När du köper en bostadsrätt köper du , som namnet avslöjar, rätten att nyttja en lägenhet för boende. Du köper in dig som delägare i den bostadsrättsförening dit din lägenhet hör och äger således fastigheten tillsammans med dina grannar. En bostadsrättsförening kan bestå av ett eller flera hus, och hit hör även eventuella biutrymmen som garage, carports och förrådshus mm.
Bostadsrätt kontra hyresrätt
Om du bor i en bostadsrätt betalar du inte hyra till någon hyresvärd då det är du och dina grannar som är "hyresvärd". Istället betalar du en avgift, vilken skall täcka föreningens eventuella lån, underhållskostnader och drift- och skötsel mm. Det är vi i föreningen som genom vår styrelse och våra årsmöten bestämmer.
En viktig skillnad är också att du som bostadsrättshavare har ett större ansvar för din lägenhet och även för resten av fastigheten än om du bor i hyresrätt. Om t ex din kyl går sönder kan du inte ringa till någon hyresvärd som fixar en ny utan det är du själv som får besörja detta. Följden blir vanligtvis att bostadsrätter sköts exemplariskt och att alla hjälps åt att hålla ordning och reda i fastigheten.
Bostadsrätt ger dig inflytande
Som bostadsrättshavare och delägare har du möjlighet att påverka hur din förening sköts. Det är du och dina grannar som bestämmer vilka som ska utgöra styrelse och valberedning. På föreningsstämman (en ggr/år) har alla medlemmar rätt att föredra förslag i form av motioner som stämman sedan tar ställning till. Styrelsen ansvarar däremellan för det löpande arbetet.
Bostadsrättsförsäkring
Alla måste ha en hemförsäkring. Särskild försäkning för din bostadsrätt ingår i hyran vilken föreningen tecknat kollektivt.
Se över dina försäkringar och kontakta ditt försäkringsbolag för rådgivning.
Underhåll av lägenhet
Kontakta alltid styrelsen vid renovering av kök och badrum. Som bostadsrättshavare är du skyldig att hålla lägenhetens inre i gott skick. Det innebär att du på egen bekostnad ska underhålla och reparera lägenheten när det behövs. Underhållsansvaret innebär att du även svarar för reparation av skador i lägenheten även om du inte själv har orsakat dem. Du kan dock kräva ekonomisk ersättning för reparationerna av den som vållat skadorna.
Underhållsansvaret omfattar lägenhetens inre med tillhörande utrymmen, t ex förråd och garage. Mark kan också omfattas om den ingår i bostadsrätten. Till lägenhetens inre räknas bland annat rummens väggar, golv och tak samt inredning i kök och badrum.
Föreningen svarar för reparationer av ledningar för avlopp, värme, gas, el och vatten som föreningen har försett lägenheten med och de tjänar mer än en lägenhet. Detsamma gäller för ventilationskanaler.