med Telenor, varje lägenhet har nätverksuttag i lägenheten. Som medlem i föreningen har du fri tillgång till internet (ingår i avgiften). För att ansluter till nätet, gör du genom att logga in på Telenor eller att ringa Telenor och uppge att du bor i BRF Klockaren i Skellefteå. Är du nyinflyttad måste du ringa Telenor och anmäla dig som ny kund för att bredbandet ska fungera.

BYGGA OM

Om du tänker genomföra en större reparation, ingrepp i bärande vägg eller byte av fläkt, så prata med fastighetsskötaren eller styrelsen innan renoveringen. Vid ingrepp i bärande vägg begär styrelsen att du först tar kontakt med konstruktörer som kan ge skriftligt utlåtande. Meddela dina grannar om vad du tänker göra och hur lång tid det tar. Arbetet får utföras mellan klockan 07.00 och 19.00 på vardagar och 09.00 till 17.00 under helger och röda dagar. RENOVERING TAK I Lägenheter. Holmlunds Måleri använder en takfärg som heter BECKERS SCOTTE L2 när dom målar lägenhetstak på läkarvägen. Behöver gamla takfärgen skrapas ner och taket blir betongrnt, använd först primer, SIGMA RENOVA ISOTOP, sedan ett vanligt Beckers LH spackel och slutligen BECKERS SCOTTE L2 så slipper du flagnad färg i taket.

CYKEL

Förvaras på avsedd plats. Plats för långtidsförvaring finns i skyddsrummen. 

CYKELPUMP

Kompressor finns i fönstret vid 6F. Där kan du även fylla luft i moped-motorcykel och bildäck. Mätare sitter på slangen. 

ELEKTRICITET

Vi har ett gemensamhetsavtal på elen vilket innebär att du endast betalar för din elförbrukning. HSB samlar in elförbrukningsuppgiften och räkningen kommer med tre månaders eftersläpning. Avtalet upphandlas av HSB med den billigaste leverantören.

Läs gärna av din elförbrukning på: webel-online.se

Logga in på följande sätt hos webel-online.se

Med platsnummer: 2621

Personlig kod xxxx = Dina fyra sista siffror i ditt personnummer

ENTRÉN

Entrédörrarna är låsta .Lås upp med din lägenhetsnyckel, blipp eller med kod. 

FASTIGHETSTEKNIKER

Vår fastighetstekniker heter Fredrik och han har arbetstid 07.00 -16.00 varje vardag lunchstängt 11.00-12.00. Du når honom på telefon 073-094 73 07. Om han inte svarar, lämna ett meddelande på telefonsvararen eller skicka mejl till: klockaren.fredrik@outlook.com Fastighetstekniker Fredrik har sina lokaler i 6F. 

FELANMÄLAN

se Fastighetstekniker. Är det akut under övrig tid så har vi avtal med Avarn. Avarn fakturerar för utryckning och det är bostadsrättsinnehavaren som står för kostnaden. Är det upplåsning av din egen lägenhetsdörr måste du kunna legitimera dig innan Aarn låser upp.

Telefonnummer till AVARN 0102-10 90 00

FEST- OCH FRITIDSKOMMITTÉN

Håller i servicen för många av verksamheterna i Samlingsrummet. 5C Aktiviteter annonseras i trapphusen och på Facebook Kom gärna med förslag till Styrelsen eller kommittén! Daglediga är välkommen på Onsdagsfika kl 14.00 i lokalen på 5C under vinterhalvåret.

FÅGELMATNING

Mata gärna småfåglarna - men helst i skogen. Lägg inte ut matrester, de drar till sig råttor. Vid frömatning i automater eller med talgbollar är risken mycket liten för råttor. 

FÖRENINGSSTÄMMA

Föreningen har brutet räkenskapsår och ska hållas inom 6 månader efter bokslutet. Stämman behandlar årsredovisningen samt väljer styrelse, revisorer och valberedning. Om något särskilt beslut skall fattas kallas till extra föreningsstämma. Lokalen är Samlingsrummet, 5C. 

FRUKTTRÄD 

Vi har ett flertal äppelträd, plommonträd och körsbärsträd som man kan plocka och äta av i vårt område. Även bärbuskar; svarta, röda och vita vinbärsbuskar, fläder samt rabarber, kryddor och örter. Ta del av utbudet och kom gärna med förslag till styrelsen.

