Regler för renovering

Här hittar du föreningens regler för medlemmar vid renovering av kök, badrum mm.
Reglerna är beslutade av styrelsen och gäller från och med 2022-04-12, med uppdatering september 2023.

Ansökan om tillstånd
Om du planerar ingrepp i lägenheten vill vi påminna dig om att läsa i stadgarna § 37. Där framgår att du behöver styrelsens tillstånd för åtgärder som innefattar:

1. ingrepp i en bärande konstruktion,
2. installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten,
3. installation eller ändring av anordning för ventilation,
4. installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet, eller
5. någon annan väsentlig förändring av lägenheten.

Exempel på ingrepp som kräver styrelsens tillstånd:

  • Vatten- och avloppsledningar
  • Radiatorer
  • Ventilation (Gäller även köksfläkt)
  • Ingrepp på bärande väggar.
  • Alla typer av ingrepp i våtrum (Badrum och toalett)

Exempel på åtgärder som kan utföras utan att ansöka om tillstånd:

  • Målning
  • Tapetsering
  • Nya golv i utrymmen som inte innefattar våtrum

Ansökan om tillstånd för renovering ska lämnas in till styrelsen för beslut på nästföljande styrelsemöte. Ansökningsblankett finns på HSB-portalen. Gå till HSB Norr, logga in och välj därefter ”Dokument”, ”HSB brf Mariehem i Umeå” och ”Renovering”.

Byggherren är ansvarig
Byggherre är, enligt Plan- och bygglagen (PBL) 9 kap. 4 §, bostadsrättsinnehavare som för egen räkning utför eller, genom en byggentreprenör, låter utföra byggnads- eller rivningsarbeten. Det är alltid byggherren själv, dvs bostadsrättsinnehavaren, som är ansvarig för att arbetet utförs enligt de lagar och föreskrifter som gäller samt att åtgärda eventuell skada och återställa till ursprungligt skick.
Enligt föreningens stadgar ska åtgärderna alltid utföras fackmässigt (§ 31).

Material, verktyg och sopor
Material och verktyg får inte ställas på plats utanför lägenheten. Byggavfall, vitvaror och sanitetsporslin ska omgående forslas bort, och får inte kastas i föreningens sopbehållare. Vid nedskräpning på föreningens allmänna ytor, ansvarar bostadsrättsinnehavaren för städningen. Tänk på att vara försiktig vid bortforsling av materialet, så att inte ytskikt på väggar, golv och dörrar i entréer skadas.

Radiatorer och golvvärme
Radiator i badrum får bytas mot handdukstork eller golvvärme. Både elektrisk och vattenburen installation är tillåten.

Installeras vattenburen golvvärme eller handdukstork måste dock husets vattensystem justeras och kostnaden för detta betalas av bostadsrättsinnehavaren.
Skulle problem med golvvärmen uppstå i framtiden kommer föreningen inte att bekosta ett byte. Golvvärmen kommer då stängas av och i stället återmonteras vanlig radiator.
Tas radiator bort ska alltid elementventilen vara kvar.

Radiatorer i övriga lägenheten får aldrig bytas ut eller tas bort.

Golvbrunn
Golvbrunnen är föreningens ansvar. Är denna gammal eller annars i dåligt skick måste den bytas ut till en ny i samband med badrumsrenovering. Kostnader förknippade med detta bekostas av föreningen förutsatt att golvbrunnens skick inte är försämrat p.g.a. åverkan/handhavandefel.
Föreningen står inte för omkostnader som uppstår vid flytt av brunn. Detta gäller oavsett anledning till flytten.

För att avgöra om golvbrunnen är gammal och måste bytas följer vi GVK:s branschregler: https://www.gvk.se/branschregler/golvbrunn/gamla-golvbrunnar/

För att få ersättning för byte av golvbrunn ska kvalitetsdokument, protokoll över egenkontroll, faktura och kvitto på att jobbet är betalt lämnas in till styrelsen.

Ventilation
Köksfläkten är en del av ventilationen som installeras och bekostas av varje lägenhetsinnehavare. Den måste vara av typen alliance för flerfamiljshus för att fungera i det gemensamma systemet. 

Har du funderingar vid planerad installation/byte så ta kontakt med styrelse eller vaktmästare.

Golvskydd
Det ska alltid finnas golvskydd under kyl, frys, diskmaskin och diskbänksskåp

Avvikelse
Eventuella avvikelser, som uppstår från angivna förutsättningar i den av föreningen godkända ansökan måste redovisas i en kompletterande ansökan.

Avvikelse från föreningens ställda krav kan medföra att rättelse måste ske av utförandet på bostadsrättsinnehavarens bekostnad.

Skador som sker av föreningens egendom utanför lägenheten, under eller till följd av arbetet, ska återställas på bostadsrättsinnehavarens bekostnad. Detsamma gäller om skador uppstår på föreningens egendom inne i lägenheten eller annan lägenhet till följd av renoveringsarbetet.

Arbetstider och information till grannar
Lägenhetsinnehavaren ska skriftligen informera grannar om renoveringen, via anslag i trapphus. Informationen ska innehålla uppgifter om vem som renoverar, telefonnummer till denne, samt under vilken period renoveringen beräknas pågå. Det är mycket viktigt att respektera grannarna och att störande arbeten minimeras så mycket som möjligt. Mer information finns i trivselreglerna.

Bilparkering
Bilparkering på innergård får endast ske under i- och urlastning. I övrigt hänvisas till föreningens gästparkering. Mer information finns i parkeringsföreskrifterna

Bevarande av 60-talsinteriörer
Medlemmar har möjlighet att förvara eller lämna originalinteriörer från 60-talet i ett iordningställt förråd. Det kan t ex handla om innerdörrar, helst med karm, eller garderobsdörrar. De interiörer som skänks kan fritt återanvändas i föreningens lägenheter.
För information om aktuellt förråd, kontakta vicevärden.