FÖRRÅDSUTRYMMEN

Till varje lägenhet finns två förråd, ett större och ett matkällarförråd. Vill du ha förråd för grönsaker som håller lagom kyla så tala med vaktmästaren. Det finns i 5F. Förvara inte stöldbegärliga föremål i dina förråd. 

FÖRSLAG

Utanför vaktmästarens dörr i 6F finns en Förslagslåda. Där kan du lägga tips och idéer som förbättrar eller populariserar vårt bostadsområde. Du kan även ta kontakt direkt med styrelsemedlemmar eller vaktmästare. 

FÖRSÄKRING

Vår förening har kollektivt tecknat Bostadsrättstillägg för fastigheterna, men du måste själv teckna en hemförsäkring för lägenheten. Föreningens försäkringsbolag är Länsförsäkringar. 

GARAGE

Föreningen har 57 varmgarage med motorportar. De finns i tre olika bredder. Fjärrstyrd nyckel till porten, som är mindre känslig än den som levererades, finns att köpa hos vår Fastighetstekniker om du vill ha den nya eller om du tappar din nyckel. kostar den 700 kronor och den programmeras av vår fastighetstekniker. Ser ni garageportar som står öppna på olämplig tid så hjälp er granne att stänga den genom att dra i snöret på portöppnaren i taket. Det är för närvarande cirka 4 - 6 års kötid till garage. Vintertid skottar du själv utanför garageplatsen där traktorn ej kommer åt.

GRILLNING

Vi har fyra grillplatser; En i 5:ans innergård, i skogen norr om 6C, i skogen väster om 6F och norr om 6 G. Obs! Vid grillning på din balkong så får endast el-grill användas! 

GYM

I 6F finns ett Medlemsgym. Föreningen står för lokalen men det är medlemmarna och engångsavgiften (500 kronor) som bekostar innehållet. Du betalar en nyckelavgift som återfås när du lämnar igen nyckeln. Kontakta fastighetstekniker för information. Gymmet får användas under samma tider som tvättstugan. Ansvarig: se info-tavlan i trapphuset. Vardagar måndag till lördag 08 – 22, Sön- och helgdagar 09 – 22

GÄSTLÄGENHET

Vi har en gästlägenhet med plats för 4p. Nyckel bokas och lånas hos vår fastighetstekniker. Hyran är 300:-/natt, max 7 nätter i följd, gästlägenheten finns i källargången mellan 6G-H och bokas hos Fredrik vår fastighetstekniker.

HEMFÖRSÄKRING

Du måste teckna en egen Hemförsäkring för din lägenhet och för eget lösöre. Bostadsrättstillägg är tecknat kollektivt.

HJÄRTSTARTARE

En hjärtstartare finns monterad på vägg utanför Samlingsrummet i 5C. Om den behöver användas så ring även 112! 

HOBBYRUM/SNICKERI/MÅLERI

Mellan 5G och 5H finns ett Hobbyrum – Snickeri och Måleri. Vår fastighetstekniker tillhandahåller nyckel. Där finns en bandsåg men handverktyg får du hålla själv. Hobbyrummet får användas vardagar måndag till lördag 08 – 22, Sön- och helgdagar 09 – 22

HUSDJUR

Får ej rastas i området. Bajspåsar får läggas i brännbart kärl i Miljöhusen. Ta ut hunden mot gatan om du bor i 5:an, då eliminerar du risken för kiss i innergården. 

HÄNSYN

Efter senast klockan 22.00 skall störande, fest, musik, dans, spring i trappor o. dyl. ej förekomma. Biltrafik inom området skall undvikas. Tänk på att rökning och grillos kan vara störande för dina grannar. Bruka ej tvättstugorna utöver de föreskrifter som finns. Se Tvättstugor. 

INBROTT

Ingen vill drabbas av inbrott därför är grannsamverkan något som vi alla kan delta i. Om du ser något misstänkt; en dörr, ett förråd, ett garage eller dylikt som är uppbruten eller det skett en allvarlig åverkan på, så sätt upp information på anslagstavlan och/eller lägg in på vår Facebook-sida. Är du drabbad så ring polisen på 114 14 och gör en anmälan. 

INFORMATION

I trapphusen anslås information från styrelsen och övrigt som riktar sig till alla boenden i vår Brf. och på hemsidan kan du läsa stadigvarande information men den snabbaste kanalen är i vår Facebookgrupp. Där kan alla göra inlägg, efterlysningar, uppmaningar, dela bilder, med mera. 

INTERNETLEVERANTÖR

Föreningen har Telenor, varje lägenhet har nätverksuttag i lägenheten. Som medlem i föreningen har du fri tillgång till internet (ingår i avgiften). För att ansluter till nätet ska du ringa Telenor och uppge att du bor i BRF Klockaren i Skellefteå. Är du nyinflyttad måste du ringa Telenor och anmäla dig som ny kund för att bredbandet ska fungera.

JULETID

I juletid är det fint pyntat i många trapphus. Men kom ihåg: sätt inte ut något som kan hindra utryckningsvägar och INGEN ÖPPEN ELD får brinna! Tänk på brandrisken! Använd batteriljus!

KOMPOST

I väster om 6F har vi anlagt en kompost där du kan lägga gammal blomjord, gräs, små kvistar och dylikt som blir till ny jord. Var uppmärksam på vilken av bingarna som ska ta emot och vilken som skall vila. 

KÖKSFLÄKT

Enbart fläkt med mekaniskt reglerspjäll och timer eller kolfilterfläkt som ej ansluts till ventilationskanalen får monteras i köket. Alliancefläkt går bra. Om man monterar fel typ av fläkt, påverkas ventilationssystemet i huset negativt och du kan måsta byta till rätt typ av fläkt. Prata med fastighetsskötaren om du är osäker. 

LADDSTOLPAR/ Motorvärmare inloggning

Börja med att ladda hem Appen som heter ”Charge Amps”

Den hittar du i App Store om du har en iPhone

Har du en android mobil heter heter Appen Google Play.

När du laddat ner ”Charge Amps” loggar du in enligt följande:

 

Har du stolpe, carport eller garage använd ditt eget nummer på stolpen, carporten eller garaget.

Exempel:

 

stolpeXX@klockaren.se eller stolpeX@klockaren.se

-carportXX@klockaren.se

garageX@klockaren.se

 

Har du ett enkelt nummer på ladd stolpen ska det vara en enkel siffra i inloggningen.

 

Lösenordet för alla stolpar är:

- BRFklockaren.

 

Använd alltid ditt eget nummer på ladd stolpen

 

LAG/ Renovering

Tydliggörande om vad som gäller bostadsrätthavare och styrelse, om styrelsen nekar en bostadsrättshavare att göra en åtgärd i sin bostad där det möjligt för bostadsrättshavaren att begära en prövning hos hyresnämnden. Får du nej även hos hyresnämnden kan du överklaga till hovrätten. Den bostadsrättshavare som utför en åtgärd i sin bostad utan behövligt tillstånd, kan förlora nyttjanderätten och bli uppsagd från sin bostadsrätt. Har en olovlig åtgärd utförts som kan äventyra någon annans säkerhet eller att det finns risk för omfattande skador på annans egendom, kan föreningen ha rätt att avhjälpa bristen på din bekostnad. Men först uppmanas du givet vis att åtgärda bristen själv. 

  • Ta fram underlag för din renovering/ ombyggnad. Se till att ha en ritning och skriftlig redogörelse för hur du ska gå till väga, så att det blir enkelt för styrelsen att fatta beslut.
  • Skicka in en skriftlig ansökantill styrelsen. Med en skriftlig ansökan blir ditt ärende protokollfört. Då har du också möjlighet att få ett skriftligt svar på din ansökan. 
  • Läs igenom tillståndet. När du fått styrelsens godkännande, läst igenom tillståndet noggrant. Det kan vara villkorat, exempelvis med att ett visst material ska användas.
  • Informera dina grannar. Meddela dina grannar att du ska renovera och under vilken tidsperiod. Detta är inget krav men det är att rekommendera för grannsämjan.
  • Fackmässig renovering. Tänk på att styrelsen kan kräva att din renovering är fackmässigt utförd. Det kan vara en trygghet för dig som bostadsrättsinnehavare.
  • För detta behöver du styrelsens godkännande. Åtgärder som kräver godkännande är renoveringar och ombyggnader som innebär ändringar i bärande konstruktion, ändringar i ledningar för avlopp eller vatten eller ändringar av anordning för ventilation. Givet vis får du inte heller göra ingrepp i de delar av lägenheten eller fastigheten som föreningen ansvarar för enligt lag och stadgar.
  • Det här kan du göra utan styrelsens godkännande. Måla om ytskikt, byta köksluckor eller ta bort innerdörrar. men en grundregel är att alltid fråga styrelsen en gång för mycket än en gång för lite.

LEKPLATS

I 5:ans innergård finns en lekplats. Den besiktas varje år av kommunen. 

LÄGENHETSFÖRSÄLJNING

Vid lägenhetsförsäljning tar man kontakt med vicevärden om man skall göra en egen försäljning. I de fall man anlitar mäklare så ombesörjer denne kontakterna. Försäljningen skall godkännas av styrelsen. Lägenhetsbesiktningar utföres av fackmän som lämnar garantier.

MATAVFALLSPÅSAR

Till matavfall finns påsar i den blå lådan på väggen i miljöhusen. Se till att lägga soporna i rätt kärl. 

MARKISER

För att hålla en enhetlig stil på våra fasader har styrelsen beslutat att markiser endast får monteras i utvald färg och mönster gul och eller beige randiga. Prover finns att se hos MANI solskydd. Observera att montering endast får ske av certifierade yrkesmän. 

MILJÖHUSEN

Vi har tre miljöhus i vårt område. I dem finns bruna kärl för matrester och gröna för sortering av; tidningar, förpackningar, plast, metall samt färgat och ofärgat glas och brännbart avfall. Dessutom små kärl på väggen för batterier och glödlampor. Sopor som inte platsar i något av dessa kärl får du lämna till Degermyran avfallsanläggning. Inga sopor får läggas utanför kärlen. Kartonger ska packas ihop till platta paket. 

MOTIONER

Vill du lämna en motion så skall den vara inlämnad senast den sista augusti i kontorets brevinkast, 6H. Den skall vara daterad och med namn och adress.

NEDSKRÄPNING

Vi hjälps åt att hålla rent och fint i vårt område – släng flaskor, burkar och skräp i miljöhusen 

OHYRA

Se Policydokument för ohyra. Om du upptäcker att du har ohyra i din lägenhet eller i några gemensamma utrymmen kontakta omedelbart vår fastighetstekniker och en skadedjursbekämpare Kolla din hemförsäkring att den täcker dina utlägg. 

OMBYGGNAD/RENOVERING

Om du tänker bygga om eller renovera i din lägenhet får du tänka på att arbetet inte får utföras mellan klockan 19.00 och 07.00 på vardagar och 17.00 till 09.00 på helger och röda dagar. Hos vaktmästaren kan du låna en slagborrmaskin som gör att det går snabbare att göra borrhål. Vid ombyggnad av bärande väggar krävs en skriftlig utlåtande av en konstruktör och styrelsen skall ge sitt medgivande. Meddela även dina grannar om vad du tänker göra och hur länge det tar. 

PARABOL

Eftersom inget får fästas på balkongen eller fasaden så kan en parabol endast finnas inne på balkongen. 

PARKERING

Vi har separata köer till parkeringsplatser, carportar och garage. Ta kontakt med fastighetsteknikern Fredrik om du är intresserad. Vi har totalt 6 st besöksparkeringar, du hittar 5 st ovanför gaveln på 6G och 1st vid 6A. I våra parkeringsbestämmelser har vi avtal med Avarn Security, på besöksparkeringarna används den digitala parkeringsappen Parkster. Vi önskar att du parkerar di bil på angiven plats och undviker att stå på gatan. Vintertid skottar du din parkereing och framför din garageplats där traktorn inte kommer åt. 

PISKSTÄLLNINGAR

finns lite här och var, där kan du piska och vädra dina mattor. Damma inte mattorna från balkongen det hamnar hos grannen. 

PLANTERINGAR

Vi försöker i möjligaste mån plantera ätbara växter till glädje för alla som bor här. Vi har planterat körsbärs- och plommonträd samt vinbärsbuskar i 5:ans innergård och väster om 6:an finns bärbuskar och kryddor som du kan plocka och smaka av. Dessutom finns sedan tidigare fyra olika sorters äppelträd som ger bra med frukt.

PORTALEN

Portalen är din egen webbkontakt med HSB. https://www.hsbportalen.se/ Där finner du "Mina sidor" där all möjlig information om ditt boende i HSB finns att läsa och följa. 

POSTFACKEN

Om du inte vill ha reklam i ditt postfack så markeras det med en röd prick. Dessa kan tillhandahållas av fastighetstekniker.

RASTNING

Av husdjur skall ej ske i våra grönområden eller mot buskar och träd. Vår ambition är att vi ska ha ätbara växter i området som alla får plocka och äta 

RENOVERING TAK I Lägenheter.

Holmlunds Måleri använder en takfärg som heter BECKERS SCOTTE L2 när dom målar lägenhetstak på läkarvägen. Behöver gamla takfärgen skrapas ner och taket blir betongrnt, använd först primer, SIGMA RENOVA ISOTOP, sedan ett vanligt Beckers LH spackel och slutligen BECKERS SCOTTE L2 så slipper du flagnad färg i taket.

RÖKNING

Rökning är inte tillåten i trapphusen eller gemensamma utrymmen. 

SAMLINGSRUM

I 5C finns ett samlingsrum där diverse sammankomster mer eller mindre regelbundet sker. På onsdagar mellan klockan 14 - 15 under oktober till maj har vi Onsdagsfika. Kom och lös de stora världsfrågorna eller prata strunt med dina grannar. Ta gärna med eget fika – kaffe och te bjuds av föreningen. Luciakaffe serveras i anslutning till Luciadagen. Surströmming, ärtsoppa m.m. är andra tillställningar som kan vara en trevlig aktivitet. Alla aktiviteter annonseras i trapphusen. Årsstämman och extra föreningsstämmor hålls i Samlingsrum. Samlingsrummet kan bokas och lånas genom fastighetstekniker. Det kostar 200 skall projektorn nyttjas i privata sällskap, debiteras 300 kronor. Undantag: Om visningen är öppen för alla Brf. Klockaremedlemmar är det gratis att hyra lokalen. Alla städa efter sig när man hyrt lokalen.

SKYDDSRUM 

Skyddsrum finns i 5A, 5B, 6E och 6G

SOPOR/SOPSORTERING

Sker i Miljöhusen.

STADGAR

Föreningens stadgar enligt Bostadsrättslagen kan du som medlem i Brf Klockaren hitta på HSB Portalen, HSB:s egen informationskanal: https://www.hsbportalen.se/ 

STYRELSEN

En bostadsrättsförening måste ha en styrelse. Styrelsemedlemmarna väljs genom förslag till valberedningen och utses på Årsstämman. Styrelsearbetet utförs på fritiden och vi tar gärna emot förslag och idéer som kan göra vår förening ännu bättre. De som för närvarande ingår i styrelsen finns att läsa på informationstavlor i trapphusen samt på Klockarens hemsida: https://www.hsb.se/norr/brf/klockaren/ 

STÄDNING

Trappstädning och städning av allmänna utrymmen utförs av ett städbolag. 

STÖRNINGAR

Ofta är det av obetänksamhet som en granne upplevs störa. Försök därför prata med din störande granne och tala om vad du upplever. Hjälper inte det kan du ta kontakt med fastighetstekniker och meddela tidpunkt för störningen. För att rättsliga åtgärder skall kunna vidtas så skall ett antal störningstillfällen, datum och tidpunkt, kunna påtalas. Är det stora störningar nattetid och akut så ring Avarn som vi har avtal med och uppge namnet på den som stör. Den störande eller den som lämnar oriktig anklagelse, kommer att debiteras utryckningskostnaden.

TAPETSERARBORD

Kan lånas hos fastighetstekniker. 

TEVE

Vi har ett kollektivt tv-avtal med Tele2 som leverantör.

TILLTRÄDE

Bostadsrättsföreningen har rätt att få tillträde till lägenheten när det behövs för att utöva tillsyn eller utföra arbeten. Om bostadsrättshavaren underlåter att bereda föreningen tillträde till lägenheten när det behövs, kan begäras handräckning. Detta framgår av föreningens stadgar. I stadgarna står det att föreningen har rätt att säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning om tillträde till lägenheten vägras och bostadsrättshavaren inte kan visa giltig ursäkt. Detta gäller även andrahandshyresgäster. 

TRAPPHUSEN

Trapphusen och källargångarna skall vara fria från störande föremål som kan hindra eventuell evakuering av räddningstjänst och bårbärande ambulanspersonal. Det är inte tillåtet att lägga mattor eller ställa skor utanför dörren, det hindrar städpersonalen i deras arbete. 

TRÄDGÅRDEN

Trädgårdsmöblemang finns i 5:ans innergård samt norr o. väster om 6:an. Om du flyttar möblerna så ställ gärna tillbaka dem på deras plats när du använt dem färdigt. Smaka gärna på bär och frukter.

 

TVÄTTMASKIN/ Tumlare i lägenheter

Rekommendation för tvättmaskin och torktumlare i lägenheter, man bör använda vattenpass för att få maskinen vågrät och gärna dämpkuddar under maskinen för att dämpa störande ljud hos grannen .

TVÄTTSTUGOR

  • Tvättstugor finns mellan: 5 A-B, 5 I-J (grovtvättstuga), 6 C-D, 6 G-H
  • Öppettider och regler:
  • Vardagar måndag till lördag 08 – 22, Sön- och helgdagar 09 – 22
  • Man får boka högst 6 timmar i följd och dag.
  • Det är förbjudet att använda tvättstugan utan att först bokat tid
  • Om ingen börjat tvätta en timme efter bokad tid kan någon annan ta tvättiden,
  • Bygel-behåar ska tvättas i en tvättpåse Byglar som lossnar kan fastna i värmeelementet som går sönder eller orsakar stopp när de fastnar i avloppsventilen i tvättmaskinen
  • För allas trevnad städas tvättstugan efter användandet.

TVÄTTSTUGAN FÅR EJ ANVÄNDAS EFTER KLOCKAN 22.00!  

UTHYRES

Man kan hyra: Samlingsrummet, övernattningslägenheten, och ett Partytält (cirka 4x8 m). Prata med fastighetstekniker

UTLÅNAS

Hos fastighetstekniker kan man låna tapetserarbord, slagborrmaskin, skottkärra, spadar och krattor. 

VALBEREDNINGEN

Årsstämman väljer en valberedning som skall föreslå kandidater till styrelsen och revisorer.

VATTEN OCH VÄRME

Energiförbrukningen kan vi som medlemmar påverka till gagn för alla. Undvik att spola vatten i onödan, vädra inte med öppen dörr eller fönster med elementet på och värm inte din balkong genom att ha dörren öppen och elementet på. Om en kran droppar så ring fastighetstekniker så byter han packning. Har du problem med temperaturen så är det fastighetstekniker som åtgärdar det.

VÅRT KONTOR

Finns på Läkarvägen 6H. Det är inte stadigvarande bemannat. Snabbast kontakt är telefon 073- 825 36 30 eller fastighetstekniker 073-094 73 07.

VÅRKRATTNING

Som gemensam aktivitet på våren har vi en afton/kväll med att kratta gräsytorna, rensa rabatterna och fixa lekplatsen och trädgårdsmöblerna och när det sker annonseras i trapphusen. Vid middagstid serveras något matnyttigt

VÄVSTUGA

Vävstugan finns i 6 G. Nyckel lånas hos vävstugeansvarig, se infotavlan i trapphuset. Engångsavgift 100 kronor, därefter per meter vävd varp.

ÅTERVINNING Se Miljöhusen.

ÖVERLÅTELSE Se lägenhetsförsäljning.

ÖVERNATTNINGSRUM

Övernattningsrum finns i 6 C-D (mellan tvättstugorna). Nyckel bokas och lånas hos vaktmästaren alt. vicevärden. Hyran är 100:- första natten, därefter 50:-/natt, max 7 nätter i följd. Toaletten är utanför rummet (används även av dem som tvättar). Ej dusch.

Städning sköts av den som hyr rummet. Skurhink med mopp finns i rummet, vatten hämtas i tvättstugan.